16 iulie 2024
Zona zeroEu știuSindicatul Polițiștilor de Penitenciare anunță proteste masive

Sindicatul Polițiștilor de Penitenciare anunță proteste masive

Sindicatul Polițiștilor de Penitenciare a anunțat că va declanșa proteste masive în capitala României pentru a-și face auzite revendicările principale. Mii de polițiști de penitenciare se vor aduna la sediul Ministerul Afacerilor Interne, de unde vor porni într-un marș către Piața Victoriei, la sediul Guvernului, cerând schimbări cruciale în ceea ce privește condițiile lor de muncă și statutul lor profesional.

Printre revendicările principale ale sindicatului se numără:  1. Aplicarea Legii-cadru a salarizării 153/2017: Sindicatul cere aplicarea integrală a acestei legi, inclusiv calculul sporurilor și indemnizațiilor la valorile salariale în vigoare de la 1 iunie a.c. Aceasta vizează Familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, precum și Familia Administrație (personalul contractual).
  2. Asistență juridică gratuită pentru polițiștii ultragiați: Sindicatul solicită acordarea de asistență juridică gratuită pentru polițiștii care sunt victime ale agresiunilor, conform Legii nr. 360/2002 (Statutul polițistului).
  3. Protecția juridică a polițiștilor și sancțiuni mai drastice pentru ultraj: Pentru a contracara creșterea incidentelor de ultraj, sindicatul cere modificarea legislației pentru a impune sancțiuni mai severe, inclusiv arest preventiv și închisoare cu executare pentru făptuitori.
  4. Modernizarea Statutului polițistului: Sindicatul solicită actualizarea Statutului polițistului, care datează din 2002, și adoptarea unui Ghid al carierei în profesie, pentru a se adapta la realitățile actuale.
  5. Actualizarea normei de hrană: Cererea de actualizare a normei de hrană se bazează pe statistici oficiale ale INS și pe prevederile legale din domeniu.
  6. Actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică: Sindicatul dorește să se acorde sporul pentru suprasolicitare neuropsihică la nivelul maxim prevăzut de Legea 153/2017, nu la valorile minime actuale.
  7. Scoaterea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR: Sindicatul susține că această lege nu face parte din cele șase sisteme de pensii de serviciu enumerate în PNRR.
  8. Dreptul constituțional la grevă pentru polițiști: Sindicatul cere obținerea dreptului constituțional la grevă pentru polițiști, argumentând că actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficiente pentru categoria lor profesională.

Aceste proteste masive anunțate au potențialul de a atrage atenția autorităților asupra problemelor semnalate de către Sindicatul Polițiștilor de Penitenciare și de a genera discuții pe marginea acestor revendicări.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri