25 aprilie 2024
CulturăSimpozionul Naţional de Estetică. Pledoarie pentru frumos, adevăr şi fericire

Simpozionul Naţional de Estetică. Pledoarie pentru frumos, adevăr şi fericire

Oamenii sunt condamnaţi la fericire, însă nu pot fi fericiţi, fără adevăr şi frumos, fără artă, iar arta, ca o componentă a esteticii, incumbă frumosul.

Adevărul se naşte din răspunsuri şi întrebări, care se întâlnesc într-un dialog permanent, care înseamnă cunoaştere, iar cunoaşterea duce la fericire, iar fericirea nu poate fi găsită în singurătate, ci împreună.

Sub aceste comandamente morale, filosofice, estetice şi sociale, joi, 17 octombrie, au continuat, la Universitatea „George Bacovia”, lucrările Simpozionului Naţional de Estetică, aflat la ediţia a XXIV-a, organizat de Centrul de Cultură „George Apostu”. În Aula „Moldova”, mesajul de bun venit a fost rostit de prof.univ.dr. Neculai Lupu, rector al Universităţii, care a reiterat colaborarea foarte bună dintre cele două instituţii de învăţământ şi de cultură, pentru ca, în Bacău, să continue o iniţiativă care s-a dovedit benefică timp de aproape un sfert de secol.



„De-a lungul anilor, aici, la Universitatea «George Bacovia», am avut bucuria să găzduim importante personalităţi ale culturii noastre, membri ai Academiei Române, filosofi şi esteticieni, scriitori şi artişti, care ne-au adus din experienţa şi activitatea lor de la catedră, ne-au dăruit din gândirea lor, ne-au îmbogăţit cu ideile, conceptele şi teoriile care circulă astăzi în mediul academic, în cercetare şi aplicaţie. Ne-am bucurat de deschiderea dumnealor spre dialog, poate cel mai fermecător mod de a trăi şi rezista peste timp.”
Neculai Lupu, rector al Universităţii „George Bacovia”

La lucrările Simpozionului a participat şi subprefectul judeţului Bacău, Paul Claudiu Cotârleţ, care a apreciat faptul că această manifestare de prestigiu reuşeşte să ţină trează atenţia publicului de peste 24 de ani, felicitându-i pe organizatori şi pe invitaţi.
Directorul Centrului de Cultură „George Apostu”, Gheorghe Geo Popa, a prezentat invitaţii şi temele propuse ale Conferinţei Naţionale de Estetică: „Arta şi Estetica Românească la Centenar”: „Estetică şi politică în arta experimentală din România în perioada socialismului târziu”, autor, conf.univ.dr. Cristian Nae, teoretician, critic şi istoric de artă, la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, şi „Forme critice ale artei contemporane în perioada post-socialismului românesc”, susţinută de conf.univ.dr. Cătălin Gheorghe, teoretician, curator şi editor, de la aceeaşi universitate.

„Femeia care şi-a pierdut bărbatul”

În aceeaşi zi, de la ora 18.00, la Teatrul Municipal „Bacovia” a avut loc un nou „Spectacol al cărţii”, cu lansarea unui nou volum al scriitorului iranian Sadegh Hedayat, tradus din limba persană de prof.dr. Gheorghe Iorga: „Femeia care şi-a pierdut bărbatul”.
Aşa cum ne-a obişnuit de la precedentele ediţii ale Simpozionului de Estetică, nu a fost o lansare tradiţională, ci un adevărat spectacol imaginat şi realizat de Gheorghe Geo Popa, la care şi-au dat concursul artistul Ali Asghar Rahimi, din Iran, un muzician de o mare sensibilitate şi trăire, coregrafa Bianca Bor, autorul Gheorghe Iorga şi actorul Geo Popa.
A fost un spectacol extraordinar, la care numerosul public a reacţionat cu aceeaşi sensibilitate, acoperindu-i pe artişti cu aplauze. (Vom reveni asupra spectacolului, în ediţiile noastre viitoare).

Ştefan Munteanu, „avocatul” lui Eminescu

În ultima zi de Simpozionului, vineri, 18 octombrie, de la ora 10.30, la Universitatea „Vasile Alecsandri”, sub aceeaşi generoasă temă – „Arta şi Estetica românească la Centenar”, vor conferenţia acad. Alexandru Boboc: „Modelare şi stratificare în opera de artă. Particularităţi în creaţia artistică modernă”, şi prof.univ.dr. Petru Bejan: „Repere decisive ale esteticii româneşti din ultimul veac.”
De la ora 17.00, la Centrul de Cultură „George Apostu” va o nouă ediţie a „Spectacolului cărţii”: „O istorie a opiniilor privind filosofia lui Eminescu”, vol. II, de prof.univ.dr. Ştefan Munteanu, cât şi vernisajul expoziţiei de pictură şi artă textilă „Rapsodii autumnale”, autor Ecaterina Ajder, din Republica Moldova şi lansarea Revistei „Vitraliu”, nr. 51.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri