18 aprilie 2024
ActualitateSindicatul Sed Lex ia pauza: Criza vine pe 1 aprilie

Sindicatul Sed Lex ia pauza: Criza vine pe 1 aprilie

Ordonanta care taie sporurile bugetarilor intra in vigoare abia pe 1 aprilie. Pana atunci, functionarii si contractualii vor beneficia, in continuare, de drepturile prevazute in contractul colectiv de munca: spora de antena, spor de calculator sau xerox, indemnizatie de dispozitiv etc. Mai mult, vor lua si al 13-lea salariu.

OUG nr. 1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii bugetarilor stipuleaza ca raman valabile, pana la 31 martie, OG 10, OG 24 si Legea 154/98 care privesc salarizarea personalului contractual, indemnizatiile pentru cei cu functii de demnitate publica, personalul salarizat prin legi speciale, OG 9, care vizeaza functionarii publici, OG 17 si 16, pentru unitatile sanitare si sanitar-veterinare, OG 8 (politie, unitati militare, penitenciare), OG 13 (justitie) si 14/2008 (Curtea de conturi). “Toate sporurile raman in vigoare, arata Angela Bogea, sefa Directiei de Resurse Umane a CJ. Pana pe 31 martie, va aparea Legea unica a salarizarii bugetarilor si se va finaliza Legea bugetului pe 2009, iar Guvernul va sti exact de cati bani dispune. Eu cred ca asta se doreste”. Liderii sindicali sunt deocamdata “cuminti”, mai ales ca au un respiro de doua luni. “Decat sa dea oamenii afara mai bine sa taie sporurile, declara Florian Morosanu, liderul sindicatului din CJ. Majoritatea angajatilor au 40-45 de ani. Daca un functionar de 44 de ani ramane acum fara loc de munca, peste doi ani, cand va trece criza, cine il mai angajeaza?” Asadar, speranta sindicalistilor e ca in doi ani criza se va topi, va disparea. Important e sa-i supravietuiasca.

Au aruncat 400.000 de euro



Dragomir Dulcescu, liderul Sed Lex Bacau, sustine ca Guvernul face o mare greseala taind sporurile functionarilor publici si ale contractualilor: “Cu acestia isi vor implementa programul de guvernare si tot ei vor munci pentru accesarea fondurilor europene”. Or, tocmai de bani e nevoie. Pentru ca specialistii de buna calitate sa ramana in sistem si sa munceasca cu tragere de inima trebuie sa fie motivati. “Primul pas ar fi trebuit sa fie Legea unica a salarizarii bugetarilor, nu diminuarea veniturilor, arata Dragomir Dulcescu. In 2006, Guvernul Tariceanu a adus o firma de audit din Olanda si i-a dat 400.000 de euro ca sa elaboreze o lege a salarizarii”. Banii au fost cheltuiti, dar proiectul nu a fost aplicat. “A ramas acolo, intr-o mapa dintr-un fiset. Abia in toamna si-au amintit iar de legea salarizarii si au inceput sa discute despre ea”. Sindicalistii spera ca va aparea pana la 1 aprilie. Dupa ce au fost speriati cu retragerea sporurilor de la 1 februarie, pe langa amanarea aplicarii OUG 1, bugetarii au mai fost recompensati cu o veste buna: in intervalul 10-15 februarie, odata cu “lichidarea” lunii ianuarie, vor primi si al 13-lea salariu.

Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri