Ministerul Sănătăţii a anunțat recent că s-a reușit deblocarea situaţiei privind construcţia spitalelor regionale, al căror termen de finalizare este 2023. Realizarea acestor investiții de amploare pentru sistemul de sănătate reprezintă un pas fundamental în ceea ce privește schimbarea radicală a conceptului de spital în România, precum și a sistemului de finanțare.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a prezentat deja studiile de fezabilitate pentru proiectele de la Iași și Cluj, urmând ca în cel mai scurt timp cererile de finanțare aferente să fie depuse la Bruxelles pentru construcția primelor trei spitale regionale, respectiv cele din Iași, Cluj-Napoca și Craiova.

Declanșarea efectivă a procedurilor privind demararea concretă a construcției celor opt spitale regionale este salutară și binevenită. Sunt convins că evoluția demersurilor, precum și termenele de finalizare, vor avea un parcurs normal, astfel încât românii să beneficieze de aceste unități spitalicești la standarde și servicii occidentale, iar spitalul regional de la Iași va fi folositor pentru toți locuitorii Moldovei.

PSD și-a asumat prin Programul de guvernare construcția a opt spitale regionale, toate urmând să fie funcționale în anul 2023. Primele trei, respectiv cele din Iași, Cluj-Napoca și Craiova, vor fi finanțare din fonduri europene, prin programul operațional regional.

Senator PSD Bacău,
MIRON SMARANDACHE