28 martie 2024
ActualitateSindicatele protesteaza, Codul Muncii trece

Sindicatele protesteaza, Codul Muncii trece

Miercuri, sediul Palatului Administrativ a fost din nou luat cu asalt de sindicalistii bacauani din toate sectoarele de munca. Acestia au scandat iarasi impotriva Guvernului care si-a asumat marti raspunderea pe Codului Muncii, pentru a 11-a oara in cei doi ani de mandat.

Fata de protestul din 2 martie, cand aproape o mie de oameni au scandat lozinci impotriva Executivului, numarul sindicalistilor a fost ieri la jumatate. Aproximativ 500 de persoane au infruntat frigul si au strigat "Jos Guvernul!", chiar daca numai liderii de sindicat mai spera ca parlamentarii puterii sa voteze motiunea de cenzura care ar putea insemna regandirea Codului Muncii. "Am convingerea ca parlamentarii PDL vor intelege ca salariatul roman nu poate deveni un sclav al angajatorilor straini.
Din moment ce angajatorii, dar si salariatii sunt de acord cu unele prevederi ale vechiului cod, parlamentarii vor trebui in final sa vina in fata electoratului si sa explice de ce noul cod nu creeaza acea piata a muncii flexibila pe care au promis-o. Cred ca intr-un final, aceste proteste isi vor produce efectele", a declarat Manole Chiriac, liderul Sindicatului Liber din Invatamant, filiala Bacau.

Au primit doar promisiuni



Liderii de sindicat sustin ca au incercat sa obtina sprijinul parlamentarilor bacauani, mai ales a celor de la guvernare. Desi au primit aprobarea morala, acestia nu au promis un vot favorabil in ziua dezbaterii motiunii de cenzura. "Am avut o intalnire cu parlamentarii de la putere. Au zis ca o sa ne sustina, ne-au dat dreptate in multe privinte, dar ne-au spus ca trebuie sa voteze cum dicteaza partidul si nu asa cum le dicteaza constiinta", a explicat Martin Fartade, liderul Cartel Alfa. Acesta a adaugat ca noul cod, chiar in forma in care a fost asumat cu o serie de amendamente, nu este produsul dialogului cu partenerii sociali. "Amendamentele care au trecut nu sunt ale confederatiilor sindicale. Au fost amendamente despre care am stiut ca o sa treaca. Si-au asumat raspunderea pe un cod care este contra lucratorilor romani si chiar a angajatorilor", a mai spus Fartade. "Ne indreptam catre o dictatura clara, avand in vedere ca liderii nostri nu au fost acceptati la discutii. Am incercat calea dialogului, sa discutam cu partidele parlamentare, cu toti prefectii. Toti ne-au asigurat de sprijinul lor, dar in realitate ati vazut ce se intampla", a spus si Gheorghe Huluta, liderul CNSLR Fratia, filiala Bacau.

Doar opt amendamente din 144

Premierul Emil Boc a cerut, marti parlamentarilor sa accepte promovarea noului Cod al Muncii prin angajarea raspunderii, sustinand ca modificarile propuse vor reduce cazurile de munca la negru si vor majora veniturile atrase din taxe varsate la buget, ca urmare a incheierii mai multor contracte de munca. Dintre cele 144 de amendamente depuse de parlamentari, doar opt au trecut de Guvern. Printre acestea se numara faptul ca salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara concurs sau perioada de proba, in termen de 45 de zile de la data concedierii. Contravaloarea pagubei provocate de catre angajat in timpul muncii si imputata acestuia pentru recuperare de catre angajator nu poate fi mai mare de echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie. Contractele colective de munca si actele aditionale ale caror prevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi incheiate dupa aceasta data pe durate care vor fi stabilite prin lege speciala. (N.T.)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri