29 noiembrie 2023
Advertorial politicSenatorul PSD Bacău Miron Smarandache: „Pensionarilor băcăuani care au muncit în grupele...

Senatorul PSD Bacău Miron Smarandache: „Pensionarilor băcăuani care au muncit în grupele speciale de muncă li se vor recalcula pensiile”

În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a votat miercuri, cu aportul grupului parlamentar PSD, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin. 3, al art. 169 indice 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Legea repară inechităţile existente până acum între pensionarii care au muncit în grupele speciale de muncă ieşiţi la pensie după şi înainte de anul 2011.

Potrivit actului normativ iniţiat de PSD, „pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1, beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătoreşti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflată în plată sau, după caz, cuvenită la data de 31 decembrie 2015”.

De asemenea, legea mai stipulează că „pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze etc.) prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3 din Legea nr.263/2010, reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani”.

Prin eliminarea diferenţelor existente între aceşti pensionari, Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD din Camera Deputaţilor şi Senat demonstrează că pune în aplicare la modul concret rezolvarea tuturor problemelor care-i afectează pe români. Remarc adoptarea acestei legi, deoarece de recalcularea pensiilor vor beneficia un număr însemnat de băcăuani care au lucrat în grupele speciale de muncă.

Senator PSD Bacău,
Miron SMARANDACHE
5 iulie 2018

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri