Precipitațiile înregistrate în ultimele 24 de ore pe teritoriul județului Bacău, cumulate cu cele căzute în ziua precedentă și cu scurgerile însemnate de pe versanți și torenți, au condus la creșteri importante de debite pe cursurile de apă din bazinul râului Trotuș, înregistrându-se depășiri ale cotelor de apărare, după cum urmează:

Cote de inundație:

Râu Trotuș la stația hidrometrică (SH) Vrânceni: s-a depășit cota de inundație (CI);
Râu Slănic la SH Cireșoaia: s-a atins cota de inundație;

PUBLICITATE

Cote de atenție:

Râu Tazlău Sărat la SH Lucăcești: s-a depășit cota de atenție (CA);
Râu Trotuș la SH Onești: s-a depășit cota de atenție;
Râu Trotuș la SH Târgu Ocna: s-a depășit cota de atenție;
Râu Dofteana la SH Dofteana: s-a depășit cota de atenție;
Râu Tazlău la SH Helegiu: s-a atins cota de atenție.

Astăzi, 26 mai 2016, ora 15:00, pe râul Trotuș, în secțiunea Vrânceni, este depășită cota de atenție cu 8 cm, tendința fiind de scădere. Toate celelalte cursuri de apă se află sub cotele de apărare.

Dată fiind situația hidrometeorologică actuală, avertizarea hidrologică cod portocaliu referitoare la scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide în special pe râurile mici și afluenții râului Trotuș, cu posibile efecte de inundații locale și depășiri ale cotelor de inundație se prelungește până vineri, 27 mai 2016, ora 9. Avertizarea hidrologica cod galben care vizează bazinele râurilor Bistrița și Trotuș aferente județului Bacău se prelungește până vineri, 27 mai, ora 14.

Administrația Bazinală de Apă Siret, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bacău și formațiile sale de lucru, acționează pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor periculoase astfel:

pe râul Trebeș, în municipiul Bacău, SGA Bacău – Formația Bistrița a intervenit cu 8 muncitori pentru eliminarea obstacolelor și deblocarea secțiunii de scurgere în zona podului de la fosta fabrică de bere;

pe pârâul Slatina, în localitatea Valea Budului, comuna Mărgineni, SGA Bacău – Formația Bistrița acționează cu 8 muncitori, pentru degajarea albiei de copacii cazuți, în vederea asigurării scurgerii apei;

pe râul Slănic, în localitatea Slănic Moldova, SGA Bacău – Formația Onești acționează cu 7 muncitori pentru eliminarea obstacolelor și deblocarea secțiunii de scurgere;

pe râul Asău, în localitatea Asău, SGA Bacău – Formația Brusturoasa acționează cu un excavator pentru deblocarea albiei colmatate și asigurarea scurgerii;

pe râul Tazlău, localitatea Frumoasa, comuna Balcani, SGA Bacău – Formația Onești acționează cu un buldozer pentru punerea în siguranță a lucrării hidrotehnice „Amenajare râu Tazlău în zona Frumoasa”.

pe pârâurile Ciugheș și Șanț, comuna Palanca, SGA Bacău – Formația Brusturoasa acționează cu 4 muncitori pentru eliminarea obstacolelor din albie și din zona podețelor, în vederea asigurării scurgerii apei;

pe pârâul Camenca, comuna Brusturoasa, SGA Bacău – Formația Brusturoasa acționează cu 6 muncitori pentru eliminarea obstacolelor din albie și din zona podețelor în vederea asigurării scurgerii apei.

În plus, Administrația Bazinală de Apă Siret monitorizează permanent evoluția fenomenelor pe cursurile de apă și colaborează cu instituțiile și autoritățile implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase.

DIRECTOR,
Dr. ing. Emil VAMANU

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ