În anul 44 î.H., Caius Iulius Cezar moare asasinat de conspiratori, străpuns de 23 de lovituri de pumnal. Unii spun că, zărindu-l printre conspiratori şi pe unul dintre cei dragi inimii sale, Brutus, acesta ar fi exclamat dezamăgit: „Şi tu, Brutus, fiul meu?”… Mi-am adus aminte zilele trecute de povestea asta, atunci când primarii din mediul rural, grupaţi în Asociaţia Comunelor din România (A.C.O.R.), au ameninţat că sunt hotărâţi nu doar să organizeze mitinguri de protest, ci chiar să sesizeze organismele internaţionale, din cauza faptului că onor Guvernul i-a lăsat baltă, unii dintre ei fiind nevoiţi să anunţe intrarea primăriilor în faliment. Cei mai mulţi dintre aceşti primari sunt însă membri ai P.S.D. şi P.N.L. Strigătul lor este disperat: „Ajutaţi-ne, Guvernul ne sufocă!” Dacă până şi aceştia sunt nemulţumiţi de propria guvernare, trebuie să înţelegem că situaţia este dramatică.

Ştiut este că mai ales P.S.D. are/a avut în lumea satului un sprijin electoral de poveste. Iată că acest sprijin este pe cale de a se risipi. Mai este ştiut faptul că, de-o vreme încoace, şi aceşti primari îşi susţin campaniile electorale din resurse proprii. Ei n-au doctrină, ci doar un singur ţel: să cucerească puterea locală, pentru a-şi putea recupera apoi, cu vârf şi îndesat, investiţiile electorale. Pentru că politica este o afacere, nu-i aşa? Primarii sunt nemulţumiţi mai ales din cauza faptului că invesiţiile în varii proiecte promise de liderii lor în campania electorală, atunci când curgeau râuri învolburate de miere, au fost date uitării.

Aşadar, cocoţaţi comod în înalte demnităţi, liderii U.S.L. se trezesc acum cu lovituri de pumnale trimise chiar de către cei pe care îi adoraseră în campaniile electorale. Aparent, reacţia primarilor ar trebui să primească doar aplauze. Aplauzele ar trebui să fie însă foarte rezervate, dar nu pentru că U.S.L. ar putea pierde apropiatele alegeri prezidenţiale şi europarlamentare, ci din cauza faptului că, pe acest fond, le-ar putea câştiga alţii, dar fără niciun merit. Această lipsă de merit a câştigătorilor este principala dramă a politicii/societăţii noastre.

Războiaiele electorale sunt câştigate doar pe cadavrele altora, fără să fie risipite gloanţe merituase. Rezerva aplauzelor noastre este fundamentată şi de faptul că mulţi dintre primarii comunelor vor mai ales proiecte… speciale: un părculeţ de distracţii amenajat chiar în coasta codrului, un stadion aruncat pe-o costişă, ştranduri în localităţi lipsite de canalizare, arbori exotici, fântâni arteziene în care se destresează raţele satului. Pentru investiţii de acest gen, în valoare de vreo 900 de milioane de euro, sunt acum instrumentate dosare penale unor primari sau foşti primari.

Asemenea proiecte sunt o mană cerească pentru primari. V-am jigni inteligenţa, dacă v-am spune şi de ce… Date fiind alegerile care urmează, pentru a evita întâlnirea pumnalelor frăţeşti cu nobila lor fiinţare, liderii U.S.L. vor închide probabil robinetele finanţării anemice pentru Sănătate, Educaţie, Cultură, şi le vor deschide generos pe cele care vor readuce optimismul în sufletul rănit al primarilor rurali. Şi nu numai.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Guvernul ar face o mare greseala daca ar da curs unor noi cereri ale primarilor. E de ajuns ca le-a platit arieratele, facute din cauza unor “investitii” fantasmagorice, incepute pe timpul lui Udrea , cu promisiuni de finantare care nu -au mai respectat !! Ca sa ti se plateasca prostiile pe care le-ai facut cu banii publici si sa mai vii cu noi pretentii, inseamna TUPEU fara limite ! Asta seamana cu atitudinea tiganului care te injura ca degeaba i-ai dat de pomana toata saptamana, daca nu i-ai dat si simbata !! Cit priveste problema insolventelor, nu tot aceiasi primari au dorit infiintarea unor comune cu 3-400 de oameni, care nu se pot sustine financiar, dar care le satisface orgoliile de a se sti “sefi”, cu beneficiile aferente ?!

LĂSAȚI UN MESAJ