26 aprilie 2024
Advertorial politicSergiu Sechelariu: Apa, blestemul celor 4 ani!

Sergiu Sechelariu: Apa, blestemul celor 4 ani!

Având în vedere evenimentele din ultimele zile în ceea ce privește problema apei, în orașul Bacău, mă simt oarecum obligat să revin asupra  acestui lucru și să asigur cetățenii că o rezolvare există și poate fi pusă în aplicare într-un timp foarte scurt.

Problema instalațiilor vechi de apă a fost întâmpinată în toate orașele țării dar majoritatea primariilor au găsit soluții. De 10 ani Primăria Bacău caută soluții fără a oferi o rezolvare concretă.

Problema apei pentru mine nu este un subiect străin, deoarece m-am confruntat cu acest lucru în peste 350 localități din țară  inclusiv municipiul Roman și Moinești, unde am oferit o rezolvare.

Experiența acumulată o voi pune la dispoziția băcăuanilor pentru a rezolva și acum această situație repetitivă și deranjantă.

Îmi permit expunerea soluțiilor văzute de mine pentru rezolvarea definitivă a problemei apei potabile în Bacău:

1) Demararea urgentă a investițiilor de înlocuire a conductelor vechi cu o vârstă de aproximativ 50 ani, pe  o distanță de circa 18 km. Acțiune ce a fost întreruptă de 10 ani, în care nu s-a mai făcut nimic. De asemenea se vor schimba și instalațiile uzate din interiorul orașului. În ultimii 10 ani s-a încercat o remediere prin înlocuirea acestora, dar au fost folosite materiale foarte ieftine și slabe calitativ. Materiale ce nu fac față pretențiilor actuale. Un alt aspect de avut în seamă îl reprezintă recepția lucrărilor, cărora trebuie acordată mai multă responsabilitate, pentru a evita situațiile penibile în care au apărut avarii imediat după finalizarea lucrării. Această investiție se va derula printr-un program POIM, care este special conceput pentru astfel de situații.

2) Reactivarea tuturor puțurilor din vecinătate și crearea soluțiilor alternative.În preajma Bacăului există mai multe surse de apă și anume puțuri forate, ce nu sunt întreținute și necesită reactivarea lor imediată, eventual putem adăuga forarea de noi puțuri pentru un surplus de apă. Aici amintesc localitățile Mărgineni, Hemeiuș și Gherăiești care împreună ar rezolva necesarul de apă din Bacău, deoarece pânza freatică este foarte aproape de nivelul solului.

3) Organizare CRAB

Conducerea C.R.A.B. va fi organizată pe principiul competenței, prin scoaterea la concurs a posturilor de conducere și ocuparea lor de personalul provenit din interiorul companiei, deoarece avem nevoie de specialiști și nu de neprofesioniști impuși politic pe linie de partid. De asemenea se vor echilibra diferențele salariale ce nu sunt legate de indicii de performanță ai conducerii și se va merge pe principiul cine are rezultate va fi recompensat.

O atenție deosebită o voi acorda echipei de implementare proiecte care nu au rezultate în acest moment și trebuie activată la maxim pentru a “vâna” orice fond de finanțare. Altfel spus, să atragă banii necesari îmbunătățirii sistemului comun de apă potabilă.

– Plan de investiții pe termen lung;

– Plan de investiții pe termen scurt;

– Plan de mentenanță;

– Plan de reducere a pierderilor;

– Găsirea de soluții alternative noi de furnizare a apei, prin filtrarea 100% cu stații speciale din râurile apropiate.

Soluțiile referitoare la alternativa de furnizare a apei din râurile din apropiere au fost prezentate de firme de specialitate din Belgia și Olanda.

4) Monitorizarea prin scanare 3D și contorizări pe sectoare, din aprope în aproape. Astfel se pot depista și localiza pierderile și remedierea lor. Acest aspect necesită o implementare imediată deoarece pierderile C.R.A.B. se apropie la aproximativ 60% din volumul de apă contorizat. Lucru reflectat și în prețul ridicat plătit de fiecare băcăuan.

 

5)Presiunea apei în zonele mai înalte ale orașului.

Cetățenii ar trebui să fie informați că presiunea a fost redusă în mod deliberat pentru a micșora riscul apariției unor avarii. Această situație defavorizând pe cei care locuiesc la etajele superioare sau în blocurile din zonele înalte. Soluția acestui disconfort ar fi mărirea presiunii apei în instalații.

Cetățenii nu ar trebui să suporte pierderile de apă datorate incapabilității personalului din conducerea CRAB. Și tot odată prețul pe metrul cub de apă să fie la un nivel redus, asemănător cu cel al Municipiului Onești.
Este inadmisibil să nu avem apă în locuințele noastre când orașul este inconjurat de astfel de resurse care pot asigura necesarul zilnic al cetățenilor.

Îmi doresc câștigarea încrederii cetățenilor, în ceea ce privește profesionalismul și experienta mea, în soluționarea problemelor existente în orașul nostru!

AVEȚI ÎNCREDERE ÎNTR-UN PROFESIONIST ȘI DOAR EXPERIENȚA FACE DIFERENȚA!!!

Publicat de SC Deșteptarea SA la comanda lui Sergiu Sechelariu CMF: 24200381

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri