La Buhoci, duminica, 30 august, PS Petru Gherghel va prezida Liturghia de sfintire a noii capele mortuare, cu hramul „Portiuncula”, construita cu sprijinul credinciosilor si al autoritatilor locale la initiativa parintelui paroh Vasile Rediu. Tot în aceeasi zi va fi sfintita si casa pentru un preot din localitate.

Comunitatea catolica din Buhoci, cu hramul „Sfântul Francisc din Assisi”, este situata pe malul stâng al Siretului, in zona de contact a colinelor Tutovei cu culoarul Siretului, la 12 km in partea de est a Municipiului Bacau. Localitatea este relativ tânara. Pe la sfârsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea au sosit in aceasta zona credinciosi proveniti din Ungureni, Gioseni, Luizi-Calugara, care s-au asezat aici prin aliante matrimoniale si, de asemenea, pe aceste hotare au venit si credinciosi din Transilvania care se ocupau cu pastoritul si care s-au stabilit in lunca Siretului, gasind o sursa bogata de hrana pentru turmele lor.

Satul se crede ca ar fi fost fondat pe la anul 1802, purtând numele Cerbul, dupa animalul ce se zice ca s-ar fi gasit in padurile din apropiere. Mosia Buhoci a apartinut sfintei manastiri „Precista” si boierului Raducanu din Târgu Ocna, supuse sfintei manastiri „Trei Ierarhi” din Iasi. Lucrarile la biserica actuala, a patra la numar de la intemeierea localitatii, au inceput in anul 1937, pe terenul donat de familia Ioja Patrascu, si au fost incheiate dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial. De asemenea, biserica a fost reparata dupa cutremurul din noiembrie 1940. Incepând cu anul 1968, comunitatea din Buhoci a fost incredintata spre pastorire si administrare Parohiei din Bijghir, primul paroh fiind parintele Mihai Agiurgioaiei. Filiala Buhoci a fost administrata pe rând de catre preotii parohiei, parohi si vicari. Din anul 2006, odata cu instalarea actualului paroh la Bijghir, au fost facute o serie de lucrari, dintre care amintim: o grota inchinata Maicii Domnului (2008) pentru a se putea celebra sfânta Liturghie afara in sezonul cald; a fost renovata in totalitate biserica, iar in anul 2009 a fost sfintita si a fost consacrat altarul de catre IPS Ioan Robu impreuna cu PS Petru Gherghel; in anul 2013 a fost sfintit oratoriul „Sfântul Francisc din Assisi” (20 x 9 m). In prezent comunitatea numara 90 de familii, cu 203 credinciosi. 10 copii au primit anul acesta prima Sfânta Impartasanie si alti 15 au primit sacramentul Mirului in ziua de 16 august, in biserica parohiala din Bijghir prin impunerea mâinilor Preasfintitului Aurel Perca.

PUBLICITATE

Duminica, 30 august 2015, va fi sfintita o capela mortuara (10 x 6 m) cu hramul „Portiuncula” (2 august), construita cu sprijinul credinciosilor si al autoritatilor locale la initiativa parintelui paroh. Tot in aceeasi zi va fi sfintita si casa pentru un preot din localitate. Episcopul Petru Gherghel, la ora 11.00, va prezida atât sfânta Liturghie, cât si sfintirea celor doua realizari frumoase. Multumiri tuturor celor care au contribuit vii si morti la infaptuirea acestor lucrari si Domnul sa rasplateasca cu tot binele si haruri imbelsugate pe toti binefacatorii generosi. Cu bucurie va invitam si va asteptam la sarbatoarea de la Buhoci!

Pr. Vasile Rediu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ