Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacău organizează, în perioada 13 – 14 noiembrie 2014, cea de a XX-a ediţie a Simpozionului Naţional de Estetică, desfăşurată sub genericul “Apostu 80 – Centrul Apostu şi invitaţii săi de onoare”.

Simpozionul va debuta joi, 13 noiembrie, la ora 17.00 cu vernisajul expoziţiei „Transmigrări” a artistei Florentina Voichi, pictoriţă şi scriitoare în acelaşi timp. Festivitatea de deschidere va continua cu lansarea albumului de artă „Transmigrări” editat de Centrul de Cultură „George Apostu” şi a volumului „Cartea pictorei”, de Florentina Voichi. Va fi decernată Diploma de Onoare şi Titlul Prieten al Centrului „George Apostu” .

O importanţă deosebită revine lansării numărului 43 al revistei de cultură “Vitraliu” care şi-a propus, pe de o parte, să aducă în prim-planul cititorului activ mari figuri istorice, culturale, artistice, literare, iar pe de altă parte, să-i onoreze cum se cuvine pe unii dintre contemporanii noştri, care chiar împlinind o vârstă respectabilă, n-au încetat să influenţeze, prin scrisul şi prin dinamica prezenţei lor sociale, cultura românească de azi.

PUBLICITATE

Expoziţiile de artă plastică, spectacolele literare sau muzicale, conferinţele realizate în cadrul Simpozionului Naţional de Estetică vin să întregească ţinuta de excepţie a acestui proiect, în profund consens cu deosebita intensitate emoţională provocată de omagierea personalităţii patronului spiritual al Centrului, George Apostu.
Invitatul de onoare al acestei ediţii este Leonard Răchită, renumit sculptor, fotograf , profesor de sculptură şi de arte decorative, stabilit la Paris. Alături de activitatea sa artistică, marcată de expoziţii personale în galeriile din Paris, Vermont sau Cairo şi de expoziţii colective la Tokyo, New York, Sydney sau Barcelona, sculptorul manifestă un interes real pentru simpozioanele de sculptură, fondând în anul 1986 AISS – Asociaţia Internaţională a Simpozioanelor de Sculptură, şi susţine conferinţe pe tema simpozioanelor de sculptură şi locul lor în contextul artei contemporane în Statele Unite, Mexic, Siria.

Vineri va avea loc la Universitatea „George Bacovia“, de la ora 10.30, Conferinţa Naţională de Estetică pe tema “Apostu 80 – Centrul Apostu şi invitaţii săi de onoare”, ocazie cu care va fi readus în discuţie adevărul hegelian că „obiectul esteticii este frumosul în artă”, din perspectiva unor prestigioşi profesori universitari, academicieni, cercetători şi critici literari.

De la ora 17.00, la Teatrul Municipal Bacovia, în cadrul Spectacolului Cărţii, Gheorghe Iorga va prezenta cea mai recentă traducere din limba persană din opera scriitorului Sādegh Hedāyat, „Îngropat de viu”. Vor vorbi cu această ocazie poetul Dan Petruşcă şi criticii şi istoricii literari Vasile Spiridon şi Adrian Jicu.
În cel de-al doilea act al spectacolului de la Teatrul Municipal Bacovia se va desfăşura ceremonia de decernare a Diplomei de Excelenţă şi Premiului Centrului de Cultură “George Apostu” pentru anul 2014, urmată de concertul de gală susţinut de Cvartetul Passione (Bucureşti), compus din: Diana Jipa – vioara I, Cristina Paşa – vioara a II-a, Mădălina Penciu – viola, Violeta Tuţă-Popescu – violoncel. Vor fi interpretate lucrări de Michael Mc Leen, Astor Piazzola, Carl Jenkins, Peter Martin, Scott Joplin.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură „George Apostu“ în parteneriat cu Fundaţia Bacovia, Universitatea „George Bacovia“ din Bacău, Consiliul Local şi Primăria Bacău, Teatrul Municipal Bacovia şi Consiliul Judeţean Bacău.
Partener asociat: Librăria Glissando.
Parteneri media: TVR Iaşi, Radio Iaşi şi cotidianul Deşteptarea.

Programul Simpozionului:

Joi , 13 noiembrie

Ora 17.00 Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău
Deschiderea oficială a Simpozionului Naţional de Estetică, ediţia a XX-a
• Vernisajul expoziţiei Transmigrări – Florentina Voichi
• Spectacolul cărţii :
* lansarea albumui de artă Transmigrări – Florentina Voichi
* prezentarea volumului Cartea pictorei de Florentina Voichi
* lansarea numărului 43 al revistei de cultură Vitraliu
• Ceremonie de decernare : Diploma De Onoare şi Titlul Prieten al Centrului „George Apostu”

Vineri , 14 noiembrie

Ora 10.30 Universitatea „George Bacovia” din Bacău , Aula Moldova
• Conferinţa Naţională de Estetică „Apostu 80-Centrul Apostu şi invitaţii săi de onoare”

Ora 17.00 Teatrul Municipal Bacovia
• Spectacolul cărţii :
Sādegh Hedāyat – Îngropat de viu, Editura Polirom, Traducere din limba persană şi note de Gheorghe Iorga
• Ceremonie de decernare : Diploma de Excelenţă şi Premiul Centrului de Cultură „George Apostu” pentru anul 2014
• Spectacol de gală: Cvartetul Passione


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ