Directorul Arhivelor Statului, prof. Vilica Munteanu, a prezentat Anuarul Carpica. Foto: Liviu Maftei

Intrat deja in calendarul national al manifestarilor de profil, Simpozionul National „Vasile Pârvan” si-a inceput lucrarile, in Bacau, miercuri, 7 octombrie, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”. Participa specialisti din centre universitare din tara, precum si ai unor institutii de cercetare si muzee din Iasi, Suceava, Botosani, Neamt, Vaslui, Buzau, Ploiesti, precum si cadre didactice bacauane cu preocupari in domeniu.

In deschidere, Vilica Munteanu, director al Arhivelor Statului Bacau, a prezentat Anuarul “Carpica”, editia cu numarul 44, fondat, in 1971 de Iulian Antonescu, personalitate a culturii bacauane, fondator al mai multor muzee din fosta Regiune Bacau, printre care si cel din Bacau, al carui director a fost, iar dr. Anton Cosa a adus in fata publicului, cu avertismentul “Fumatul dauneaza grav sanatatii” un interesant volum cu titlul “Pipele din colectia Muzeului de Istorie Bacau”, al carui autor este, care insoteste expozitia “Fumuri si lulele de odinioara”, prezentata de dr. Lacarmioara Istina, sef sectie Arheologie si Istorie, cu piese din patrimoniul mai multor muzee din Moldova.

Tot cu aceeasi ocazie, au fost lansate si doua volume din colectia Monumente istorice bacauane: “Casa arhitectului George Sterian” (autor Irina Amalia Bacaoanu) si “Situl arheologic de la Fulgeris“ (autor drd. Lacramioara Isitna). Prima comunicare in plen a apartinut prof. dr. Ioan Mitrea, cu titlul “Mircea Petrescu-Dâmbovita – creatorul scolii arheologice moldave”, de la carui nastere se implinesc 100 de ani.

PUBLICITATE

Dupa amiaza, începând cu ora 15,30, s-au desfasurat lucrarile pe sectiuni: Arheologie; Istorie; Personalitati; Muzeografie, Numismatica, filatelie, care vor continua si joi, 8 octombrie.
Vineri, 9 octombrie a.c., va fi organizata o excursie documentara în judet, pe traseul Bacau-Comanesti-Palanca-Ghimes-Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ