7 mai 2024
EconomieSindicatele Silva în dialog cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Sindicatele Silva în dialog cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Membrii Biroului Executiv al Federației Sindicale Silva, condusă de inginerul băcăuan Silviu Geană, s-u întâlnit cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Tánczos Barna și cu secretarul de stat pentru păduri, Gelu Puiu. „Pe agenda întâlnirii – spune Silviu Geană – s-au regăsit nevoia de stabilitate la nivel instituțional, condiție fără de care, în opinia noastră, nu se pot construi strategii pe termen mediu și lung și nu se pot elabora politici publice coerente pentru sectorul silvic. În anul 2020, la conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor au fost nu mai puțin de trei miniștri, iar la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva nu mai puțin de trei directori generali”.

Un alt subiect de dialog a fost identificarea unor soluții viabile pentru sprijinirea activității Romsilva și pentru asigurarea stabilității celor aproximativ 16.000 de locuri de muncă existente la nivelul acestei regii de interes național. Federația Silva a solicitat sprijinul conducerii MMAP pentru alocarea unor sume de la bugetul de stat în anul 2021, modificarea și completarea Legii privind sancționarea contravențiilor silvice, să fie eliminate toate prevederile care reglementează sancționarea contravențională a personalului silvic în legătură cu și în exercitarea atribuțiilor de serviciu și respectarea Statutului personalului silvic și asigurarea dotării personalului silvic cu armament de serviciu și mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport și comunicații adecvate, dotarea cu uniforme de serviciu.

Subfinanțare în sectorul silvic



Sindicaliștii au atras atenția că în ultimii 30 de ani, sectorul silvic și în special silvicultura au suferit de o subfinanțare crasă, deși reprezentanți ai MMAP declarau public, anul trecut, că suma „care s-a întors către păduri”, din bugetul ministerului, în perioada 1990-2020 a fost cuprinsă între 0,3 și 2% pe an.
O posibilă soluție este finanțarea din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, sindicatele au propus:
– dotarea personalului silvic cu atribuții de pază și control al respectării regimului silvic, cu mijloace de apărare, de comunicații și cu mijloace de transport;
– dezvoltarea capacitaților de producție piscicolă – păstrăvării;
– dezvoltarea fondurilor de vânătoare și a capacităților de cazare – cabane/silvoturism;
– dotarea ocoalelor silvice atestate pentru exploatări forestiere cu utilaje moderne de exploatare și transport de lemn;
– susținerea înființării depozitelor de materiale lemnoase, dotarea acestora cu linii de despicat și ambalat lemn de foc etc.
Se impune, de asemenea, aplicarea programului de urmărire a trasabilității lemnului – SUMAL 2.0, începând cu data de 1 februarie 2021. Sindicatele cred, însă, că în SUMAL 2.0 se constată încă o serie de disfuncționalități și probleme în utilizare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri