Răzvan Bibire

Isteria națională cu autostrăzile nu este neobișnuită. Din vreme în vreme apare câte o temă dezgropată de cineva care entuziasmează românii câteva zile după care este uitată. Nu că aș avea ceva împotriva autostrăzilor, însă, pe vremea când scriam despre acestea și despre modul în care guvernele tratau Moldova sub acest aspect, cei care țipă acum că vor autostrăzi aveau alte preocupări.

Acum câțiva ani am provocat un scandal monstru după ce am întrebat-o pe ministra Boagiu de ce propune pentru cea mai săracă regiune – Moldova – parteneriate public-private în vreme ce restul regiunilor, incluzând aici și Transilvania, să beneficieze de autostrăzi cu circulație gratuită.

Ministresa n-a vrut să-mi răspundă și după ce am insistat, mi-a întors spatele și a plecat împreună cu delegația PDL care abia anunțase prin vocea senatorului Berca iminenta deschidere a șantierului pentru Centura Bacăului.

Evident, lucru care nu s-a mai întâmplat. În întregul mandat de președinte al lui Traian Băsescu nu s-a pus nici o secundă presiune pe vreun guvern să se grăbească în ceea ce privește construcția de autostrăzi; ba, dacă ne amintim noi bine, celebrul contract Bechtel a fost pus pe butuci de guvernul Boc, care a cerut renegocierea și, ulterior, a lungit tratativele până li s-a făcut lehamite americanilor.

Cine nu crede, să citească telegramele făcute publice de WikiLeaks. Atunci, dacă băieții ăștia care țipă acum că vor autostrăzi nu au fost deranjați atâția ani de absența lor, de ce e scandal? De ce toată lumea se agită dintr-o dată pe tema asta? Răspunsul este că nu toată lumea se agită, ci numai anumite persoane. Scandalul declanșat de așa-zisa mișcare “#șî eu” (asemănarea cu #metoo este evidentă) este unul strict politic.

Dacă avem în vedere că în Bacău, cel puțin, mișcarea este asumată oficial de #Rezist, cred că deja avem o parte din răspuns. Nici nu mai intru în detaliile schimbării de strategie, marile mitinguri la care nu mai vine nimeni fiind înlocuite cu mișcări de mai mică anvergură, dar mai dese, pentru a da impresia că e vorba de un val care a cuprins întreagă țară.

Asistăm la o campanie electorală mascată în mișcare civică. Nimic altceva decât ceea ce se întâmplă de doi ani de zile.