15.000 de apartamente si alte unitati deserveste Thermoenergy in municipiul Bacau, cu alte cuvinte zeci de mii de bacauani sunt clientii unui sistem care poate ceda in orice moment din cauza lipsei de viziune a fostei administratii.

Dupa cum a rezultat din analiza facuta de primarul Cosmin Necula, la societatea de termoficare s-a pus carul inainte boilor, retelele secundare fiind schimbate dar cele principale nu. Pe de alta parte, dupa analiza documentelor, s-a constatat ca s-au alocat ZERO fonduri pentru preventie, mentenanta sau investitii, fiind prevazute sume doar pentru reparatii accidentale, si acelea, „la nivelul pretului unui Duster”, in cuvintele primarului: 80.000 de lei.

Acestea sunt motivele pentru care nu mai departe de saptamâna trecuta 6000 de apartamente au stat in frig. „Suntem in etapa de reconstruire a municipiului, in sensul in care acesta trebuie sa devina functional. Termoficarea este doar un capitol. Reteaua primara, conductele principale sunt cele mai vechi din 1975, cele mai noi din 1997.

Pe o astfel de conducta s-a produs avaria saptamâna trecuta”, a declarat primarul Cosmin Necula, chiar in deschiderea conferintei, dupa care a aratat presei exact bucata de conducta in care s-a produs spartura.

Avariile se produc tocmai iarna

Primarul a prezentat apoi un raport detaliat pe luni, din 2014 incoace, care arata ca frecventa avariilor produse pe retelele primare este, in mod paradoxal, mai mare tocmai in sezonul rece, atunci când ar trebui sa functioneze ceas.

Pe de alta parte, degeaba s-au schimbat in ultimii doi ani retelele secundare, daca cele primare cedeaza in diferite puncte rând pe rând.

„Nici un decident politic nu a propus schimbarea acestor retele. Mai mult, m-am uitat sa vad ce sume s-au alocat pentru investitii – ZERO este raspunsul, pentru mentenanta si preventie -ZERO, cum se fac interventiile – cu utilaje inchiriate, cu personal redus – 40-45 de lucratori in trei schimburi, sapte sudori, decanul de vârsta al acestora având 73 de ani”, a spus primarul.

Care sunt solutiile urgente? Pentru ca la acest moment se lucreaza cu un buget aprobat la inceputul anului, primaria nu poate lua decât masuri temporare la acest moment, anul viitor urmând sa fie prevazute investitii pe termen lung.

„Deocamdata voi aloca 74.000 de lei pentru doua studii de fezabilitate si proiecte tehnice pentru a realiza doua cupluri, unul de 1,8 milioane de lei si altul de 1 milion de lei, care vor permite redirectionarea agentului termic in cazul unor avarii. Astfel, vor fi afectati mult mai putini consumatori. Vom aproba si sumele necesare pentru schimbarea a circa 30 de vane din cele 50 si voi aloca 387.500 lei pentru dotarea cu cele necesare la interventie”, a mai precizat Necula.

Urmatorul pas este schimbarea retelei primare, o investitie de 91 milioane de lei, adica circa 20 de milioane de euro, bani care pot fi europeni, fiind disponibili pe POIM (Programul Operational de Infrastructura Mare). La un moment dat s-a facut un studiu de fezabilitate pentru o astfel de investitie, dar acesta nu a fost acceptat de Ministerul Fondurilor Europene, pentru ca nu ar fi fost realizat bine. Din acest motiv, este posibil ca sa fie nevoie refacerea lui, dupa care sa fie solicitate fondurile europene pentru a demara investitia.

Se schimba managementul

O alta schimbare care se va produce cât de curând este conducerea societatii, de la presedinte la membrii consiliului de administratie. Iar schimbarile nu vor avea conotatii politice, ci se vor face in baza Ordonantei 109, privind guvernarea corporativa a intreprinderilor publice. Potrivit acesteia, urmatorii decidenti de la societatea de termoficare trebuie sa aiba experienta in forurile de conducere ale societatilor si cunostinte tehnice, ceea ce inseamna ca optiunile vor fi destul de limitate.

Thermoenergy a luat fiinta in 2014, dupa ce fostul CET a dat faliment. La conducerea acestuia a fost adus Radu Cristian Palade, fost inginer si membru al PNL Bacau.

Reteaua primara are 37 de kilometri si este sub forma unui pom, trunchiul este Thermoenergy, iar cele trei brate de retea principala sunt Sofert, Cornisa, Republicii.

Ce isi propune primaria pe termen lung

* inlocuirea retelei primare, prin accesarea de fonduri europene
* cuplarea Spitalului Judetean la Thermoenergy, ceea ce ar aduce venituri de 1 milion de euro pe an
* realizarea de profit din valorificarea energiei electrice pe care o produce societatea
* cresterea numarului de abonati


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

 1. Propun sa se faca o analiza de catre specialistii Primariei , daca mai este economic ,la consumul actual de energie termica in Bacau , (populatie si agenti economici ) mentinerea in functiune a C.E.T.-ului . Nu ar fi mai economic revenirea la CENTRALELE de cartier si reinfiintarea C.A.F.ului?

 2. Să se facă contracte individuale cu locatarii pentru energia termică produsă de Thermoenergy Group. S.A. Să fie exclus intermediarul adică asociațiile de locatari să mai încaseze banii producătorului de energie termică. Va fi mult mai eficient cu contract individual direct cu locatarii și producătorul de energie termică. Vă propun să ia inițiativa consilierii locali să adopte contractele individuale între Thermoenergy Group.S.A Bacău și locatari . Cu stimă.

 3. Adică se dă startul la furat. Panarama asta de sistem comunist de termoficare- bun în altă parte, dar nu la noi unde dacă ești înghesuit la colț te mănâncă porcii(politicienii, directorii etc.) – nu e viabil cu 500 de clienți (și ăia săraci că și-ar scoate țevile din casă și mâine) care n-au scăpare. Mai degrabă le-ar da bani de centrale de ap. căci comfortul ar fi mai mare pentru ei și cheltuielile (actuale-viitoare) mai mici. DAR DE UNDE SĂ MAI FURI DACĂ FACI ASTA? Și-ar ștrangula prim
  arul una dintre puținele vaci de muls care au mai rămas la dispoziția primăriei…și de unde directorii merg direct la pușcărie…dar se merită acolo 2-3 ani atunci când furi milioane- de €.

 4. Era de așteptat. De ce le a mai data prelungire mandat cu încă 6 lunI celor din conducerea termoenergy,imediat după preluarea primăriei de către PDSR-ul lui Iliescu.Totul a fost gândit din capul locului! Sa poată avea subiect de campanie,sa arate iar ca e ferm și ca ia masuri contra celor vinovati.Trebuia sa nu le mai prelungească mandatul,dar nu s-a vrut, s-a dorit Compromiterea lor,doar pentru ca unii E PNL.Nu va rezolva nimic în iarna ăsta cu aceasta măsură, nu mai tine la populatie.Nu a făcut nimic pana acum decât schimbări de personal,modificări de organigrame și plecări, pe bani publici,cu tot cu șoferi, piloți, de avioane, prin tari străine. Ne meritam soarta!

 5. Se pare ca continuati proiectul lui Stavarache pe care-l considera multi ca ineficient si cu costuri mari raportate la alte probleme mai importante ale Bacaului. Eu zic sa reconstuiti urgent conductele de transport a apei din mun Bacau care sunt mai vechi decat acestea de termoficare dar afecteaza sanatatea cetatenilor si se sparg mai frecvent decat cele de termoficare.

 6. Prioritar trebuie sa fie proiectul pentru modernizarea aductiunii de apa si realizarea unui rezervor tampon in caz de avarie. Majoritatea bacauanilor au acum centrale de apartament. Pana se face proiectul pentru inlocuirea retelei primare de distributie a agentului termic, pana incep lucrarile – presupunand ca se vor putea obtine fonduri europene – va dura ani de zile. Iar daca lucrarile se vor executa la modul cum s-a executat inlocuirea retelelor secundare … mai bine lipsa! Cogenerarea e buna, insa in viitor s-ar putea sa apara situatii noi care sa schimbe radical datele problemei. Realizarea de profit din valorificarea energiei electrice pe care o produce societatea s-ar putea sa nu fie chiar atat simplu de realizat precum pare.

 7. Ok , interesanta initiativa domnului primar , pe care l-am votat in ideea ca este tanar si deschis catre idei mai bune si mai ingenioase decat cele de pana acum . Am o mica problema , nu tin partea nimanui , vor fi angajati doar oameni de specialitate cu , cunostinte tehnice ,la Thermoenergy , e bine si asta , doar ca in staff-ul domnului primar , sunt consilieri care din punctul meu de vedere nu au nici in clin , nici in maneca cu termoficarea . Au fost simpli jurnalisti , care au avut cateva informatii din stanga si din dreapta , au publicat cateva articole in legatura cu aceasta si acum par a fi cunoscatori ( sa nu folosesc cuvinte mari )in ce priveste termoficarea si energetica. Revin la ideea ca nu tin partea nimanui , doar ca retelele termice , sunt proprietatea Municipiului Bacau . Sa zic trei cuvinte si depre investitii , investitiile , adica suportul financiar catre Thermoenergy , ar fi trebuit sa vina din partea Municipiului, proprietara acestor retele vechi unele chiar din 1975 cum declara mai sus domnul Primar.

 8. Aproape tot orasul are centrala…de ce se mai investeste in ceva inutil? de ce nu sunt modernizate scolile cu centrala termica? si fiecare scoala isi va plati gazul consumat…{fondul scoli }…mai bine ai crea locuri de munca sincer…orasul moare de tot..

 9. Toți proprietarii care nu au centrală proprie, sa primească bani împrumut pentru montarea uneia, cu poprire pe proprietate. Cine nu vrea, sa stea cu electric. Oricum, tot e mai ieftin decât termoficarea. Nicăieri nu funcționează așa o rețea imensa, mai ales administrată de Primărie. Cum credeți ca ar functiona în România, unde se face concurs de furat?

 10. Nu …primare…nu…O analiza temeinica duce la o concluzie clara…renuntarea la sistemul centralizat care e varza…In fiecare an se fac investitii care imbogatesc abonatii la lucrarile primariei(vezi Branpis…Gaina si Brandusoiu)…care fac lucrari de mantuiala…Cea mai buna solutie este inchiderea CET-ului,vinderea lui la fier vechi si cu banii obtinuti construirea centralelor de cartier.Astfel se vor reduce urmatoarele:consumul,pirderile,cheltuieli de transport,cheltuieli cu personalul..etc.Stiu bine ca asta nu se vrea pentru cu CET-ul a devenit o afacere,o vaca de muls pentru cei apropiati clasei politice ..Asa ca nu ramane decat sa va urez succesuri in a umple cu bani buzunarele jegurilor de asazisi patroni…

LĂSAȚI UN MESAJ