Sistem revoluționar de transport analize în Spitalul Municipal de Urgență Moinești

    * se simplifică astfel și se optimizează procedurile, se economisesc bani și timp, iar personalul implicat până acum în transportul fizic al acestora de la un compartiment la altul poate acorda mai multă atenție pacienților

    Spitalul Municipal de Urgență Moinești plusează din nou. Cu sprijinul Companiei Sante International SA, care are ca obiect de activitate comercializarea de aparatură medicală, unitatea sanitară a implementat un revoluționar sistem de transport al probelor de laborator, plasmei sanguine, radiografiilor, analizelor, flacoanelor de injecții, documentelor etc. în mod fiabil și fără nici un risc de deteriorare: prin tuburile pneumatice Aerocom.



    „În acest moment s-au conectat toate secțiile și compartimentele din întregul spital, cât și legătura directă a acestora cu Laboratorul de analize medicale și farmacia. Materiale precum probe de sânge și de țesut pot ajunge în laborator în câteva secunde. Medicamentele trimise de la farmacia centrală pot ajunge la secții prin simpla apăsare a unui buton. Chiar și transportul de echipament medical și chirurgical poate fi făcut mai eficient prin acest sistem de tuburi pneumatice Aerocom. Astfel, toate aceste elementele care odată erau transportate manual pot acum ajunge automat la destinație la viteze de până la opt metri pe secundă.”
    Prof.univ.dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului de Urgență Moinesti

    Sistemul Aerocom este alcătuit din următoarele componente principale: suflantă (blower), recipienți de transport, stații de trimitere / primire, unitate logică de control, sistem de tubulatură, software operare și monitorizare. Toate sunt interconectate, iar transportul elementelor (analize, probe, medicamente etc.) se realizează prin aceste tuburi în sistem vacuumatic, montate în întreg spitalul. Astfel, se simplifică și se optimizează procedurile, se economisesc bani și timp, iar personalul implicat până acum în transportul fizic al acestora de la un compartiment la altul poate acorda mai multă atenție pacienților. Stațiile Aerocom se îmbină perfect cu designul interior din spital, sunt ergonomice, ușor de utilizat, selectarea destinației se realizează pe un ecran LCD, programarea modului de funcționare se poate modifica practic nelimitat, în plus, sistemul poate fi extins în orice moment pentru a satisface orice eventuale noi cerințe.

    Compania care a implementat acest sistem are peste 80 de ani de experiență. A instalat sistemele de transport în peste 1300 de spitale din întreaga lume, iar 80 de țări au încredere în tehnologia Aerocom, conform studiilor efectuate. În România însă, funcționează doar în câteva spitale.

    Alte investiții în aparatură

    Și tot în această perioadă, în Spitalul Municipal de Urgență Moinești s-a realizat achiziția de echipamente în cadrul a două proiecte cu finanțare europeană, respectiv „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu și de urgență” a pacienților, în valoare de aproape 6 milioane de lei.

    Încă două cabinete cu specialități noi, în ambulatoriu

    O altă noutate este că s-a modificat și structura organizatorică a Spitalului Municipal de Urgență Moinești prin înființarea a două noi cabinete în ambulatoriu de specialitate, respectiv un cabinet de Genetică Medicală și un cabinet de Medicina Muncii. Acestea se adaugă celor 40 de secții și compartimente din spital, și celor 38 de cabinete din ambulatoriu, care acoperă, în acest moment, cam toate specialitățile medicale, unele dintre ele unice în județ.

    Noi succese la conferințe și congrese naționale și internaționale

    Și, așa cum ne-a obișnuit deja, tot cu ocazia acestei întâlniri s-au prezentat și participările echipei de management, dar și a echipei de medici chirurgi din Spitalul Municipal de Urgență Moinești la conferințele și congresele naționale și internaționale ce au avut loc în luna septembrie și zilele acestea. Dr. Adrian Cotîrleț a participat la toate acestea, fie în calitate de medic chirurg, fie în calitate de manager de spital. Enumerăm astfel:
    • participarea între 18-19 septembrie 2019 la al XIII-lea Congres al Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” la Chișinău, în Republica Moldova, cu lucrarea „Dificultăți în colecistectomia laparoscopică”. Tot aici prof. univ.dr. Adrian Cotîrleț i-a fost decernată decorația Centenarul Profesorului Chirurg Nicolae Anestiadi;

    • participarea pe 25 septembrie 2019 la Congresul Național al Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant hepatic, cu lucrarea „Rolul laparoscopiei în tratamentul chistului hepatic”;
    • participarea pe 26 septembrie 2019 la a IV-a ediţie ROHO – Convenţia Română a Spitalelor, cu lucrarea „Relaţia manager-medic în Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti”;

    • participarea pe 27 septembrie 2019 la a 22-a ediţie a Zilelor Medicale Balcanice în Cipru, cu lucrarea „Role de la laparoscopie chez le patient en developpement du fluide peritoneal post-traumatique”;

    • participarea pe 3 octombrie 2019 la Dezbaterea profesională „Spitalul la cheie. Spitalul viitorului”, care a avut loc la Iași;
    • participarea pe 4 octombrie 2019 la Conferința Națională MedLife, cu tema „Sistem, medic, pacient. Perspective 2025”.

    În paralel, s-au efectuat vizite și schimburi de experiență la Spitalul Universitar din Osaka (Japonia), Spitalul Regional din Odessa (Ucraina) și Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” Chișinău, cu care există deja încheiat un parteneriat/acord de colaborare cu scopul de a realiza un schimb de experiență, în vederea îmbunătățirii cunoștințelor în domeniul medical spitalicesc.

    „Așa cum am mai spus-o, toate aceste participări, vizite, întâlniri sunt pentru noi o bună oportunitate de a schimba idei cu oameni de știință, cu o experiență deosebită pe anumite subiecte, de a vedea unde ne găsim și cum putem să ne menținem la standarde ridicate”, a conchis managerul unității spitalicești, dr. Adrian Cotîrleț.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"