Dosarul Revolutiei din Decembrie 1989 nu a fost finalizat, sau mai bine zis, nu a ajuns pe masa unei instante, fapt reclamat cu insistenta de mai multi lideri politici, printre care, cel mai vocal pare a fi fostul presedinte Traian Basescu.

Tot nelamurit a ramas si statutul revolutionarilor, lista lor, cine a fost cu adevarat revolutionar, ce merite a avut fiecare, având in vedere faptul ca in multele organizatii ale acestora, ale urmasilor lor, s-au infiltrat si impostori, unii dovediti si exclusi, altii inca mai “defileaza” cu acel titlu.

Periodic, fiecare presedinte de tara a tinut sa reevalueze aceste liste, sa faca ordine, prin intermediul Secretariatului pentru Revolutionari si urmasii acestora, de cele mai multe ori reusind sa creeze confuzii, sa nasca contestatii. S-au publicat in Monitorul Oficial liste peste liste, ultima fiind cea din 7 iulie 2010, cu titulatura “Lista Luptatorilor in Revolutie Remarcati prin Fapte Deosebite”, care se opreste la numarul 16.012.

Marti, 26 iulie 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat un decret privind conferirea titlului de “Luptator pentru Victoria Revolutiei Române din Decembrie 1989 – Luptator cu Rol Determinant” unui numar de 548 de persoane.

Acest demers isi are originea in actiunea de reevaluare a dosarelor inca din 2014, fiind introdusa o noua categorie de beneficiari, “luptatorii cu rol determinant”. Titlul se acorda la cerere celor care în perioada 14-22 decembrie au avut un rol decisiv în declansarea si victoria revolutiei.

La aceasta ora nu sunt inca reactii, presa fiind ocupata cu alte subiecte fierbinti ale verii. Am parcurs lista publicata, la pozitia 345 l-am descoperit pe Vasile Nistor, senator, vicepresedinte al Senatului, presedinte executiv al ALDE, cu certificat de revolutionar inca de la inceput, caruia i-am solicitat o opinie, fata noul decret.

“Nu stiu continutul noului decret, am auzit si o sa ma informez. Stiu ca s-a lucrat de mai bine de un an la o reevaluare a dosarelor. Sper sa fi ramas revolutionarii autentici. Am tot fost intrebat ce am facut la Revolutie, am facut ce a trebuit, am fost printre cei sase care am ramas pe baricade (nu vreau sa dau nume, se stiu, lumea ii cunoaste), in timp ce altii au fugit, eu impreuna cu alti colegi am ramas de Anul Nou cu mitraliera la geam.

Vreau sa precizez ca nu am participat la revolutie pentru interese materiale, nimeni nu s-a gândit atunci la asa ceva. Am fost acolo pentru un ideal, care a fost idealul tuturor, acela de schimbare.

In Bacau nu s-a tras, nu a murit nimeni, insa parerea mea este ca s-a tras, au murit oameni acolo unde antirevolutia a fost mai puternica. Unde revolutionarii au fost bine organizati, au anihilat conducerile institutiilor de forta, Revolutia s-a desfasurat fara incidente majore”, a declarat Vasile Nistor.

Persoanele incluse in categoria “luptatori cu rol determinant” vor beneficia de indemnizatii în valoare de 110% din salariul mediu brut pe economie. Valoarea acestuia este în prezent de 2.415 lei, ceea ce ar însemna ca indemnizatia lunara s-ar ridica la 2.656 lei, la care se adauga alte drepturi prevazute in vechea lege. “Va rog sa retineti, sunt singurul revolutionar care a refuzat orice drepturi prevazute de lege, indemnizatii, spatii, terenuri, diferite gratuitati.

Asa se va intâmpla si acum, toti banii ii voi dona viitorului Muzeu al Revolutiei, pentru care voi depune toate eforturile in vederea infiintarii lui in Bucuresti. Revolutia noastra merita un asemenea muzeu, copiii si tinerii trebuie sa stie ce s-a intâmplat in decembrie 1989. Acelasi lucru le voi propune tuturor celor 547 care au primit acest titlu, revolutionari autentici”, a mai spus Vasile Nistor. Declaratiile senatorului Nistor vor naste, cu siguranta, controverse, de aceea, in editiile viitoare vom reveni cu alte detalii si declaratii ale altor revolutionari bacauani.

Deja Revolutia a nascut legende, unele fara suport in realitate, in derularea evenimentelor s-au strecurat destul de multe falsuri, prea multi s-au impaunat cu titlul de “revolutionar”. A venit timpul sa se faca lumina, dreptate, nu numai in prea multele liste ci, mai ales, in desfasuarea evenimentelor, in rolul unora sau altora din Bacau si din toate orasele.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Un neica nimenia . Ce a facut ? Ce a fost inainte de ‘ 89 ? Un ” adevarat ” partenier al lui Ciuperca, La munca cu ei. Bani luati deceaba. Presedintele semneaza ca primarul

  2. Si daca n-a fost pentru interese materiale de ce le ia?Auzi la el, cu mitraliera la geam de Anul Nou!In Bacau nu au fost probleme cu militarii, nu s-a tras decat accidental, asa ca individul asta primeste pomana din bani publici. Dar ce sa-i faci, asa sunt cersetorii, stau cu mana intinsa la bani nemunciti! Mizerabil!

  3. Poi si eu am fost pe baricade in acele zile, cand flutura steagul gaurit la balconul primariei Manea Sebastian si se recita “Doina” de Eminescu! Ghita Neagu spunea peltic”oameni buni, oameni buni, sus cartela, jos cartela , stati in genunchi!” Carp tinea usa Prefecturii sa intre doar UNII …. Popa isi tinea ciocatele pe biroul prefectului, altii cotrobaiau prin birouri dupa sticle cu Whisky!Mi se cuvine si mie titlul de revolutionar nu-i asa????!

  4. Sa intelegem ca datorita lui Nistor, bacauanii nu s-au impuscat intre ei. Deci omul a salvat nenumarate vieti omenesti. Eu zic sa ii facem o statuie in fata la Fabrica de Surubele, parca acolo lucra el ca muncitor inainte de LOVITURA DE STAT din 1989.

    • Nu.Lucra la IMU-Masini Unelte , nu ere muncitor , era CTC-ist , fara studii superioare.Nu lucra mai deloc pentru ca fetele se antrena cu echipa de handbal a uzinei,echipa ce activa pe atunci in divizia B.Nici la echipa nu prea juca pentru ca era un sportiv mediocru.Deci cam taia frunze la caini pe la IMU.Ah, era sa uit : pe Nistor Vasile il veti regasi pe listele cu informatori ai fotei Securitati , asadar avea totusi o activitae la IMU.

  5. I-auzi, informator al securitatii! Sa intelegem ca a fost singura sa munca efectiva, sa-si parasca familia si colegii pentru bani si alte avantaje!?CTC-ist= trantor! Parlamentar=trantor! Asa-zis “luptator cu rol determinant” = trantor fomist cu buzunarele burdusite cu parale de la buget pentru nemunca! TRANTOR! CERSETOR! GUNOI!Uite asa traiesc unii o viata intreaga! Ba mai primesc si pensii speciale ca s-au spetit trandavind!

  6. M-a ajutat sa fiu indepartat din PD in anul 2000 complotand cu alti neispraviti improtiva mea,dupa ce a castigat doua mandate cu infimul meu ajutor.Acesta este Vasile Nistor . I-a aruncat din ,, cuib,, si pe altii din conducerea PD Bacau. A migrat la alte partide tot pentru avantaje .Ce mai ,, REVOLTIONAR,, ?

  7. Cel cere trebuie pus in capul listei e …IBB-UL,adica Baluta care s-a retras ca partizanii in munti fugind de la Comitetul judetean lasand panaramele zise revolutionari cu mitralierele in soare.Auzi tampenie,Revolutia din Bacau facuta de Nistor.In prima zi cand betivii de la Decebal si Bistrita facusera deja Revolutia fugarind portarul si furand tot ce se putea fura de la actuala Prefectura pe Nistor il fugareau aia de la IMU sa-l cafteasca ca sparsesera dulapul securistului si-i cautau pe paraciosi.De aia l-au imbracat securistii reorganizati rapid in uniforma de garzi patriotice si i-au dat pusca ca era de-a lor,cum e si astazi.Pacat ca nu doreste Iacubov sa scrie o carte despre asazisa revolutie de la Bacau.

LĂSAȚI UN MESAJ