Istoricul, scriitorul, profesorul si publicistul Corneliu Stoica ne propune o noua si originala calatorie in timp prin inca unul dintre putinele locuri din judetul Bacau care mai pastreaza câte ceva din farmecul vremurilor apuse. Dupa oarasul Târgu Ocna si despre alte locuri de pe valea Trotusului a venit acum rândul statiunii Slanic Moldova. O face printr-o noua aparitie editoriala, intitulata „Slanic Moldova de odinioara in carti postale ilustrate (1899 – 1939)”, un mic si elegant volum editat si tiparit la Magic Print, Onesti, care aduna 114 carti postale ilustrate din colectiile inginerului Mihai Ceuca si profesorului Aurel Stanciu, din Bacau.

Volumul continua seria de restituiri de acest fel pe care Corneliu Stoica a inceput-o prin albumul „Valea Trotusului de odinioara in carti postale ilustrate (1899 – 1939)”, dar care intregesc zestrea mult mai bogata de lucrari dedicate promovarii patrimoniului local al comunitatilor de pe Valea Trotusului, dintre care Enciclopedia Vaii Trotusului a si obtinut, in anul 2006, premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române.

Autorul a impartit cele 114 ilustrate din Slanic Moldova pe zece capitole distincte, astfel incât cel care parcurge noul volum sa deosebeasca urbanismul statiunii, infrastructura, dar si viata economica sau a institutionala, viata spirituala, zestrea de bai si izvoare naturale etc. din statiune. Ilustratele acopera doua mari epoci istorice distincte, „La belle époque” (1871 – 1914) si perioada interbelica (1919 – 1039), separate de cea a Primului Razboi Mondial. Fiecare imagine este insotita de o scurta legenda, care reproduce fidel informatiile din originalele cartofile, dar autorul volumului recomanda completarea acestora cu date din lucrarea „Valea Trotusului. Enciclopedie”, aparuta de asemenea la Magic Print, in anul 2008.

PUBLICITATE

carte2

„Speram ca zecile de ilustrate ale acestui album sa incalzeasca inimile si sa bucure ochii cititorilor dornici de a redescoperi vremuri de mult apuse, de a simti, chiar si pentru câteva momente, parfumul acelor vremuri romantice.”
Corneliu Stoica


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ