Înainte de 1990, circulau bancuri care începeau invariabil cu “Un rus, un american și un român…” și care se finalizau cu o demonstrație de inteligență sau măcar de șiretenie a românului care îi învingea pe ceilalți doi.

Cum ar veni, românul era mai inteligent decât exponenții celor două superputeri mondiale. Păi nu înfruntasem noi URSS-ul în 1968 plantând steaguri pe graniță că să arătăm că ni se fâlfâie de amenințările lor?! Revenind la lucruri serioase, românii chiar aveau o părere foarte bună despre ei în Epoca de Aur. Ce-i drept, în fiecare zi li se spunea acest lucru; era un fel de politică de stat. Însă, nu erau chiar minciuni, țara dând, de-a lungul vremurilor, destui oameni cu idei.

După 1990, mitul inteligenței fenomenale a românului s-a perpetuat deși, iertat să-mi fie, nimic nu mai sprijinea această idee. Dar, cum legendele mor greu, e al naibii de imposibil să-i scoți românului din cap ideea că e, dacă nu cel mai inteligent om de pe planetă, cu siguranță e pe acolo prin plutonul fruntaș și numai un ghinion teribil sau un complot masonic au făcut ca restul omenirii să nu fie rănită de ascuțimea minții sale.

Dacă-i dai 2-3 elemente, românul îți face un scenariu de moare lumea; în orice întâmplare, el vede conspirația, dacă își dau doi cetățeni “Bună ziua”, e clar că și-au semnalat ceva; ce anume se va afla curând, deci rămâneți în zonă că nu știți ce pierdeți! Așa este de iscusit că nu trece luna să nu găsească încă o ambulanță care răpește copiii să le fure organele; ba uneori se întâmplă să descopere și câte două, cum s-a întâmplat de curând, când unii o găsiseră pe la Moinești și alții prin Gara de Nord.

Și ne mai mirăm că unii prin Africa de Sud sau prin India omoară oameni pentru că s-a dat la radio sau pe rețelele sociale că bântuie prin zona răpitori de copii… Nu vă fie cu supărare, dar cam pe acolo am ajuns. La nivelul unor ființe care nu-și pun întrebări, pentru că nu au nevoie; ei știu deja toate răspunsurile. Cică era un african, un indian și un român…