14 septembrie 2024
Zona zeroFapt diversSenatul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru reglementarea jocurilor de noroc

Senatul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru reglementarea jocurilor de noroc

Senatul României a aprobat luni ordonanța de urgență 20/2023 care aduce modificări substanțiale în domeniul jocurilor de noroc și a funcționării Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare de voturi – 79 pentru, unul împotrivă și o abținere.

Această ordonanță introduce noi prevederi legislative, printre care se numără creșterea nivelului taxelor de licență pentru organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, interzicerea servirii băuturilor alcoolice în locații dedicate acestor activități, înființarea unui registru al companiilor și a sediilor acestora și impunerea unor garanții financiare majorate pentru companiile din sector. În plus, Siteuri Pariuri informează că noua reglementare stabilește că operatorii de jocuri de noroc trebuie să aibă sediul social în România.



Toate amendamentele propuse de USR, care aparent vizau protecția celor vulnerabili la dependența de jocuri de noroc, au fost respinse în Senat, cu argumentul senatorului USR, Simona Spătaru, că ordonanța se concentrează preponderent pe aspectul fiscal, neglijând măsurile de protecție socială.

Pe măsură ce discuția se mută în Camera Deputaților, dezbaterile devin și mai aprinse. Reprezentanții industriei jocurilor de noroc, confruntându-se cu inițiative legislative care vizează restricționarea sau chiar interzicerea sălilor de jocuri în localitățile cu populație sub 15.000 de locuitori, și-au exprimat preocupările și cererile în cadrul întâlnirilor cu deputații.

Reprezentanții industriei, cum ar fi Doru Gheorghiu, consultant al Patronatului Organizatorilor, Producătorilor și Exploatatorilor de Jocuri de Noroc din România, au susținut unele restricții, cum ar fi limitarea publicității, pentru a proteja minorii și persoanele susceptibile la dependență. Cu toate acestea, au solicitat excepții care le-ar permite să continue activitatea în orașele mari, în locații precum hoteluri, cazinouri și centre comerciale.

Parlamentarii s-au arătat iritați de aceste cereri, subliniind că industria nu a luat măsuri suficiente pentru a proteja minorii și persoanele dependente de jocurile de noroc. Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, și Adrian Cozma, vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL), au criticat industria pentru neglijarea impactului social în favoarea profitului.

Dezbaterile au scos în evidență propuneri alternative ale Opoziției, cum ar fi interzicerea publicității pentru jocurile de noroc sau crearea unui perimetru de siguranță în jurul școlilor și altor zone sensibile. Deputatul USR, Diana Stoica, a subliniat cazurile tragice ale celor afectați grav de această dependență.

Având în vedere că majoritatea localităților din România sunt sub pragul de 15.000 de locuitori, impactul propunerilor legislative ar putea fi vast, obligând relocarea sălilor de jocuri la periferii. Comisiile de specialitate ale Camerei urmează să analizeze amendamentele depuse, iar așteptările sunt ca până la sfârșitul lunii noiembrie, Camera Deputaților să adopte o decizie finală asupra acestui subiect controversat.

Pe măsură ce această inițiativă legislativă avansează spre Camera Deputaților, deznodământul ei va fi urmărit îndeaproape atât de jucătorii din industrie, cât și de către societatea civilă, care așteaptă măsuri eficiente pentru combaterea problemelor sociale asociate jocurilor de noroc.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img