23 aprilie 2024
CulturăSimpozion “Aurel Baesu”. Povestea vietii si povestile din spatele operelor unui artist

Simpozion “Aurel Baesu”. Povestea vietii si povestile din spatele operelor unui artist

Sectia de Arta a Complexuli Muzeal “Iulian Antonescu” a organizat in cadrul ciclului de manifestari “Personalitati artistice” simpozionul dedicat pictorului si graficianului Aurel Baesu. In dechidere, seful sectiei, pictorul Dionis Puscuta, a prezentat publicului, artisti plastici, critici de arta, critici literari, muzeografi, elevi si studenti, oaspetii de la Muzeul de Arta din Pitra Neamt, scriitorul Emil Nicolae si muzeograful Lucian Corneliu Agaleanu, autorii albumului documentar “Aurel Baesu”, editat in 2015, la Editura “Cetatea Doamnei” Piatra Neamt, parteneri ai simpozionului “Aurel Baesu”, pictorul nascut la Falticeni, decedat, in 1928 la Piatra Neamt, la numai 32 de ani.

“Va intrebati de ce o expozitie si un catalog Aurel Baesu. Muzeul nostru are in patrimoniu peste 120 de lucrari, pictura si grafica, semnate de Aurel Baesu, se implinesc, iata, 120 de ani de la nasterea artistului si 50 de ani de la prima retrospectiva Aurel Baesu, organizata in Bacau, in 1966, prin stradania Eugeniei Antonescu, director al Muzeului din Bacau, care a editat si primul album dedicat artistului. Prezenta expozitie cuprinde 25 de lucrari de pictura, 18 din patrimoniul nostru, iar restul sunt din colectii particulare. Un alt argument este si faptul ca muzeul din Piatra Neamt a scos acest minunat album, pe care il aveti in fata”, a spus Dionis Puscuta.

Muzeografa Marcela Gavrila a prezentat, in format video, albumul realizat in 1966 de Eugenia Antonescu, o reusita tehnica pentru acea vreme, fiind un punct de plecare pentru discutiile care au urmat.
Despre albumul documentar “Aurel Baesu” au vorbit realizatorii acestuia. Emil Nicolae: “A fost o provocare pentru mine, eu fiind un om al literelor. Având pe masa celelalte cataloage si albume, editate de-a lungul timpului, ne-am propus, eu si Corneliu Agaleanu, sa facem altceva, sa nu ne repetam, sa aducem in atentia publicului viata artistului, dar, mai ales, povestea din spatele principalelor opere, povesti adevarate, despre un artist care merita cunoscut mai bine de contemporani”.



Corneliu Agaleanu: “Multumesc Muzeului de Arta din Bacau pentru acest generos si reparatoriu gest, de a gazdui aceasta epozitie, cât si pentru ingaduinta de a prezenta publicului bacauan acest album, care a presupus o intensa si dificila munca de cercetare in arhive, in presa, corespondente private. Pâna la urma, zicem noi, am reusit, insa, ca intotdeauna, verdictul apartine publicului, criticilor de arta.”
Manifestarea a fost realizata în parteneriat cu Asociatia Lions Club Piatra Neamt, expozitia fiind deschisa publicului toata luna aprilie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri