5 mai 2024
CulturăSimpozionul Naţional de Estetică. Să ne acoperim inimile cu emoţii estetice de...

Simpozionul Naţional de Estetică. Să ne acoperim inimile cu emoţii estetice de toamnă

Ca în fiecare toamnă, de 24 de ani, în Bacău se desfăşoară una dintre cele mai prestigioase manifestări cultural-artistice, filosofice şi estetice, un adevărat „Dialog al artelor”, unică în România: „Simpozionul Naţional de Estetică”, la care sunt invitaţi academicieni, universitari, scriitori, muzicieni, artişti plastici.
Ediţia din acest an se desfăşoară în zilele de 16 – 17 – 18 octombrie, cu un program de elită, din care nu lipsesc „Spectacolul cărţii”, simpozioane, conferinţe de estetică şi artă, concerte, expoziţii, lansări de carte şi reviste.

„Bacăul se distinge pe harta culturală a României cu un proiect de înaltă ţinută academică. Fiind o veritabilă «marcă înregistrată» a Centrului de Cultură «George Apostu», Simpozionul Naţional de Estetică propune publicului iubitor de frumos, în cele trei zile, o serie de evenimente culturale de nerefuzat, menite să ne «acopere inimile» cu o infinită «emoţie de toamnă».
Este o sărbătoare a limbii române, a culturii române, a esteticii româneşti.
Ca de fiecare dată, calendarul simpozionului este construit în jurul conceptului de «Dialog al Artelor», susţinut de personalităţi marcante ale culturii naţionale, europene şi universale.”



Gheorghe Geo Popa, director al Centrului de cultură „George Apostu”, organizatorul acestei manifestări

Ediţia a XXIV-a a Simpozionului Naţional de Estetică a debutat, miercuri, 16 octombrie, ora 17.00, la Teatrul Municipal „Bacovia”, cu „Spectacolul cărţii”, în care a fost lansate volumele I-II din „Arta din România. Din preistorie şi contemporaneitate”, coordonator acad. Răzvan Theodorescu şi acad. Marius Porumb. Prezent la deschiderea Simpozionului, acad. Răzvan Theodorescu a prezentat publicului monumentalele volume: 2000 de pagini, cu tot atâtea ilustraţii, la care s-a lucrat o jumătate de secol, o istorie care porneşte de la Cultura Cucuteni şi ajunge la George Apostu.
Un alt invitat a fost acad. Mircia Dumitrescu, care a venit cu o altă carte monumentală „Caietele Eminescu”, la care a lucrat ca artist la restaurarea şi multiplicarea manuscriselor eminesciene. Ioan Cristescu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române, aflat în Turneul „Cartea de identitate”, proiect care are ca obiectiv donarea de carte către biblioteci şi alte instituţii de cultură, a donat Centrului de Cultură „George Apostu” o serie de cărţi fundamentale ale literaturii şi ştiinţei româneşti.
Tot în acelaşi cadru au fost decernate titlurile de „Prieten al Centrului George Apostu”, unor personalităţi ale culturii din România şi Republica Moldova, urmate de un concert de gală susţinut de Ansamblul PlaCello (Răzvan Suma şi Ella Bokor).

Programul zilei a doua, 17 octombrie, se derulează, începând cu ora 10.30, conform tradiţiei, la Universitatea „George Bacovia”, cu lucrările Conferinţei Naţionale de Estetică – „Arta şi Estetica românească la Centenar”, invitaţi fiind conf. univ. dr. Cătălin Gheorghe şi conf. univ. dr. Cristian Nae, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

În după-amiaza aceleiaşi zile, începând cu ora 18.00, „Spectacolul cărţii” va continua la Teatrul Municipal „Bacovia” cu lansarea volumului al cincilea al operei marelui scriitor iranian modern, Sādegh Hedāyat, carte cu un titlu… mult aşteptat pe piaţa românească a cititorilor, „Femeia care şi-a pierdut bărbatul”, ultimul tom din opera apărută în româneşte, în traducerea prof.dr. Gheorghe Iorga. „Va fi cu adevărat un eveniment spiritual! Spectacolul va fi onorat de prezența unui imens muzician venit din Iran, reprezentantul identitar al sunetului ancestral persan, zoroastrian şi mistic, Ali Asghar Rahimi, care se va întâlni cu tristețea speciei umane din proza lui Hedāyat şi cu interpretarea unică a lui Geo Popa şi Bianca Bor. Şi cu…mine, la propriu şi la figurat!”, ne-a spus Gheorghe Iorga, ca o invitaţie pentru joi seara, la Teatrul „Bacovia”.

Vineri este programată Conferinţa Naţională de Estetică – „Arta şi Estetica românească la Centenar”, iar Simpozionul se va încheia cu un nou „Spectacol al cărţii”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri