28 martie 2024
ActualitateSindicaliștii din Învățământ, ÎMPOTRIVA blocării angajărilor din sistemul de educație

Nemulțumiri și amenințări cu proteste

Sindicaliștii din Învățământ, ÎMPOTRIVA blocării angajărilor din sistemul de educație

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Guvernului României să nu blocheze angajările în sistemul de educație, prin măsura ce a fost propusă la rectificarea bugetară din această lună. Asta în condițiile în care, spun sindicaliștii, în cele peste peste 6.500 de unități de învățământ cu personalitate juridică, de la nivel național, sunt foarte multe unități cu posturi unice, iar blocarea lor ar duce la o blocare a sistemului. Ce reacții sunt și la nivel local?

„Guvernul României propune înghețarea ocupării posturilor pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, prin formula de angajare de 1 post scos la concurs pentru 3 neocupate. În cele peste 6.500 de unități de învățământ cu personalitate juridică, deficitul de angajați este foarte mare pentru aceste categorii de angajați; în cea mai mare parte a acestor școli există un număr redus de posturi, cu mult sub normativele care se impun pentru o funcționare normală a acestora. Cele mai multe sunt posturi unice, iar angajările nu pot fi făcute pe formula propusă de Ministerul Finanțelor Publice. Este vorba despre posturile de secretare, contabili, laboranți, bibliotecare, îngrijitoare etc. Avertizăm faptul că blocarea angajărilor în sistemul de educație va duce la blocarea activității în multe unități de învățământ din România”, spune FSLI printr-un comunicat remis presei.

Aceeași situație e și la noi!



Aceleași reacții sunt și la noi, prin vocea prof. Adrian George Purcaru, președintele SLI Bacău, dar și vicepreședinte FSLI.

„E aceeași problemă și la nivel local, în tot județul Bacău. Avem 178 de școli cu personalitate juridică. Această hotărâre afectează tot ce înseamnă didactic auxiliar, dar și o parte din nedidactic, mai ales în mediul rural. Dacă se decide blocarea posturilor unice, putem spune că unele școli nu își vor putea continua desfășurarea activității.

O problemă care afectează peste 80% din cadrele didactice este și cea legată de neaplicarea corectă a Legii 153 de salarizare. Nu sunt plătite corect dirigenția, gradația de merit, sporul de zonă izolată (rural) și sporul de învățămînt special. Noi facem aceste apeluri încă din 2018, dar nu s-au plătit nici din ianuarie 2019.

Revenind la posturile unice, în județul Bacău avem 146 de contabile ce sunt angajate pe aceste posturi unice. Unele școli din mediul rural au și câte 1/4 posturi de contabil. Secretarele sunt mai multe. Dar și în cazul îngrijitoarelor e o mare problemă. La o grădiniță, de exemplu, ca să poți angaja o îngrijitoare trebuie să plece trei. Asta în cazul în care sunt grădinițe care nu au atâtea îngrijitoare. Mă întreb ce se va întâmpla la o astfel de grădiniță?”, a declarat pentru Deșteptarea, prof. George Adrian Purcaru, liderul local al SLI Bacău.

Se dorește și diminuarea anumitor cheltuieli

Președintele Purcaru face referire și la rectificarea bugetară propusă de Ministerului Finanțelor Publice, ce ar include diminuarea cheltuielilor de personal cu 400 de milioane de lei, argumentându-se că Ministerul Educației ar fi făcut estimări greșite la cheltuielile de personal, și cu 80 de milioane de lei a sumelor destinate pentru plata dobânzilor legale obținute prin sentințe judecătorești.

Această propunere este de neînțeles, spun sindicaliștii, având în vedere faptul că, în acest moment, pentru majoritatea cadrelor didactice, Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu se aplică corect! Concret, conform Legii nr.153/2017, cadrele didactice care îndeplinesc funcția de diriginte, educatoarele, învățătorii, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar, personalul didactic care are gradație de merit, personalul didactic din învățământul special, personalul didactic care asigură predarea simultană ar trebui să beneficieze de majorări ale salariilor cu procentele prevăzute de lege pentru fiecare categorie, prin aplicarea acelor procente la salariile aflate în plată și nu prin raportare la salariile de bază din anul 2016!

Amenințări cu proteste

Astfel, Federația Sindicatelor din Învățământ respinge toate aceste propuneri și amenință cu declanșarea unor acțiuni de protest dacă se vor pune în practică aceste măsuri propuse de Guvernul României, ce vor crea nemulțumiri în rândul salariaților din Educație.

Precizări ale Ministerului Educației

Ca urmare a acestor discuţii din spaţiul public, Ministerul Educaţiei Naţionale face următoarele precizări:

• bugetul Ministerului Educației Naționale, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, a beneficiat de o creștere de aproape 10 miliarde de lei față de bugetul acordat în anul 2018, iar execuția pe primul semestru este de 46%.

• prin proiectul rectificării bugetare se propune diminuarea cheltuielilor cu suma de circa 1,03 miliarde de lei, repartizată astfel:

– 400 de milioane de lei la „Cheltuieli de personal”, în urma supraestimării acestei categorii de cheltuieli la alcătuirea bugetului la începutul anului. De asemenea, prin plata obligațiilor către personalul didactic generate de sentințele judecătorești au fost obținute economii cu dobânzile aferente.

– 440 milioane de lei la „Asistența socială”, sume aferente programului „Merg la școală”, întrucât, până în prezent, actul normativ necesar derulării acestui program nu a fost aprobat.

– 109,4 milioane lei la „Transferuri între unități ale adiministrației publice” și 7 milioane de lei la „Bunuri și servicii”, capitole la care sumele anulate reprezintă reținerile de 10% efectuate potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice, sume ce nu se repartizează în semestrul al doilea decât dacă este necesar, după examinarea de către Guvern a execuției bugetare pe primul semestru.

– 80 de milioane de lei la „Alte cheltuieli”, care nu afectează plata burselor, respectiv a dobânzilor.

– 20 de milioane de lei la „Active nefinanciare”, ca urmare a menținerii nivelului cheltuielilor, în semestrul II, la un nivel comparabil cu plățile efectuate în primul semestru al anului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri