Ca și în 2017, Simone Tempestini și-a adjudecat etapa băcăuană a Campionatului Național de Raliuri Dunlop. Pilotul Napoca Rally Academy s-a instalat și în fruntea clasamentului general, depășindu-l pe Vali Porcișteanu

Podium identic

În 2018, la fel ca în 2017. Pentru a-l doilea an la rând, Simone Tempestini triumfă în Raliul Moldovei powered by Dedeman. Și tot ca în urmă cu un sezon, învinsul său este Vali Porcișteanu. Cu precizarea că victoria de acum îi permite pilotului de la Napoca Rally Academy să-l depășească pe Porcișteanu și în ierarhia generală.

Practic, etapa băcăuană a Campionatului Național de Raliuri Dunlop a înregistrat rocada Porcișteanu- Tempestini la vârful clasamentului și a validat un podium identic cu cel configurat acum în ierarhia generală a competiției: 1) Simone Tempestini (copilot Sergiu Itu), 2) Vali Porcișteanu (copilot Dan Dobre), 3) Dan Gârtofan (copilot Tudor Mârza).

„Mă bucur foarte mult că am reușit să câștig din nou aici. Raliul Moldovei este unul cu probe foarte dificile, dar frumoase”, a declarat Simone Tempestini sâmbătă seara, după premierea desfășurată în Moinești.

De toate pentru toți

Contând ca etapă a patra atât în Campionatul Național de Raliuri Dunlop, cât și în FIA European Rally Trophy și în Balkan Rally Trophy, Raliul Moldovei powered by Dedeman Automobile a avut de toate.

Înainte de toate, un număr impresionant de echipaje: peste 50! Apoi, la competiția organizată de ACS Rally Spirit, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău și în asociere cu Primăria Onești, Primăria Moinești, Primăria Bacău și Primăria Zemeș au fost prezenți cei mai buni piloți români, dar și campioni din străinătate precum maghiarul Gergo Szabo și italianul Simone Marrini.

Cea de-a opta ediție a Raliului Moldovei a avut și soare: vineri, când s-au desfășurat primele opt probe pe buclele Hemeiuș, Trebes și Valea Budului, plus Superspecial din centrul Oneștiului. Dar a avut și ploaie, în special în prima parte a zilei de sâmbătă, când au fost programate probele de la Runcu, Moinești și Vermești. A avut atât abandonuri (cel mai sonor, cel al campionului en-titre, Bogdan Marișca), cât și reveniri. Mai presus de toate, însă, a avut un câștigător meritat: Simone Tempestini.

Cinci din nouă

Succesul lui Tempestini junior a fost anunțat încă de joi, atunci când pilotul român născut în Italia a înregistrat cei mai buni timpi în shakedown.

Vineri, în prima zi a Raliului Moldovei powered by Dedeman Automobile, „Furtuna” numită Simone a lovit puternic, câștigând cinci din cele nouă probe speciale. Deși a început ziua cu o victorie și a încheiat-o tot la fel, triumfând în SuperSpeciala din centrul Oneștiului, Vali Porcișteanu s-a poziționat al doilea în clasamentul provizoriu, la 36,4 secunde de Tempestini.

Pe locul al treilea în ierarhia zilei întâi s-a situat Bogdan Marișca. Laureatul Campionatului Național de Raliuri 2017 i-a luat fața lui Dan Gârtofan dupa proba specială șapte, cu un avans de numai șapte zeci față de pilotul brașovean. Până la finalul zilei, Marișca și-a consolidat prezența pe podium, aflându-se însă la o distanță de 58,8 secunde de liderul Simone Tempestini.

Abandonul lui Marișca

Ziua de sâmbătă a început cu o surpriză: abandonul lui Bogdan Marișca. Trădat de bateria mașinii, care s-a descărcat peste noapte, campionul en-titre nu a mai putut lua startul! Abandonul lui Marișca nu a fost însă singular.

Ediția din acest an a Raliului Moldovvei powered by Dedeman a înregistrat mai multe forfaituri. Unele din rațiuni tehnice, altele cauzate de accidente. Cel mai spectaculos accident a fost cel al lui Adi Teslovan, care s-a răsturnat sâmbătă, după finișul Specialei cu numărul 15. Și Cătălin Grigoriu a fost victima unui accident, băcăuanul fiind nevoit să abandoneze la SuperSpeciala derulată pe traseul stradal al Oneștiului după ce a lovit bordura și a pierdut roata din dreapta spate.

Incidentul nu l-a scos însa definitiv din competiție pe Grigoriu. Aflat în primii 10 piloți din clasamentul general înaintea SuperSpecialei de vineri, băcăuanul a revenit sâmbătă, confirmând ascensiunea sa din acest an. „Nu avem suficientă experiență în probele de genul SuperSpecialei din Onești, dar pe macadam ne facem bine treaba”, a declarat Cătălin Grigoriu pentru TVR.

Ediție de top

Cu un avans final de aproape un minut față de Vali Porcișteanu, Simone Tempestini câștigă deci și ediția din 2018 a Raliului Moldovei powered by Dedeman Automobile și accelerează către un titlu național. Sigur, lupta pentru campionat este departe de a fi încheiată, în calendar urmând etapele din Harghita, Iași și Sibiu.

La ultimele două este posibil să-l revedem la start și pe marele absent al rundei băcăuane, Adrian Răspopa. Din motive de ordin financiar, Răspopa a făcut o pauză competițională în 2018, compensând însă din plin în plan organizatoric în ceea ce privește creația sa, Raliul Moldovei.

„Mă bucur că și ediția din acest an a fost una reușită și apreciată deopotrivă de concurenți și spectatori. Acest lucru ne face să ridicăm în continuare ștacheta și, beneficiind de sprijinul partenerilor noștri tradiționali, să ne bucurăm și în 2019 de o ediție de top”, a concluzionat Adi Răspopa.

Alte articole