In zadar au sperat agricultorii ca 2013 va fi un an mai bun decât 2012. Caldura a venit devreme si, in lipsa apei, a ofilit culturile. “Sfârâie apa prin crapaturi” spun taranii care au mici gradini si toarna apa cu canita ca sa ajute fasolea. Fermierii, care au investit mult in cultivarea pamântului, sunt si mai ingrijorati: “Sunt mari probleme la rapita si la floarea soarelui, arata ing. Grigore Rusti, administratorul Adonis SRL. Rapita nu a ramificat, iar floarea soarelui nu a rasarit. Daca in urmatoarele doua saptamâni nu ploua, sunt aproape compromise.” La legume nu se vad, inca, efectele secetei, mai ales ca acestea sunt irigate, dar chiar daca vor supravietui productia nu va fi cea asteptata. “Pamântul te zgârâie, e colturos, nu are apa”, arata ing. Rusti. Rapita e compromisa in majoritatea exploatatiilor, iar fermierii se tem ca productia va fi doar jumatate din cea sperata. “La grâu, nu stim, deocamdata, cum va fi, dar daca seceta va continua, in loc de 40-42 de boabe pe spic vor fi 12 si acelea ca vai de capul lor, arata fermierul. Daca nu ploua, suntem terminati.”

Suntem sub “coeficientul de ofilire”

Totul depinde de urmatoarele doua saptamâni, repeta, obsesiv, agricultorii. “La pomii maturi, in momentul de fata, inca nu se simte lipsa apei, dar in plantatiile tinere efectele vor aparea in curând. Daca nu ploua, vor fi probleme”, avertizeaza Constantin Teodorescu, Ceravis Itesti. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a declarat multumit de starea culturilor de toamna, desi tocmai acestea sunt mai afectate in judetul Bacau. Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricole (AJPA), afirma ca, intr-adevar, de la Focsani spre sud plantele arata normal, in schimb, in judetele Bacau, Vaslui, Iasi si Neamt s-a instalat seceta: “La determinarile facute de colegii nostri, rezultatele arata ca rezerva de apa a scazut sub coeficientul de ofilire. Grâul a iesit fortat, din cauza caldurii. Prognoza nu e buna. Era anuntata instalarea secetei in lunile iulie-august, dar la noi s-a produs mai devreme!”

Ministerul Agriculturii a anuntat, pentru aceasta vara, o seceta comparabila cu cea din 2012, ceea ce inseamna ca pagubele vor fi apropiate. Anul trecut, in judetul Bacau, au fost afectate 100 la suta 1.234 ha de porumb si 781 ha floarea soarelui. Intre 30 si 100 la suta, au fost afectate 5100 ha grâu din 12.700 ha cultivate (40,1 la suta) si 1000 ha de rapita din cele 2000 cultivate (50 la suta). La porumb, recolta a fost de 52 la suta din cea obtinuta in 2011.

 

Alte articole