23 aprilie 2024
CulturăSesiune ştiinţifică “Biologia şi dezvoltarea durabilă. In Memoriam Cătălin Rang”

Sesiune ştiinţifică “Biologia şi dezvoltarea durabilă. In Memoriam Cătălin Rang”

În deschiderea celei de-a XV-a ediţie a Sesiunii Ştiinţifice “Biologia şi dezvoltarea durabilă”, organizată de Complexul Muzeal “Ion Borcea”, la care participă specialişti din centre universitare, institute de cercetare şi muzee din România şi Republica Moldova, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria profesorului şi cercetătorului Cătălin Rang, cel care şi-a dedicat întreaga viaţă ştiinţei, cercetării naturii, ornitologiei şi, cu precădere Taxidermiei (din greacă pentru „aranjament al pielii”, cunoscută în română sub termenul de împăiere).

Absolvent al Facultăţii de Ştiinţele Naturale şi Agricole din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi, din 1964 şi până în 1983 a fost muzeograf al Muzeului Regional Bacău, în perioada 1974-1978 a fost detaşat în Republica Zair (Congo), funcţionând ca şef de lucrări la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Naţionale. Din 1983 devine cercetător la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (Filiala Hemeiuşi), iar din 1990 este lector, apoi conferenţiar cu specialitatea Zoologie, în cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe a Universităţii din Bacău.

Cătălin-Petre Rang avut o activitate profesională deosebit de bogată, atât în domeniul muzeistic, cât şi didactic şi de cercetare, elaborând peste 150 de lucrări ştiinţifice, articole şi conferinţe (peste 500), 10 volume de specialitate.



“Conf. univ. dr. Cătălin Rang a fost unul dintre cei mai iubiţi şi respectaţi dascăli de la Catedra de Biologie şi unul dintre cei mai apreciaţi specialişti din domeniu”, a spus dr. Gabriela Gurău, manager al Complexului Muzeal “Ion Borcea”.

“Am fost studentă a prof. Rang, de altfel 12 foşti studenţi ai profesorului sunt acum muzeografi, cercetători ai muzeului nostru. Profesor, biolog, muzeograf, cercetător, pasiont fotograf, vânător şi pescar, profesorul şi mentorul nostru avea un farmec aparte, chiar nonconformist, vedea natura în ansamblul ei, ne-a lăsat un patrimoniu imens, divers şi bogat. A fost un exemplu pentru cei tineri”, a mai spus Gabriela Gurău.

Participanţii la sesiunea ştiinţifică au fost invitaţi apoi la vernisarea expoziţiei “O viaţă, un destin – Cătălin Rang”, în care vizitatorii pot vedea fotografii de familie şi piese care au aparţinut celui comemorat, puse la dispoziţie de fiul acestuia, Cătălin Rang. Urmează perioda prolifică de cercetător şi muzeograf, un alt panou este dedicat Taxidermiei, activitate în care a fost sprijinit de soţia sa Violeta Rang, un reputat specialist în această ştiinţă. Expoziţia se încheie cu imagini şi texte din cele două mari pasiuni, pescuitul şi vânătoarea.

Au vorbit despre activitatea prof. Cătălin Rang, Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române, prof.univ. dr. Gogu Gheorghiţă, prof. emerit dr. Ionel Andriescu – Iaşi, Neculai Barabaş, fost coleg şi prieten (“A fost un om complex, de o rară cultură, altruist, a fost şi este un simbol, o adevărată legendă printre cercetători şi muzeografi”), Constantin Scripăţ, viceprimar al municipiului Bacău. Lucrările Sesiunii ştiinţifice „Biologia şi dezvoltarea durabilă” şi-a continuat lucrările atât în plen cât şi pe secţiuni.

Temele generale abordate de invitaţi au fost Diversitatea organismelor acvatice şi terestre, Genetica şi biotegnologia, Protecţia mediului, Muzeologie, Muzeografie, Educaţie muzeală, Astronomie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri