Și totuși, în Olanda au câștigat extremiștii

8

Câtă satisfacție pe elitele politice europene: în Olanda nu a câștigat extrema dreapta reprezentată de Geert Wilders ci liberalii premierului Mark Rutte. Deci, ni se spune, mai există o șansă, olandezii au întors spatele extremismului, noi să fim sănătoși! “Lumea bună” decretase deja că în alegerile olandeze este în joc soarta Europei, scrutinul fiind un barometru al ascensiunii populismului. Iată, deci, ca nu e așa, sa ne culcăm liniștiți pe partea cealaltă!

Dacă ne uităm, însă, cu atenție la rezultate vedem, însă, că lucrurile nu sunt deloc atât de liniștitoare. Liberalii olandezi au învins, e drept, dar au oținut cu opt mandate mai puțin în parlament în vreme ce extremiștii au ajuns pe locul doi, obținând cu cinci mandate în plus fața de alegerile precedente iar laburiștii, parteneri tradiționali ai liberalilor, au scăzut de la 38 la 9 mandate, în condițiile unei prezențe la urne de 80%.

Este extrem de ciudat că lideri importanți ai UE văd în faptul că extrema dreaptă olandeză a ieșit pe locul doi o “victorie” împotriva extremismului. Președintele francez, președintele Comisiei Europene, cancelarul german Angela Merkel au făcut declarații liniștitoare pe această temă, în contextul în care peste o lună și ceva sunt alegeri prezidențiale în Franța iar în toamnă, alegeri legislative în Germania.

PUBLICITATE

Dacă e să judecăm drept, toata lumea a pierdut în alegerile olandeze, mai puțin extrema dreaptă, care a obținut probabil cel mai bun scor de decenii. Și nu este vorba doar de faptul că Partidul Libertății (PVV) s-a clasat pe locul doi, ci, mai ales, de faptul că VVD, partidul premierului Mark Rutte, care a câștigat cele mai multe voturi a surclasat extremiștii doar după ce a preluat importante mesaje din discursul xenofob al acestora.

VVD a obținut 33 de locuri în Parlament, dar PVV era creditat, la un moment dat, cu 34 de locuri, în sondaje. Trebuie spus clar: partidul premierului nu ar fi câștigat alegerile dacă nu ar fi integrat în programul său elemente din campania extremiștilor xenofobi.

Din acest punct de vedere, alegerile olandeze nu sunt un câștig nici pentru Europa și nici pentru tabăra anti-populistă. În momentul în care situarea pe primul loc al preferințelor electoratului depinde de votul alegătorilor cu preferințe extremiste, este clar că ideea toleranței europene e moartă și îngropata de multă vreme. Asta dacă o fi existat vreodată.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. Da, partial e adevarat. Numai ca PVV era creditat chair cu 35 de locuri in sondaje si a ramas cu greu pe 20, intradevar ceva mai mult. pierdere mare , chair istorica este pe partea stinga (PVDA) si castig pe partea centru dreapta , CDA si D66. Si da exista nemultimire mare legat de PVV, care nu e neaparat extremiste , dar categoric in anumite privinta si mai ales cand e vorba de islam. Nemultumire legat de PVV s-a reflectat in alegere, adica sondaj 35 , rezultat 20 de locuri. Sa nu mai zic ca Wilders sa prezenta deja ca noul premier al Olandei. Din punctul asta de vedere e un declin pentru PVV, neasteptat chair de liderul lor Geert Wilders. 🙂

 2. De exemplu, inca din 2011, Jeanine Hennis, parlamentar VVD, cerea interzicerea valului islamic. VVD a surclasat acum PVV doar dupa ce si-a incordat muschii si a creat scandalul cu ministrul de externe al Turciei, pe care nu l-a lasat sa aterizeze si, apoi, a expulzat ministrul pentru probleme sociale.

 3. E bine ca nu practici jurnalismul sorosist care a napadit mai toata presa din lumea asta, incepand cu CNN si sfarsind cu ProTV sau ziarele de prin Romania. Ai observat ceva evident pentru orice om cu capul pe umeri, si anume faptul ca asa-zisii extremisti au castigat cu 33% mai multe locuri in Parlament si ca la nivel de vot, au cu peste 42% mai multe voturi comparativ cu 2012. Sondajele care il dadeau pe Wilders drept castigator cu 32 de parlamentari au facut parte dintr-o elaborata campanie de manipulare a electoratului olandez, manipulare facuta de la Bruxelles, care a continut informatii care sa sperie lumea, dar si sa creeze o dispersie cu totul exagerata a voturilor. Practic, Parlamentul olandez este o adunatura de partide si partidulete care nu au cum sa aiba ideologii atat de fundamental deosebite incat sa fie nevoia de a se delimita unele de altele. Altfel spus, e ceva de genul toti impotriva lui Wilders, adica toti impotriva intereselor poporului olandez. Wilders nu a declarat razboi nimanui, dar a promis ca va opri procesul de islamizare a tarii, ca si pe cel de integrare intr-o structura profund bolnava, si anume UE. Este o chestiune de timp pana cand nu numai Olanda, ci si alte state vor cere iesirea din UE, iar vinovat nu este Wilders, ci politicile abjecte ale Bruxelles-ului. Europa unita este un lagar de state care nu mai au controlul asupra propriei legislatii. Am sa dau un singur exemplu – traseismul politic din Romania, la nivel de Parlament – fenomen profund antidemocratic, care poate face ca tu, electorat, sa votezi cu PNL, de pilda, iar dupa sase luni sa te pomenesti ca jumatate dintre parlamentarii penelisti se duc la PSD. Asa ceva este extrem de nociv din multe puncte de vedere, si a existat initiativa politica din partea Romaniei pentru a schimba legislatia si lega parlamentarul de partid, astfel incat daca parlamentarul doreste sa plece din partid, locul lui sa fie luat de un alt membru al acelui partid. La urma urmei, stim bine ca nu votam persoana, ci partidul. Or, aceasta initiativa a fost inabusita de Comisia de la Venetia, organism european care in nestavilita-i imbecilitate a decis ca nu, e mai bine sa lasi liber parlamentarul sa plece cand vrea si unde vrea. Si uite asa am ramas cu situatii in care unii au votat PPDD si s-au pomenti dupa doi ani ca vorul lor a ajuns ba la PSD, ba la PD, ba la PNL, ba la UNPR. Ca sa revin la situatia Olandei, in contextul in care partidul de pe locul 1 are putin peste 20 de procente din locurile parlamentare, iar primul posibil aliat are pe undeva la 13 procente, iti dai seama ce talmes-balmes iese acolo, la negocierile de formare ale unui guvern. A, sa nu uit – in Parlament a intrat si un partidulet al turcilor olandezi care militeaza pentru introducerea Islamului ca religie oficiala a Olandei, Cine e extremistul aici ?…

 4. Mesajul lui Hennis e vechi , si cunoscut, adica nu preluat. Scandalul cu ministrul de externe al Turcei nu cred ca poate fi incadrat ca mesaj extremist. Nu stiu care tara a accepta sa vine un ministru sa aduca mesajul lui Erdogan intr-o manifestare publica. Ca fapt divers, legislatie Turcei interzice campanie pe alt teritoriu, dar asta sunt detalii 🙂 Deci pina la urma cred ca guvernul a luat o hotarare corecta, preluata inmediat de Wilders ca si cum ca el a fost cel care a refuzat ministrul Turc. Daca a fost in favoarea lui Rutte la alegere, e posibil ca actul de fermitate, nu neaparat ca mesaj extremist.

 5. Nu știu dacă ați remarcat nuanțele anunțării rezultatelor în presa elitelor: cu o bucurie greu de stăpânit până și în tonul vocii și ochii prezentatorilor, am fost informați despre, atenție: „pierderea alegerilor de către…”. Nu am urmărit toate canalele așa-zis mainstream (sunt prea multe și prea „libere”), dar nu am auzit nicăeri că ar fi câștigat cineva….
  Și să știți că așa e. Nu au câștigat nimic. În subconștient, aproape fără să vrea, ei exprimă adevărata situație. Nu a câștigat nimeni nimic. Cineva a pierdut…
  Ce le putem spune? Acum au pierdut unii și vă bucurați, deși nu ați câstigat nimic. Dar vă întreb: când nu veți mai suporta (căci va veni și ziua aceea) cum vă veți bucura? Când veți întreba în ce direcție e Mecca de cinci ori pe zi, la orele rugăciunii; când nu veți putea ține ramadamul pentru că sunteți slabi; când fiicele voastre nu vor putea ieși din casă cu părul despletit; când clopotele bisericilor voastre nu vor mai suna (asta deja se întâmplă în Franța unde unele ONG-uri au dat în judecată bisericile pentru că nu pot dormi duminica dimineață, când ei vin mahmuri de la cluburi, din cauza clopotelor care îi cheamă la slujbă; și bine înțeles, au câștigat în numele laicității care se aplică unilateral, doar pentru creștini; vocea imamului nu poate fi oprită, de teamă să nu fie etichetați drept rasiști sau extremiști, păcat de moarte în occident). Pe cine veți da vina? Pe ruși, desigur…
  Liberté, égalité, laïcité Inchaallah…

  • Chiar nu cred că Europa va fi islamizată. Deocamdată cam toți europenii o duc mult mai bine decât marea majoritate a celorlalte nații ale restului lumii şi cu toate astea au început să “mormăie” nemulțumiți de direcția pe care a luat-o lucrurile. Rasismul e peste tot, doar că e mascat de politic şi presa mainstream (care e tot a lor, altfel nu ajungi politician la butoane). E îndeajuns să fii plătit cu 20-30% mai puțin decât un nativ şi la angajare să observi că eşti ultima lor opțiune ce o iau în calcul ca să-ți dai seama că eşti discriminat pe motive xenofobe sau rasiste. Miliardarii vor globalizarea, miliardele de persoane normale nu prea o văd cu ochi buni…

LĂSAȚI UN MESAJ