Agitatie, entuziasm, flori, careuri sau sali pline ochi de elevi, asa a aratat, in cateva cuvinte, ultima zi din anul scolar 2008-2009. Toata lumea s-a imbracat de sarbatoare, iar directorii au anuntat evenimentul prin discursuri prietenoase si promitatoare.

Amfiteatrul liceului de 200 de locuri de la Colegiul Pedagogic aStefan cel Mare” a fost arhiplin ieri, sute de elevi, insotiti de parinti sau bunici, sperand sa fie recompensati de catre conducerea scolii cu un premiu, sau macar cu o mentiune. Atmosfera a fost una incarcata dar si amestecata – de la bucuria retinuta la exuberanta ultimei intalniri pentru cei din clasa a VIII-a. Buchetele de flori, croiala sobra a rochiilor, amestecul de ploaie si soare au oferit imagini deosebite in ultima zi de scoala. Conducerea institutiei de invatamant a fost generoasa, rasplatind meritele elevilor pentru efortul sustinut in timpul anului scolar. Elevii de clasa a VIII-a au primit mai multe incurajari mai ales ca-i asteapta admiterea la liceu. aAs dori sa urmez liceul tot la acest colegiu, la care am obtinut multe succese”, spune Bianca Tabacaru, eleva care a terminat cu nota 10 anul scolar. aCopiii de astazi sunt parca mai dezinvolti, mai bine claditi fizic, cu mai multa pofta de viata”, afirma prof. Daniela Bejan, dir. adj. la Colegiul aStefan cel Mare”. Acelasi lucru s-a petrecut si la Colegiul National aVasile Alecsandri” – in holul mare al liceului, conducerea scolii i-a premiat pe toti, incepand insa cu clasa a XII-a. Bacalaureatul bate la usa si orice ora castigata e buna pentru studiu. Sefii de promotii in acest an la clasa a XII-a au fost Mihaela Demsa si Ciocoiu Alina, notate cu 9,90 pe cei patru ani de liceu. Ca intotdeauna, la Liceul de Arta aGeorge Apostu” premierea elevilor a fost precedata de un foarte frumos moment artistic. In rolurile principale, cei mai talentati elevi ai liceului – Monica Gemeni, o pianista de mare viitor, Raimond Cimpoesu, un clarinetist virtuoz si frumoasa Claudia Pana, intr-un moment in care muzica s-a impletit fericit cu dansul. La premierea de la Liceul aG. Apostu” a participat si primarul Romeo Stavarache.

Coronitele dispar de pe taraba

Coronitele premiantilor nu vor insemna nimic peste ani pentru scolarii de acum. Nici macar o amintire a copilariei. Doar bunicii si parintii lor vor mai putea vorbi despre ziua minunata in care truda unui an de scoala le era rasplatita cu un pachet de carti si traditionala coronita impletita din stejar si flori. “Nu ne merge bine noua, florarilor, dar si de copii este pacat, ne-a declarat Tincuta Sicu, din Piata Centrala. S-a dus bucuria premierii. Nu mai vin nici invatatorii ca altadata sa comande coronite, nici parintii. Am inteles ca multe scoli nici nu mai permit ca premiantii sa primeasca aceste coronite. Foarte putine am vandut si doar 2-3 din flori naturale.” Acestea sunt si cele mai scumpe. “O coronita cu 11 fire a ajuns la 60 de lei, ne-a declarat Gena Diaconu. Am impletit cateva, dar nu la fel de multe ca anii trecuti”. Dupa experienta neplacuta de anul trecut, cand au muncit la confectionarea coronitelor si au ramas cu ele pe taraba, unii florari nu au impletit nici macar una. “Nu este vanzare nici la flori, nici la coronite, ne-a declarat Licuta Pletea. De aceea nu m-am complicat anul acesta. Desi nu am scumpit florile deloc, nu a fost vanzare. Trandafirii sunt 5 lei firul, ca anul trecut”. Buchetele elegante si costisitoare au ramas in vazele comerciantilor din piete. Mai castigati au fost micii producatori care, in aceasta saptamana a serbarilor, au etalat pe tarabe, printre legume, si flori din gradina proprie.

Doina Mincu
Gabriel Pop

Alte articole