Sentinte controversate date de Curtea de Apel Iasi in dosarul in care Vasile Botomei a fost trimis in judecata pentru inselaciune, avocatura clandestina si fals in inscrisuri, alaturi de judecatorul Vasile Sorin Curpan (acuzat de complicitate) si un fals avocat scolit la “Baroul” lui Botomei.

Instanta l-a condamnat pe Vasile Botomei, în prezent detinut în Penitenciarul Iasi, la pedeapsa de 2 ani închisoare, doar pentru avocatura clandestina, dar il achita pentru infractiunile de fals în înscrisuri sub semnatura privata si de înselaciune. De asemenea, judecatorii au constatat ca Botomei a savârsit infractiunile pentru care a fost condamnat în acest dosar în concurs real cu infractiunea pentru care a fost condamnat, la pedeapsa de 2 ani închisoare, prin sentinta definitiva, din 17.12.2014, a Curtii de Apel Bacau. Astfel, pedepsele au fost contopite în pedeapsa cea mai grea (de 2 ani închisoare) si au fost scazute perioada retinerii si arestarii preventive si perioada executata, de la 8 mai la 11 iunie 2013 si de la 18.12.2014 pâna in prezent. Pentru complicitate la avocatura clandestina, judecatorul Vasile Sorin Curpan a fost condamnat la pedeapsa amenzii de 3.000 lei, dar a fost achitat pentru infractiunile de complicitate la fals în înscrisuri sub semnatura privata si de complicitate la înselaciune. Acelasi tratament l-a avut si Cosmin Stefan Burleanu care s-a ales cu o amenda penala de 3.000 lei, fiind achitat pentru infractiunile de fals în înscrisuri sub semnatura privata si înselaciune. Au fost respinse actiunile civile formulate de pagubiti si Baroul Bacau. Dar au fost confiscate de la Botomei sumele de bani dobândite prin savârsirea infractiunii, in total 19.900 lei, încasate de la cei pacaliti, si suma de 718 lei, reprezentând legalizari acte. De la Burleanu s-a confiscat suma de 250 lei încasata de la o persoana, iar de la Curpan, suma de 800 lei primita pentru examinarea unei tinere inselate, atrasa in Baroul lui Botomei, si a inculpatului Burleanu. Sentinta nu este definitiva.

O tânara a acuzat ca a fost inselata de Botomei si Curpan

Numeroasele scandaluri in care a fost implicat “Baroul” lui Botomei au culminat cu o plângere penala facuta de o absolventa de drept. Andreea C. a sesizat Parchetul, in 2012, acuzând ca Vasile Botomei si judecatorul Curpan au inselat-o. Ea spunea ca, pentru inscrierea in “Baroul” lui Botomei, a trebuit sa plateasca 4.000 de lei, reprezentând taxa de examinare, suma mentionata insa in chitanta drept “donatie”, pentru ca Botomei stia ca nu are voie sa organizeze examen de admitere in profesia de avocat. Examenul, desfasurat intr-un apartament de bloc, l-a dat cu judecatorul Curpan si cu Botomei. Andreea a povestit procurorilor ca magistratul Curpan i-a dat subiectele, i-a dictat raspunsurile, a corectat lucrarea, i-a dat si nota si a declarat-o admisa. De-abia dupa câteva zile, când s-a dus sa-si ia decizia de pri­mire in Barou si a vazut ca e semnata de Botomei si nu de catre decanul Baroului, asa cum prevede legea, si-a dat seama ca a fost pacalita, sustinea ea. Din afacerea de “racolare de clienti” pentru Botomei, judecatorul Vasile Curpan a câstigat 10 la suta pentru fiecare absolvent de drept adus la exa­minare. Adica 400 de lei, in acest caz. Magistratul a recunoscut la acea vreme ca a primit bani de la Botomei, dar “pe merit” si fara sa incalce legea, sustinând ca Baroul traditional este cel care nu functioneaza legal. Ancheta procurorilor a scos la lumina si alte victime inselate de Botomei.

Mai multe persoane au sustinut examen la Baroul lui Botomei

In iunie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii a hotarât suspendarea din functie a judecatorului Vasile Sorin Curpan, de la Judecatoria Bacau, dupa ce Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bacau l-a trimis in judecata pentru mai multe infractiuni, alaturi de Vasile Botomei. Autointitulatul “decan al Baroului” a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnatura privata, folosirea fara drept a denumirilor “Barou”, “Uniunea Nationala a Barourilor din România”, “U.N.B.R.” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum si folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat, în forma continuata si pentru exercitarea fara drept a profesiei de avocat, inducând astfel in eroare mai multe persoane care au sustinut examen pentru a fi avocat in Baroul condus de el. Prejudiciul calculat de anchetatori era de 9.500 de lei. Pagubitii au cerut in instanta sumele achitate ca taxa pentru sustinerea examenului, iar o tânara a pretins si daune morale de 100.000 de lei. Si Baroul Bacau a fost parte civila si ii cerea lui Botomei 100.000 de euro daune morale. Pe judecatorul Curpan, procurorii l-au acuzat de complicitate. Conform rechizitoriului, acesta l-ar fi ajutat pe Botomei prin semnarea de înscrisuri private cu continut neadevarat si ar fi atestat calitatea de “avocat” pentru C.F.V.A. si Burleanu Cosmin Stefan. Burleanu a fost trimis in judecata pentru folosirea fara drept a denumirilor “Barou” si “Uniunea Nationala a Barourilor din România”, exercitarea fara drept a unei profesii si înselaciune. “In perioada 4.02.2013 – 15.04.2013, la Curtea de Apel Bacau s-a prezentat în calitate de avocat stagiar la «Cabinetul de avocatura Vasile Botomei», care nu este constituit potrivit Legii nr.51/1995 republicata, prestând efectiv activitate de avocat si a folosit fara drept denumirile false de «Barou», «Uniunea Nationala a Barourilor din România»”, spun procurorii. El a mai fost acuzat ca a purtat roba de avocat in instanta si ca a incasat suma de 250 de lei, onorariu de avocat, de la o parte vatamata.

In decembrie 2014, autointitulatul “decan al Baroului Bacau”, Vasile Botomei, a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost judecat pentru avocatura clandestina. Vasile Botomei mai are o condamnare de sase luni de închisoare, pentru ultraj, fiind acuzat ca a agresat, in 2010, o angajata a Politiei Locale Bacau. Condamnarea a fost data, in noiembrie 2014, de Judecatoria Suceava, care l-a obligat pe Botomei la plata unor daune morale de 15.000 lei. Dosarul se afla acum la Curtea de Apel Suceava, instanta care urmeaza sa se pronunte zilele acestea. Botomei mai este cercetat si in alte dosare, aflate pe rolul Judecatoriei Bacau, printre care unul de inselaciune, altul de fals in declaratii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ