23 aprilie 2024
ActualitateServiciul de Ambulanta trage obloanele / Faliment la Salvare

Serviciul de Ambulanta trage obloanele / Faliment la Salvare

Serviciul de Ambulanta Bacau mai are bani sa functioneze doar pana in noiembrie. Angajatii prea putini si masinile care nu indeplinesc normele tehnice si sanitare nu permit acreditarea Salvarii. Datoriile mari la furnizori si resursele financiare insuficiente chiar si pentru plata salariilor silesc conducerea sa puna lacatul pe usa.

Serviciul de Ambulanta, prima veriga in lantul salvarii unei vieti omenesti, este pe cale sa se inchida. Salvarea este pandita de doua mari pericole: imposibilitatea de a obtine acreditarea si colapsul financiar. Ambele sunt cauzate de lipsa banilor. Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) are 290 de angajati, 11 medici (dintre care 2 sunt detasati din localitate) si 93 de masini. Dar, minimul necesarul este de 150 de masini, 400 de angajati si 22 de medici. Neindeplinirea conditiilor obligatorii de functionare va pune SJA in situatia de a nu obtine acreditarea.

Posturi blocate si datorii la furnizori



&#8222Ne descurcam foarte greu, a declarat Sorin Enescu, directorul SJA. Toate posturile sunt blocate si nu putem face angajari. De abia am reusit sa obtin acordul pentru a mai angaja doi medici. Urmeaza sa fie organizat concursul. Nu cred ca nu vom obtine acreditarea. Asta ar inseamna sa inchidem Serviciul de Ambulanta. Cum sa ramana Bacaul fara Salvare?&#8221 Conducerea a cerut ca, anual, sa-i fie alocate 85 de miliarde de lei pentru a putea face cheltuielilor, dar s-au primit doar 53 de miliarde. De asemenea, datoriile la furnizori nu mai contenesc. Furnizorii de medicamente, carburanti si service auto asteapta sa primeasca de la Ambulanta nici mai mult nici mai putin de 3 miliarde de lei… “Noi tot ii amanam, dar daca tot vom face datorii si nu ni le vom achita, furnizorii o sa ne sisteze livrarile. Cand nu vom mai avea carburant, nici nu vom mai avea cum sa circulam cu masinile&#8221. Situatia este dramatica, avand in vedere ca Serviciul de Ambulanta mai are bani sa functioneze doar pentru urmatoarele doua saptamani. Rezervele financiare ale Salvarii mai ajung pentru plata salariilor pentru luna octombrie. “Toata speranta noastra sta intr-o recrificare bugetara, a declarat Sorin Enescu. Daca aceasta intarzie, din luna noiembrie Serviciul de Ambulanta se va inchide. Nu mai avem bani&#8221…

Bani putini, acuzatii multe

Rectificarea bugetara la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a intarziat deja si nici nu sunt semne ca va sosi prea curand, desi banii sunt asteptati cu diperare in mai multe sectoare (spitale, laboratoare, dispozitive medicale). “Ambulanta se afla printre prioritatile noastre, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director general al CJAS. Am cerut 135 de miliarde de lei, iar o parte din suma pe care o vom primi va merge la Ambulanta.

Acolo, problema este alta. 90 la suta din banii pe care ii alocam Serviciului de Ambulanta se duc pe cheltuieli salariale. Noi le platim servicii. Daca in loc de servicii fac taximetrie, nu vor primi bani. Si populatia trebuie sa inteleaga ca ambulanta nu este taxi&#8221. Marin Bustuc, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica, ne-a declarat ca este o problema de management. “Directorul trebuie sa se zbata, sa obtina masini performante, sa atraga personal si va avea si bani&#8221. Se pare insa ca Serviciul de Ambulanta a intrat intr-un cerc vicios: fara bani nu poate achizitiona masini, fara masini dotate pentru interventii de urgenta nu primeste finantare.Scris de Iulia CUCU / Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri