20 aprilie 2024
CulturăSimpozionul „Cultura băcăuană, la împlinirea a 100 de ani de stat unitar”

Simpozionul „Cultura băcăuană, la împlinirea a 100 de ani de stat unitar”

Timp de două zile, weekendul trecut, pe 9 și 10 noiembrie, a avut loc Simpozionul „Cultura băcăuană, la împlinirea a 100 de ani de stat unitar”, din cadrul proiectului cu același nume, finanțat de Consiliul Județean Bacău și Asociația Învățătorilor din județul Bacău (inițiator).

Susținut de Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Bacău, Școala Gimnazială „Al.I.Cuza” (care a asigurat spațiul necesar desfășurării simpozionului în Amfiteatrul „Radu Beligan”, sâmbătă, începând cu ora 10.00, și realizarea expoziției cu lucrările elevilor), Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” (prin punerea la dispoziţie a unor facilități, cât şi resurse umane din rândul cadrelor didactice), Asociația folclorică „Florile din Cucuieți”, ansambluri din Mănăstirea Casin, Măgura, Huruiești și Școala Gimnazială „Al.I.Cuza” (care au prezentat în cadrul șezătorii o serie de dansuri și cântece populare specifice zonei, obiceiuri și tradiții, popularizând evenimentul și în rândul altor asociații cu aceleași preocupări pentru a oferi ocazia prezentării în cadrul șezătorii a obiceiurilor și tradițiilor specifice și altor zone) și Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” (CCD) Bacău (care a susținut și susține în continuare Asociația prin promovarea proiectului în rândul cadrelor didactice din județ, prin punerea la dispoziţie a unor facilități, cât şi resurse umane din rândul colaboratorilor), simpozionul a conținut 6 secțiuni, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi.

Astfel, pentru cadre didactice s-au organizat secțiunile Cultura scrisă în județul Bacău, Obiceiuri și tradiții strămoșești băcăuane, Arta plastică și arta fotografică băcăuană, în care s-au prezentat lucrări științifice despre personalitățile culturale ale județului Bacău, despre obiceiurile și tradițiile respectate în județul Bacău, despre instituțiile culturale băcăuane (aspect care au contribuit la pregătirea, realizarea, susținerea Marii Uniri). Lucrările științifice au fost publicate în Anuarul Asociației Învățătorilor din județul Bacău nr. 5/2018 – volum dedicat Simpozionului.



Pentru elevi, secțiunile au fost despre Creaţii plastice (desen, pictură, colaj) cu tema „Obiceiuri și tradiții strămoșești băcăuane” pentru elevii din învăţământul preşcolar, primar și gimnazial, care au realizat machete, colaje, postere, desene cu elemente legendare ce țin de tradițiile și obiceiurile zonei din care provin, dar și aspecte care să demonstreze implicarea strămoșilor la realizarea Marii Uniri, dar și despre Arta fotografică care reprezintă momente importante din trecut, tradiții și obiceiuri românești. O altă secțiune importantă a fost atât pentru elevi, cât și pentru cadre didactice și a vizat tema „Împreună la șezătoare”, unde s-au prezentat elemente specifice șezătorilor, în funcție de zonele de proveniență. În cadrul acestei secțiuni, participanții și-au demonstrat măiestria în cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor diferitelor zone etnografice din Moldova, regiunea Bacău, ce a fost recompensată prin acordarea de diplome, pachete și premii în bani.

La finalul simpozionului, cadrele didactice, reprezentanți ai Consiliului Județean Bacău, ISJ Bacău, CCD Bacău, personalități ale culturii băcăuane și alți invitați au participat la Balul Învățătorilor, la restaurantul Green Park Bacău.

Întreaga activitate a fost un succes în anul Centenarului Marii Uniri. Ne dorim să realizăm pe viitor cât activități calitative dedicate dascălilor, elevilor și întregii comunități băcăuane și judetene.

prof.înv.primar Rodica Leonte, președinte Asociația Învățătorilor din județul Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri