24 aprilie 2024
EvenimentSimulare de cutremur la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau

Simulare de cutremur la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau

Joi dimineata, la Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Bacau a sunat din nou alarma de cutremur. Inspectoratul pentru Situatii de Urgente al judetului Bacau a organizat aici o simulare de seism care a urmarit reactia elevilor si profesorilor intr-o astfel de situatie, dar si respectarea planului de evacuare in cazul unui eveniment de acest gen.

„In fiecare an se respecta acel program de actiuni al Serviciului de Prevenire. Se fac sedinte de instruire a cadrelor didactice si a elevilor pentru a sti cum sa se comporte in timpul cutremurului, dar si dupa producerea acestuia.

Astfel de simulari sunt efectuate pentru toate situatiile de urgenta si in toate unitatile de invatamânt”, a declarat lt. Andrei Grecu, purtatorul de cuvânt al ISUJ Bacau. Elevii de la Colegiul „V. Alecsandri” au demonstrat ca stiu ce au de facut in cazul unui cutremur.



S-au adapostit sub banci, atunci când a trebuit, si s-au evacuat ca la carte dupa ce pamântul s-a linistit, potrivit scenariului. Astfel de actiuni au mai fost organizate la acest colegiu si de fiecare data participantii au aratat ca si-au invatat lectia de salvare si supravietuire.

Bacaul, prins intre doua zone seismice

Tara noastra a fost zguduita, anul trecut, de 2079 de cutremure, cu 500 mai multe fata de anul 2012, potrivit datelor de la Institutul National de Fizica a Pamântului. Daca facem o comparatie cu anul 2010, cresterea numarului de cutremure a fost de 67%. Anul trecut, pe 6 octombrie, in Vrancea s-a produs si cel mai puternic seism din ultimii patru ani, de magnitudine 5,5 grade pe scara Richter. Joi dimineata, s-a produs cel mai puternic seism de anul acesta, de 4,7 grade pe scara Richter.

In luna martie 2013, Bacaul a fost in mijlocul a ceea ce specialistii numesc “un roi de seisme”. Cele mai puternice au avut magnitudinea de 3,6, respectiv 3,8 grade pe scara Richter, urmate de mai multe replica mai slabe. Epicentrul seismelor a fost lânga Sascut, o zona mai putin cunoscuta ca activa din punct de vedere seismic. Directorul stiintific al Institutului National de Fizica Pamântului (INFP), Mircea Radulian, a declarat ca Bacaul este asezat pe un sitem de falii active de suprafata, din zona seismica a Podisului Bârladului, care poate produce si seisme mai puternice.

„Activitatea seismica din ultima vreme se incadreaza in parametri normali, neexistând premise pentru un cutremur de mare intensitate, în viitor. Deocamdata nu exista nici un motiv de îngrijorare pentru populatie, întrucât aparitia unor cutremure de intensitate mica sau moderata este un semn ca scoarta terestra se detensioneaza” – Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP.

Geta Panaite
Ovidiu Pauliuc

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri