Este atât de frumoasă sinceritatea! Fiți sincer cu dumneavoastră… Întotdeauna puneți accent pe confruntarea cu realitatea. Nu vă păcăliți singur. Nu ajută la nimic. Este o atitudine nesănătoasă față de procesul schimbării, când iluziile își fac rapid cuib în viziunea de ansamblu. Și nu e bine deloc! Este firesc să-ți accepți propria realitate, propria stare emoțională cu tristeți, furii, anxietate, bucurii ori satisfacții. Acceptați realitatea situației în care vă aflați. Distorsionarea realității vă va face să vă comportați într-un mod neadecvat și vă va ține la distanță față de posibilitatea unor realizări autentice. Aveți încredere că puteți ajunge acolo unde vreți să ajungeți. Încrederea vă va ajuta să depășiți micile blocaje dintre momentele de succes. Este nevoie de răbdare, iar dacă perseverați, veți ajunge să vă împliniți visul. Este adevărat, procesul de schimbare este dificil de realizat de unul singur. Este mult mai ușor când ești ajutat de familie, prieteni, rude, și de un profesionist în domeniu. Spuneți-le ce vreți să faceți și solicitați-le ajutorul să vă susțină. Aceștia pot să vă ofere sfaturi, îndrumare și inspirație.

Procesul schimbării va fi mai ușor de parcurs, dacă printre persoanele de care sunteți apropiat se numără și unele care au reușit să atingă obiectivele vizate de dumneavoastră, putând să vă ofere astfel siguranța că reușita este posibilă. Veți învăța ce înseamnă cu adevărat cuvintele angajament și perseverență: să te străduiești din greu, să faci nenumărate eforturi. Secretul pentru a obține ce îți dorești este disponibilitatea de a face tot ce este necesar pentru a-ți îndeplini visul.

“Credeam că știu ce înseamnă angajament și perseverență… dar nici măcar nu eram pe- aproape de aceste noțiuni definitorii. Acum știu că, dacă trebuie să fac 3 pași pentru a reuși, voi face acei 3 pași; dacă trebuie să fac 30 de pași pentru a-mi atinge obiectivul, voi face acei 30 de pași, dacă trebuie să fac 300 de pași pentru a-mi împlini visul, pentru a-mi câștiga sănătatea și frumusețea, respectul și admirația, bunătatea și mulțumirea, voi face acei 300 de pași, chiar 1000 dacă este nevoie”, spunea Silviu, cu o sinceritate și un entuziasm pe măsură.

Într-adevăr, pentru a reuși trebuie să fii profund de sincer, încât să-ți iei angajamentul că vei face tot ce va fi necesar, indiferent de numărul de pași pe care va trebui să-i parcurgi. A fost greu pentru Silviu încă de la început, când totul i se părea de neatins. Singura dovadă palpabilă era Alina, o persoană de mare încredere și devotament când vine vorba de susținere. Ori de câte ori se întâlneau, acesta remarca cu admirație comportamentul pe care îl avea de fiecare dată distinsa tânără: sincer, selectiv, delicat și plin de optimism. Un exemplu frumos de urmat. Și așa a început totul…

“A fi supraponderal nu este ceva sănătos. Greutatea excesivă mi-a dăunat sănătății. Așa am trăit mulți ani, restricționându-mi bucuriile, satisfacțiile, aprecierile și încrederea. Până într-o zi când, hotărât peste măsură am spus: Gata, trebuie să-mi revizuiesc radical gândirea și atitudinea! Scenariul întocmit de mine s-a desfășurat cam în felul următor: m-am supus timp de câteva săptămâni celei mai noi rețete-minune pentru slăbire, punându-mi “fermoar” la gură și hocus-pocus…greutatea a început să scadă. Am exclamat: Victorie! Altă viață în haine noi! Câtă fericire! Însă, după câteva zile de la terminarea curei de slăbire, mi-am reluat obiceiurile alimentare și modul de viață. În câteva săptămâni, kilogramele pierdute au fost recâștigate și mai mult de-atât, cu un surplus pe măsură. Câtă tristețe pe capul meu! Câtă neîncredere!”

Programul de control al greutății corporale a eșuat la prima încercare în cazul lui Silviu, deoarece a fost o soluție temporară pentru probleme de durată. Conștientizând toate acestea, el a constatat că este timpul să dea piept cu realitatea, să fie sincer cu tot ce face și să accepte faptul că obezitatea este o boală serioasă, care îi restricționează viața și-i amenință sănătatea. Așa a hotărât să apeleze la un terapeut cu specializare în nutriție. Soluționarea obezității este mai mult decât o problemă alimentară și necesită o abordare mai cuprinzătoare, care presupune multiple schimbări în stilul de viață. Întocmai ca în cazul diabetului, hipertensiunii, alcoolismului sau fumatului, controlul greutății este un angajament pentru o viață întreagă.

Cu sinceritate și perseverență, stilul de viață va deveni unul sănătos și ușor de practicat, iar disponibilitatea pentru a întreprinde lucrurile corect va crește radical. Schimbarea deprinderilor de viață este probabil lucrul cel mai dificil pe care un om este provocat să-l facă, iar riscul de eșec este foarte crescut. Pe de altă parte, integrarea într-un program organizat de monitorizare nutrițională va mări considerabil șansele de succes. Persoanele- suport, precum Alina, dau un plus de motivație, încurajare și întărirea hotărârii de a persevera.

Sinceritatea cu care întreprinzi totul este în permanentă armonie cu principiile sănătății. Aceste principii includ o perspectivă vastă, o deschidere fizică, intelectuală și psihologică în măsură să vă satisfacă orice necesitate din acest punct de vedere. Controlul greutății corporale trebuie să constituie o parte importantă a unei vieți pline de împliniri. Un asemenea stil de viață este realizabil. Alina și Silviu sunt exemplul cel mai bun.

Este atât de înălțător acest sentiment de reușită! Puneți suflet și veți reuși și dumneavoastră!

Cu sinceritate,
Carmen Barcan, terapeut