Anul acesta, Sfântul Gheorghe NU se sărbătoreşte pe 23 aprilie. Acest lucru este marcat şi în calendarul ortodox. Motivul? Patriarhia Română a decis să mute slujba pe 29 aprilie, iar petrecerile se vor ţine tot în această zi, din cauză că va pica în Săptămâna Mare.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat pentru realitatea.net că nu este vorba despre mutarea sărbătorii, ci doar despre slujbă.

“Din rațiuni liturgice, atunci când sărbătoarea Sfântului Gheorghe se întâmpla să cadă în săptămâna Sfintelor Pătimiri, slujba acesteia se mută imediat după Înviere. Săptămâna Mare, a Sfintelor Pătimiri, este cea mai densă perioadă duhovniceasca din an, o perioadă de post intens dedicată exclusiv pregătirii pentru Învierea Domnului. Nu este aşadar vorba de o modificare a datei sărbătorii, ci doar de mutarea slujbei acesteia în contextul liturgic din acest an.”, a spus Bănescu.

Întrebat dacă cei care poartă numele de Gheorghe, Gică, George, Georgiana şi alte derivate pot să-şi serbeze această zi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat: “Dacă sărbătorirea e înţeleasă exclusiv ca petrecere sau chef, aceasta nu este adecvată la sobrietatea firească a postului din zilele Săptămânii Mari. Sărbătoarea e în primul rând bucurie spirituală.”


PUBLICITATE