Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a organizat a treia sesiune de formare din cadrul programului ”Predarea Holocaustului în școlile din România”, avizat de Ministerul Educației, destinat profesorilor de istorie și științe sociale și coordonat de Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.
Cursul s-a desfășurat sub genericul ”Educație pentru viitor prin înțelegerea trecutului.”
De această dată, invitat special a fost prof. univ. dr. Alexandru Florian, directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.

Acesta a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie, privitor la percepția societății românești față de minoritățile etnice, abordând totodată și aspecte referitoare la: predarea Holocaustului în sistemul educațional preuniversitar de la noi, manifestări antisemite prezente acum în spațiul public, recrudescența formațiunilor civice și politice de extremă dreaptă etc.

”Din nefericire, intoleranţa, ura rasială, xenofobia şi antisemitismul se manifestă încă în lume, dar și în România. De aceea, este necesar ca tânăra generaţie să fie educată în spiritul promovării toleranţei şi a bunei înţelegeri. Noi toţi trebuie să depunem eforturi susținute în această direcție și să cunoaştem trecutul, adevărul istoric, pentru ca evenimente tragice, precum Holocaustul, să nu se mai repete.”, a opinat Alexandru Florian.

PUBLICITATE

Oaspetele are o bogată și îndelungată experiență în acest domeniu, dar și o reală recunoaștere internațională, reprezentând România, ca membru al delegaţiei permanente la IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance). De remarcat este faptul că, de curând, profesorul Alexandru Florian a fost prezent la Berlin, unde, într-un cadru oficial, Ungaria a predat României președenția IHRA.
La cursul organizat de CCD Bacău au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai unor minorități etnice.

Așadar, președintele Comunităţii Evreilor din Bacău, ing. Izu Butnaru, a făcut o scurtă prezentare a evoluţiei comunităţii evreieşti în spaţiul românesc, din perspectivă istorică, economică, socială, politică, dar şi a modulului în care viaţa comunitară evreiască s-a reflectat în cultura românească.
Este de notorietate faptul că de-a lungul timpului, comunitatea mozaică din Bacău a avut o contribuţie importantă la modernizarea oraşului de pe Bistriţa.

Totodată, a luat cuvântul și liderul comunității rroma, ing. Florin Dura, ce a evocat suferințele membrilor etniei pe care o reprezintă, în acele vremuri tragice, dar și preocupările actuale ale Partidei Romilor ”Pro – Europa” – sucursala județeană Bacău, al cărei președinte este, cu scopul ameliorării situației economice, educaționale și sociale a acestora.

„Invitatul nostru, profesorul Alexandru Florian, a pus în dezbaterea cursanților, într-o manieră interactivă, câteva subiecte, care au făcut referire la combaterea discrimnării, promovarea respectului şi a înţelegerii reciproce, dar şi la universalitatea umanismului.
Pe parcursul orelor de pregătire din cadrul acestui program de formare, accentul a fost orientat, cu preponderenţă pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanităţii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire şi societatea românescă în timpul celui de al doilea război mondial.”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Prof. Gabriel STAN, directorul CCD Bacău.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ