In programul celei de-a doua zi a Simpozionului National de Estetica, editia a XX-a, vineri, 14 noiembrie, de la ora 10,30, la Universitatea “George Bacovia” a avut loc Conferinta “Apostu 80 – Centru Apostu si invitatii sai de onoare”, la care au participat profesori universitari, academicieni, critici de arta, artisti plastici, studenti.

Cuvântul de salut si bun venit a fost rostit de prof. univ. dr. Dumitru Bontas, presedinte al Fundatiei ”Bacovia”. Au prezentat comunicari academicianul Alexandru Zub: “Dimensiunea istoriografica a personalitatii lui George Apostu. Contributii românesti la istoria si cultura europeana”, prof. univ. dr. Petru Bejan, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi: “Filozofia si estetica creatiei artistului George Apostu”, criticul Valentin Ciuca – Iasi, care a vorbit despre necesitatea reinventarii valorilor fundamentale ale societatii moderne, sa redescoperim normalitatea.

“Apostu este legat de Bacau, este al Bacaului, asa cum sunt Bacovia, Nicu Enea, Alecsandri, creatiile sale fiind simboluri ale eternitatii, exigentele fiind ale oamenilor rari, un om rar a fost si este George Apostu”, a spus reputatul critic si istoric al artei.

Un emotionat omagiu i-a adus marelui sculptor român, de la a carui nastere se implinesc 80 de ani, artistul francez de origine româna, Leonard Rachita, nascut la Buhusi, stabilit in Franta inca din 1983.

“Doi oameni au fost fundamentali pentru mine, tatal meu si George Apostu. L-am cunoscut inca din tara, dar mai ales la Paris, un om si un artist extraordinari, de o personalitate remarcabila, un talent ce l-a apropiat de perfectiune, operele lui facând cinste marilor galerii de arta din toata lumea. S-a stins insa inainte de a spune lumii si tarii lui tot ce a gândit si a vrut sa zideasca in operele lui. Exilul a fost pentru el dureros, ca pentru orice artist, insa nu l-a doborât. A fost unul dintre cei mai mari artisti pe care i-a dat pamântul românesc.”

Cronica integrala a celor doua zile ale Simpozionului National de Estetica, in editia tiparita a ziarului Desteptarea, de luni, 17 noiembrie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ