„Micuta Luchian” a Comanestiului, la prima ei expozitie personala (Foto: Petru Done)

Orasul Comanesti a fost inundat din nou, la sfârsitul saptamânii trecute. De aceasta data de o impresionanta simfonie de culori. S-a intâmplat intr-o seara la Biblioteca Oraseneasca, locul in care o pictorita de numai opt ani, Maya Kristinne Malec, eleva in clasa „Albinuta vesela” a Scolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” din localitate, a expus colectia sa de flori intruchipate in tablouri.

Evenimentul, initiat de profesoara Maria-Laura Sisca, coordonatoarea clasei I „Albinutele Vesele”, sustinuta de comunitatea locala, de Biblioteca Oraseneasca, de Centrul Europe Direct si de Asociatia Lions Club Comanesti, a reunit timp de mai bine de o ora toata lumea buna a orasului la vernisajul expozitiei intitulata chiar asa, „Simfonia culorilor prin ochii unui copil”.

maya4

PUBLICITATE

Nu puteau lipsi dintr-un asemenea eveniment acordurile muzicale, revarasate de pe claviatura pianului de colegele de clasa ale Mayei, Nicol Maria Iftimoaie, fiica fostului luptator K1 Ionut Iftimoaie (coordonator prof. Camelia Garai) si Ioana Gloambes (coordonator prof. Mariana Gloambes), dar si de sub degetele dibace chiar ale pictoritei. La eveniment au mai participat pictorul Eugenia Boteanu si criticul de arta Iulian Bucur.

maya2

Maya petrece foarte mult timp în compania culorilor, sub îndrumarea profesoarei Elena Arseni Lupascu. „A muncit foarte mult pentru aceasta expozitie – am aflat de la indrumatoarea ei. Este un copil norocos pentru ca si-a descoperit deja un drum in viata, datorita unor parinti foarte implicati in educatia Mayei. Eu am comparat-o cu un mic magician, pentru ca din ceea ce face ea vezi si nu crezi. Dar, in spatele unui act magic intotdeauna este foarte mult exercitiu care ridica publicul in picioare. Florile pictate de Maya ne dau o energie pe care nu o intâlnim decât in perioada copilariei, eventual o vom retrai prin copiii nostri.”

Un artist al culorilor si un iubitor al naturii si al florilor nu se putea naste decât pe un tarâm pe care a trecut, cu mai bine de o suta de ani in urma, chiar poetul plastic al florilor, Stefan Luchian. Amanuntul a fost remarcat si subliniat de Iulian Bucur, care a vazut in vernisajul de la Comanesti „botezul unui artist plastic, Maya Kristinne Malec”.

maya3

Pe dealurile din preajma Comanestiului a haladuit, acum peste 100 de ani, pictorul Stefan Luchian. Despre aceste locuri el a spus ca il iubesc. La fel ca Luchian atunci când intruchipa in tablourui sufletul sau, in peisagiile de la Hangani, in irisii sau anemonele pictate, noi in expozitia Mayei am vazut parti din sufletul ei de copil. Si pe Maya o iubesc aceste locuri, de unde ea are ce sa culeaga, precum albinutele dintre care face parte, pentru ca ea este eleva chiar in clasa albinutelor din Scoala Rebreanu.”
Iulian Bucur, critic de arta

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ