Cei care au fost in Slanic Moldova in urma cu doua decenii isi mai amintesc, poate, aspectul ponosit al statiunii. Cladiri triste, putine spatii publice, putine evenimente. Bacauanii alegeau, mai degraba, Piatra Neamt in week-end. Astazi, pentru a te caza in Slanicul redevenit “Perla” trebuie sa faci rezervare. Ce a provocat si a hranit aceasta metamorfoza? Investitiile.

In orasul Slanic Moldova s-au realizat, in ultimii 12 ani, investitii de sute de milioane de euro, investitii care au avut drept scop cresterea confortului slanicenilor si atragerea turistilor. Andrei Serban, primarul orasului, afirma ca, dintre toate, indiguirea râului este cea mai importanta: “Albia a fost reabilitata pe o distanta de 32 de kilometri. Daca nu faceam aceasta investitie jumatate din localitate nu mai exista din cauza inundatiilor. Avem fotografii si filme care ne amintesc cum arata intreaga zona dupa inundatiile din 2005. Drumul a fost rupt in patru locuri si am ramas izolati, fara energie, fara telefonie, fara cai rutiere. Intâi am refacut drumul si i-am ajutat pe cetateni cu materiale de constructie, apoi am reusit sa realizam un proiect pentru a preveni astfel de nenorociri. A fost prioritatea zero sa câstigam finantare pentru a reabilita albia râului. Daca nu am fi reusit, toata valea, inclusiv zona izvoarelor, ar fi fost distrusa.” In afara de diguri, au fost construite sase poduri si doua punti in Ciresoaia si Cerdac.

Canalizare pâna la iesirea din Ciresoaia

PUBLICITATE

Lista investitiilor realizate in Slanic Moldova este lunga: Centrul Cultural din Cerdac, Sala de Sport cu 150 de locuri, o alta sala de sport, cu 50 de locuri, la Scoala nr. 1 din Slanic, un bazin de inot didactic, reabilitarea zonei Izvoarelor, construirea blocurilor ANL, cu 48 de apartamente si garsoniere. “Tocmai ne pregatim sa le dam in folosinta, explica Andrei Serban. In sedinta Consiliului Local din luna aprilie vom aproba criteriile, apoi vom demara procedura de selectare a dosarelor. Sunt destinate tinerilor care lucreaza in Slanic Moldova si nu au locuinta proprie.” Tot pentru cresterea calitatii vietii slanicenilor au fost realizate investitii in infrastructura: “S-a facut canalizare din zona Izvoarelor pâna la pârtia de schi. In plus, avem un proiect depus la Ministerul Dezvoltarii pentru reabilitarea retelelor existente si extinderea sistemului de canalizare si alimentare cu apa de la Complexul Cerdac pâna la iesirea din Ciresoaia si construirea unei statii de epurare.”

Trei mii de trandafiri pentru o noua vara

Pentru ca oamenii sa scape de noroi, “toate ulitele din localitate au fost balastate, au fost compactate si arata foarte bine. Am asfaltat 5 km de drum de la PECO la Izvoare, in 2015 am reparat zona prin care trece canalizarea, iar la final vom asfalta totul”, arata Andrei Serban. Un proiect de “reabilitare peisagistica” in valoare de peste 400.000 de lei, derulat prin Administratia Fondului de Mediu, a infrumusetat mult orasul. Primaria a continuat cu reabilitarea trotuarelor, montarea unui sistem de iluminat nou, modern, plantarea unui gard viu cu crestere rapida si a 3.000 de trandafiri. “Cei care vor veni in vara aceasta in Slanic Moldova vor fi uimiti de felul in care va arata statiunea”, sustine edilul.

Pârtie de schi, aqualand si amfiteatru

Pârtia de pe Nemira, cu sistem de iluminat nocturn si instalatie de telescaun, este una dintre cele mai importante investitii. “Pârtia de schi este suta la suta meritul lui Adi Serban si al echipei din Primaria Slanic Moldova. Spun asta deoarece, timp de opt ani, cei care au fost la guvernare au cautat prin toate mijloacele ca aceasta investitie sa nu fie realizata. Proiectul a fost intocmit in 2004, toate etapele parcurse, dar lucrarile au fost demarate abia in 2012 si finalizate in 2014”, arata primarul. Investitiile in turism nu se opresc aici: “Avem un proiect pentru realizarea unui centru de agrement care va cuprinde un aqualand, o parcare cu 108 locuri, o pista de role, un patinoar si un amfiteatru in zona Salii de Sport. Acest amfiteatru va avea doua terenuri de tenis si o scena de spectacole in aer liber.” Proiectul a fost evaluat, intruneste criteriile si punctajul necesar si urmeaza ca, odata cu deschiderea liniilor de finantare, sa intre in executie.

Aerul de Slanic face bine sportivilor

In afara de construirea Centrului de Agrement, Andrei Serban isi mai propune, pentru 2016, sa extinda sistemul de apa-canal pâna in Ciresoaia si sa construiasca, lânga scolile din Cerdac si Ciresoaia, “câte un teren de sport si o sala mica, cum e cea de la Scoala nr. 1 Slanic.” O veste buna e ca autoritatile au primit acordul Epitropiei pentru un schimb de terenuri. “Vrem sa facem in zona situata deasupra Primariei un stadion pe care sa se antreneze echipele de nivel national. Daca vor veni in cantonament inseamna ca unitatile de cazare vor avea clienti. Se stie ca aerul din Slanic Moldova e foarte potrivit pentru pregatirea sportivilor”, declara Andrei Serban.

“Perla” va avea centre SPA si sala de fitness

Spre sfârsitul lunii aprilie va fi inaugurat Complexul “Perla”, un obiectiv de referinta pentru statiunea bacauana. Urmare a modernizarii, acesta va avea centre SPA si de tratament balnear, sala de fitness, restaurante, baruri de zi, cluburi, camere simple si duble, apartamente matrimoniale, sali de conferinta, terase si piscine. “La ora aceasta, «Perla» si «Dobru» asigura 150 de locuri de munca, iar pârtia de schi, 30”, arata primarul, care e interesat de turism, dar si de calitatea vietii locuitorilor. De altfel, cele doua sunt strâns legate, caci fara turism orasul nu poate prospera.

Fotografii: De unde s-a pornit si unde s-a ajuns…

Desi statiunea are multe pensiuni si hoteluri, de sarbatori nu au fost locuri pentru toti iubitorii de natura: “La Slanic nu se gasea o camera libera de Paste! Asta e cea mai buna dovada ca turismul s-a revigorat si ca munca mea si a intregii echipe din Primarie a dat rezultate. E inclusiv meritul celor care m-au votat si au avut incredere ca voi lucra pentru binele Slanicului si al slanicenilor!” Toate investitiile realizate in ultimii ani au schimbat fata orasului Slanic Moldova. “Eu chiar am inceput sa caut fotografii mai vechi, marturiseste Andrei Serban. Ar fi bine ca toti sa vada de unde am pornit in 2004 si unde am ajuns. Sa faca o comparatie cu Borsec, Herculane sau Soveja, care nu erau cu nimic mai prejos in anii ’90 si care, la fel, au izvoare recunoscute in Europa. Ii rog pe toti sa faca o comparatie intre aceste statiuni ajunse in paragina si Slanic Moldova!”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

  1. Sala de sport construita este o prostie arhitecturala crasa, a stricat tot aspectul statiunii acolo fiind case si cladiri cu vechime intre care s-a construit o uraciune din fier cu panouri din sandwich cu un colorit strident. Reabilitarea izvoarelor este o bataie de joc, Partia de schi a fost facuta de consiliul judetean si a functionat cateva zile in acest an datorita altitudinii joase la care se afla si lipsei de zapada. Esec-uri totale.

  2. de investit au investit,acum sa vedem ce preturi pun, vor sa se imbogateasca peste noapte cum e pe la noi sau e o investitie pe termen lung cu un program bine pus la punct.Daca incep si eu cu trei stele fara sa aibe nici o idee ce inseamna stelele astea ……..e clar

  3. Intr-adevar, sala de sport amplasata acolo este o stupizenie in ansamblul arhitectonic. Utilitatea ei este insa fara discutie. Dar putea fi pusa oriunde, inclusiv in zonele care mai sunt construibile mai sus de vile si hoteluri, in spatele lor. Problema din Slanic sunt serviciile indoielnice, inclusiv la restaurantul aflat ceva mai jos de cladirea Cazinoului, restaurant despre care se spune ca ar fi sub aripa edilului, unde am fost servit cu o ciorba dospita. Asa ca responsabilul restaurantului, daca o fi edilul sau oricine altcineva, poate ia masuri, ca ii sunt client de prin 1985. Cazinoul, alta belea… Discutabila si utilitatea partiei, data fiind clima statiunii, de zona depresionara, care nu accepta prea multe zile cu zapada si temperaturi scazute. Pare ca ambitia de a face partie nu a fost dublata si de studiul climateric. Incalzirea globala, bat-o vina!

  4. intr-adevar tot cu ce se lauda edilul este o minciuna , a facut totul pentru buzunarul sau, se vede ce a facut totul pentru el si acoliti tip cascada, crama , sau mai bine zis cotizanti , se fura legal domnule primar…………..

  5. Sunteți răutăcioși! Slanicul arata f bine!turiștii nu mai sunt cei de altădată. Acum toți vor în Grecia, Bulgaria..Dar Slanic-ul rămâne o oaza de liniște la câțiva km de Bacau!

  6. Sunt din Basarabia si am fost in vara2015 la Slanic! Da natura este super multe cladiri frumoase dar unele strica imaginea de pilda sanatoriu balnear -chear nu inteleg ce cladire prosteasca in asa anturaj.cine ia permis,a stricat tot aspectul.Apoi bazinul “OZN” de la Perla -cand la-u proectat ceva au fumat din etnobotanice. Centrul sportiv -nu este amplasat bine ,poate in locul lui era un MALL in stil italian-baroc ori ceva frumos, cu parcari subterane.Restaurantele lasa de dorit la capitolul de gatit bine,dar si la pastravarie- seful de acolo sa traga o fuga pe la restaurantele unguresti din judetele apropiate la capitolul curatenie ,deservire si anturaj mai ales!!!Da si mai putin sa arunce gunoaie prin padure.In rest -OK!

  7. am fost la slanic prima data si me-a placut natura si multe cladiri frumoase dar nu toate(sanatotiul de recuperare-arata prost alaturi de cladiri istorice ).izvoarele trebuie curatate si ingrigite.unele de abea de picura(pentru rinichi).In centrul parcului din fundament se ridica niste stalpi inalti ce strica imaginea,si WC public(din centrul statiunii) ori de inchis ori sa fie cu plata ca miroase ingrozitor,la fel ar mai fi de dorit ca sa se planteze arbori decorativi -ca loc este

LĂSAȚI UN MESAJ