25 aprilie 2024
Advertorial politic Sergiu Sechelariu: Asigurarea serviciilor sociale, o prioritate în mandatul meu!

 Sergiu Sechelariu: Asigurarea serviciilor sociale, o prioritate în mandatul meu!

Serviciile sociale au un caracter continuu și au ca principal scop oferirea de alternative pe termen mediu și lung pentru beneficiari (copiii incluși în sistemul de asistență maternală și cei cu dizabilități, bătrânii din căminele pentru vârstnici etc).

Doresc inițierea unei strategii privind serviciile sociale pe termen mediu și lung ce trebuie să înceapă, în mod punctual, cu o inventariere a serviciilor existente, a adresabilității acestora, precum și cu o analiză extrem de lucidă a fondurilor necesare și a posibilităților de finanțare. Pornind de la costurile reale ale unui beneficiar, de 60 lei/zi, multe dintre aceste servicii pot fi reconturate și eficientizate adoptând o practică bine împământenită în mediul occidental.

Pentru a vedea încotro dorim să evoluăm, este absolut necesar să știm unde ne aflăm. Mai precis, în cazul dezvoltării unei strategii în plan social trebuie cunoscute toate datele privind problematica socială care intră în subordinea directă a Primăriei, sub formă de servicii/prestații și indirectă sub forma parteneriatelor cu alte autorități locale.

 Un aspect extrem de important din această perspectivă ține de identificarea nevoilor reale din planul social, precum și a modalităților de întâmpinare și soluționare a acestor nevoi. Identificarea nevoilor reale duce la pasul următor și anume prioritizarea acestora deopotrivă cu identificarea surselor de finanțare.

 O zonă ce nu a fost luată în seamă la nivelul Municipiului Bacău este cea a proiectelor sociale care beneficiază de finanțare europeană.

voi asigura vor fi inițiate parteneriate în vederea atragerii de fonduri europene care să contribuie în mod real la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cu dificultăți. Acestea vor ajuta la crearea de mini-structuri ale economiei sociale, la înființarea de noi servicii și centre specializate, fiind obiective realizabile într-o strategie pe termen mediu și lung.

Ținând cont de problemele existente este necesară creionarea unui plan strategic comunitar care să fie elaborat pe o perioadă de minim 4 ani, însoțit de un plan anual de acțiune.

 Este recomandată implicarea partenerilor din sectorul ONG- urilor în vederea obținerii unei perspective cât mai ample și mai clare asupra politicilor sociale necesare ținând cont atât de factorul cantitativ, cât și de cel calitativ.

Programele întârziate sau abandonate de actuala administrație, cum ar fi înființarea unui adăpost pentru persoanele fără locuință, centrul de zi pentru copiii cu dizabilități, trebuie prioritizate, astfel încât să ofere noi oportunități pentru potențialii beneficiari.

Consider că planul strategic privind politicile sociale la nivelul municipiului Bacău trebuie să se dezvolte concomitent pe mai multe paliere, fiecare având un rol decisive în funcționarea ulterioară a întregului sistem.

 1. Evaluarea serviciilor existente. Acest lucru presupune o evidență clară a tuturor compartimentelor care formează Serviciul Public de Asistență Socială: centre pentru minori, cămin de bătrâni, cluburi pentru pensionari, cantină socială etc.

 2. Bază de date cu beneficiarii serviciilor sociale și ai prestațiilor sociale. Revenind la distincția menționată încă din primele rânduri, trebuie avute evidențe cât mai bine puse la punct ale beneficiarilor de servicii sociale și ale celor de prestații sociale. O reevaluare a beneficiarilor de prestații sociale este unul dintre pașii importanți pentru că numărul celor care apelează la acest gen de susținere din partea autorităților este în continuă creștere.

 3.Dezvoltarea de servicii sociale de îngrijire și asistență la domiciliu pentru persoanele vârstnice și a celor cu dizabilități. Proiectul constă în identificarea și evaluarea nevoilor sociale, informarea cu privire la drepturi și obligații, consiliere socială, juridică și psihologică. Se vor oferi servicii complementare precum efectuarea de cumpărături, activități de menaj și facilitarea deplasării în exterior.

 4. Prestațiile sociale de muncă în folosul comunității trebuiesc condiționate de participarea la cursuri de specializare și la bursele locurilor de muncă. Persoanelor cu dizabilități nu le sunt impuse aspectele menționate anterior.

 5. Eficientizarea programelor de prevenție în domeniul social.

Prevenția reprezintă o dimensiune fundamentală în domeniul serviciilor sociale și are ca scop îmbunătățirea calității vieții și reducerea costurilor ulterioare. Există fonduri europene destinate atât pregătirii și specializării pe piața muncii, cât și a dezvoltării comunităților defavorizate (ex.: educație sexuală, incluziune socială).

 6. Contractarea și achiziția de servicii sociale.

În baza Legii asistenței sociale 292/2011 și a actelor normative care reglementează achizițiile, asigurarea pe termen lung a serviciilor sociale profesioniste se va face în baza unor contracte transparente.

 Banii publici se investesc eficient și corect iar membrii dezavantajați ai comunității au șanse să iasă din situația de criză. În acest mod se va diminua numărul celor ce au nevoie de suport și asistență.

 7. Constituirea unui nou departament, printr-un parteneriat public-privat, care să elaboreze planul de acțiune și apoi să urmărească implementarea acestuia raportând în mod constant către autorități și ONG-uri etapele parcurse, problemele întâmpinate și soluțiile necesare pentru depășirea acestora este necesar pentru implementarea cu succes a tuturor măsurilor impuse.

Acest model integrat s-a dovedit viabil în nenumărate comunități din Occident pentru că a avut ca principal obiectiv binele general dincolo de doctrinele politice.

 Voi acorda o atenție deosebită persoanelor cu nevoi speciale și dizabilități pentru a se integra mai ușor în societate. Vor beneficia de tot ajutorul și respectul meu pentru a se simți iubiți și apreciați.

Publicat de SC Deșteptarea SA la comanda lui Sergiu Sechelariu CMF: 24200381

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri