6 mai 2024
ActualitateSindicaliștii din Învățământ au prezentat nemulțumirile din sistem prefectului de Bacău

Sindicaliștii din Învățământ au prezentat nemulțumirile din sistem prefectului de Bacău

Sindicatul Liber din Învățământ continuă să se lupte pentru drepturile angajaților din sistem. Deși încă de luna trecută au fost amenințări cu mișcări sindicale, cu pichetarea prefecturilor, dar și cu ample proteste la nivel național, conform calendarului Federației, ieri, în Bacău, s-a ales calea dialogului. Liderul sindicatului, împreună cu alți doi colegi teritoriali, au prezentat prefectului Maricica Coșa revendicările lor.

Revendicările Sindicatului Liber din Învăţământ Bacău sunt:

1. Calculul incorect al sporurilor. Deși conform H.G. nr/. 38/2017 salariile de bază s-au majorat, de la data de 1 ianuarie 2017, în medie, cu 15%, calcularea sporurilor și indemnizațiilor nu se face la salariile de bază majorate de la 1 ianuarie 2017, ci aceste sporuri și indemnizații sunt calculate prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic.



2. Necuprinderea, în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, a sumelor necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti. Conform prevederilor legale, în anul 2017, o parte a salariaţilor din învăţământ ar trebui să primească sumele restante la drepturi salariale, stabilite prin sentinţe judecătoreşti, sume care nu se regăsesc în legea bugetului de stat pentru anul 2017.

3. Poziționarea funcțiilor didactice în grilele Legii salarizării. Conform prevederilor Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, coeficientul maxim la care poate ajunge un profesor care are o vechime de peste 25 de ani în învățământ este de 2,76, pe o scară ierarhică de la 1 la 12! Consecința directă a poziționării în treimea inferioară a grilei de salarizare va fi neatragerea tinerilor performanți către cariera didactică și prăbușirea definitivă a calității actului instructiv-educativ.

4. Renunțarea la costul standard per elev. Atâta timp cât determinarea costului standard se face prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Educației, în funcție de cuantumul cheltuielilor de personal stabilit de Ministerul Finanțelor Publice pentru salariații din învățământ și aprobat de Parlamentul României, prin Legea bugetului de stat, existența acestui cost standard nu se justifică.
5. Creșterea salariilor nete în educație să fie de 50% în anul 2018. Începând cu data de 1 ianuarie 2018, urmează să se aplice prevederile Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, începând cu aceeaşi dată, se va schimba modul în care vor fi achitate dările către stat ale angajatului. Ceea ce înseamnă, că majorarea cu 50% a salariului brut anunţată pentru anul viitor, la nivelul salariului net nu reprezintă mai mult de 25%.

6. Alocarea sumelor necesare pentru plata hotărârilor judecătorești și prevederea în bugetul pentru anul 2018, a sumelor necesare pentru plata sentințelor judecătorești privind dobânda legală.

7. Necesitatea adoptării unei noi legi a educației. Conform Programului de Guvernare PSD – ALDE, cea mai aşteptată lege de către elevi, cadre didactice și părinți, este Legea Educației Naționale. Un act normativ realizat cu responsabilitate şi supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educaţie din România.

8. Subfinanţarea educaţiei. În momentul de față România este codașa Europei în ceea ce privește procentul din PIB alocat educației. În timp ce media în U.E. în ceea ce privește finanțarea învățământului este de aproximativ 5,2% din P.I.B., în România acesta este în jur de 4%, iar consecințele se văd.

Toate aceste nemulțumiri au fost prezentate ieri prefectului Maricica Coșa.

„Am găsit înțelegere și dialog din partea doamnei prefect, care ne-a asigurat de tot sprijinul, dar și de faptul că va transmite către forurile superioare toate aceste revendicări ale noastre. Așteptăm să vedem și ce decizii se vor lua la nivel național, iar în funcție de acestea vom vedea care sunt pașii noștri pe viitor.”
Prof. Adrian Purcaru, președintele SLI Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri