Consiliul de Administrație al FRF a decis ca în acest sezon să nu acorde titlul național nici la masculin, nici la feminin. De asemenea, nu retrogradează nimeni, urmând ca în ediția 2020-2021 formatul primei ligi să includă 16 formații. Există posibilitatea ca Final Four-ul Cupei României, fază în care s-a calificat și CSM Bacău, să aibă loc în deschiderea viitoarei stagiuni.

Verdict clar: 11-5

Gheață la mal. Sau, mai exact, gheață în mai. Întrunit luni, într-o videoconferință, Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal a decis ca, în condițiile pandemiei COVID-19, să înghețe campionatul primei ligi atât la masculin, cât și la feminin. Surpriza este că sezonul se încheie fără a se acorda titlul național. Nici la masculin, acolo unde, cu trei etape înainte de finalul sezonului regulat, Dinamo avea cinci puncte avans față de Potaissa Turda, nici la feminin, unde fruntașele SCM Râmnicu-Vâlcea și CSM București se aflau la egalitate de puncte, vâlcencele având un meci în plus. Votul celor 16 membri ai Consiliului de Administrație a dat un verdict clar: 11-5. Mult mai echilibrat a fost raportul voturilor, când s-a decis modalitatea prin care echipele românești vor merge în cupele europene. Astfel, nouă voturi au creditat varianta clasamentului actual, în timp ce șapte votanți și-ar fi dorit aplicarea modelului norvegian ce prevede împărțirea numărului de puncte la numărul de meciuri. Concret, la masculin, Dinamo va solicita un wild-card pentru a participa în Liga Campionilor, în timp ce la feminin, CSM Râmnicu-Vâlcea va merge direct în grupele Ligii Campionilor, spre deosebire de CSM București, care va cere, la rândul său, un wild-card.

Cupa nu duce în… cupe

Sezonul 2019-2020 al primei ligi nu este doar unul fără echipe campioane, ci și fără retrogradate. La acest punct, a existat unanimitate de păreri. Prin urmare, viitoarea ediție a Ligii Zimbrilor și a Ligii Florilor va reuni la start câte 16 echipe în loc de 14, grupărilor existente adăugându-li-se patru promovate: două în Liga Zimbrilor, două în Liga Florilor. Cu un vot de 14-2 s-a decis ca promovarea să se joace pe teren, cele opt aspirante urmând să-și dispute accederea în Ligile Naționale la minimum o lună de la momentul în care se vor permite antrenamentele în sală. Rămâne în ceață Final Four-ul Cupei României la handbal masculin, în semifinalele căruia CSM Bacău ar urma să o întâlnească în manșă unică pe Dinamo București. S-a propus ca turneul final al Cupei să aibă loc cu o săptămână înainte de deschiderea noului sezon, la finalul lui august sau la începutul lui septembrie. Deocamdată, nu s-a luat însă nicio decizie în acest sens. Ce se știe cert este doar faptul că, dacă se va disputa, Final Four-ul Cupei nu va oferi câștigătoarei un bilet de participare în viitoarea ediție a cupelor europene.

Aceeași viziune

Atât directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu, cât și managerul echipei, Sorin Târcă, au considerat logică înghețarea campionatului. „Era dificil de jucat, mai ales la data stabilită inițial de Federație: 14 iunie”, au declarat cei doi la unison. Gavriliu și Târcă împărtășesc aceeași viziune și în privința Final Four-ul Cupei României. „Evident, ne-am dori ca turneul final al Cupei României să aibă loc. Știm că Dinamo este super-favorită, dar Cupa este competiția surprizelor. Prin urmare, am vrea să ne batem pentru șansele noastre, așa mici cum sunt ele”, a declarat directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu. „Chiar dacă miza va fi doar trofeul, nu și o participare în cupele europene, consider că desfășurarea turneului final al Cupei ar fi indicat. Mai ales dacă s-ar ține în deschiderea sezonului viitor. Ar fi cel mai inspirat prolog după o pauză atât de mare. Cât privește semifinala noastră cu Dinamo, ea constituie o adevărată provocare pentru CSM Bacău”, a opinat managerul prim-divizionarei băcăuane, Sorin Târcă.

În așteptare

Chiar și în condițiile în care ediția 2019-2020 a Ligii Zimbrilor a fost declarată încheiată, conducerea CSM Bacău și-ar dori ca handbaliștii săi să-și reia cât mai curând pregătirile în cadru organizat. Și așa pauza a fost una foarte mare: peste două luni. Cu cât începem mai repede, cu atât va fi mai bine”, a punctat Adi Gavriliu. „În plus, sezonul viitor se anunță unul mult mai dificil. Și la vârf, dar și în partea a doua a clasamentului, de unde, mai mult ca sigur, vor retrograde patru echipe”, a completat Sorin Târcă. „CSMeii” pregătiți de Adrian Petrea nu au renunțat la ideea de a intra cât mai curând într-un cantonament centralizat. „Singura variantă viabilă în această perioadă condiționată de pandemia COVID-19 rămâne baza Letea. Și nu e vorba doar de componenții echipei de handbal, ci și de sportivii celorlalte secții. Am avut mai multe discuții pe această temă cu primarul Cosmin Necula și, cel târziu până la finalul acestei săptămâni, vom primi un răspuns”, a declarat directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu.

Creionează lotul

În ciuda tulburărilor provocate de pandemia COVID-19 inclusiv la nivel financiar (contractele handbaliștilor au fost suspendate timp de două luni), CSM Bacău privește deja spre sezonul viitor al Ligii Zimbrilor. Și privește cu încredere. Creionând de pe acum lotul ce va fi pus la dispoziția lui Adrian Petrea pentru 2020-2021. Antrenorul mai are un an de contract cu gruparea băcăuană. La fel ca și o parte din jucători: Saldatsenka, Crnoglavac, Huta sau Târzioru. În ceea ce-i privește pe cei aflați la final de contract cu CSM Bacău, majoritatea și-au dat acordul de a-și prelungi înțelegerile. Pe picior de plecare se află, la acest moment, Drăgan, dorit de Gabi Armanu la Dunărea Călărași și portarul Crăciunescu, care fusese împrumutat la Buzău în partea a doua a sezonului trecut. La capitolul noutăți, „CSMeii” au mai multe ținte. Printre acestea: portarul Grigoraș, interul stânga Viorel Fotache, interul dreapta Nicolae Ungureanu sau pivotul Marius Mocanu. Dar „CSMeii” privesc și la variante de peste granițe. „Beneficiind de întreg sprijinul conducerii clubului și al autorităților locale, dorim să construim o echipă care să ducă mai departe ce am făcut bun în acest sezon și să ridice și mai mult ștacheta”, a concluzionat managerul Sorin Târcă.


PUBLICITATE