25 aprilie 2024
ActualitateSemnal: „Viața băcăuană” la 27 de ani de existență

Semnal: „Viața băcăuană” la 27 de ani de existență

A apărut pe piață cel de-al 492-lea număr al periodicului „Viața băcăună”, intrând în cel de-al 27-lea an de existență. Din cuprins semnalăm ancheta redacției „Viața în flux continuu”, realizată de Victor Munteanu – directorul publicaței, cu întrebările Care este bilanțul faptelor dvs. pe anul 2020? și Cu ce gânduri și speranțe pășiți în anul 2021?, la care răspund 21 de personalități ale Bacăului. Răspunsurile – care mai optimiste, care mai reticente – oscilează în jurul consecințelor anului pandemic, unii (Ion Neculcea – inventator și patronul grupului de firme Romchim, Dorin Vieriu – directorul Registrului Auto Român, Reprezentanța Bacău, poeții Theodor George Calcan și Val Mănescu, profesorul Mitică Pricopie – președintele Ansamblului Folcloric „Cireșarii”) nu s-au arătat afectați de Covid 19, alții (Gheorge Bălău, Dănuț Voicu, Ioan Ouatu, Dumitru Brăneanu, Ion Fercu, Mihai Buznea, Daniel Nicolescu, Ioan Dănilă, Ioan Neacșu, Cecilia Moldovan, Dan Dumitru Iacob, Ion Moraru) au ridicat unele semne de exclamare în fața situației nou create („E momentul când ni se cere ca, prin exemplul personal, să ne însuflețim conducătorii spre a proceda, la rândul lor, precum împăratul din Ninive care a poruncit ca toți… să strige cu putere către Dumnezeu și să se întoarcă de la „calea lor cea rea și de la faptele de asuprire de care le sunt pline mâinile” (Iona 3.8), spune profesoara Estera Nicolescu.

Un alt material interesant ni-l oferă Victor Munteanu prin interviul „În viață joacă teatru numai cei ce n-au niciun rol”, acordat de col. (rtr) Paul Valerian Timofte, președintele Asociației Naționale „Cultul Eroilor” – Filiala Bacău („În județul Bacău funcționează peste 170 de Cercuri «Cultul Eroilor» în școli gimnaziale, licee și colegii, universități pe care le-am înființat personal”, spune intervievatul).

Mai aflăm că Gabriel Gavrilaș, un român genial din Onești, premiat cu aur în 2014, la Iaşi, la EUROINVENT, a creat un generator electric ce funcționează cu apă, iar Lucian-Daniel Stanciu Viziteu, primarul Bacăului, informează că „în anul 2021 voi scădea taxele locale pentru cei mai afectați de pandemie” și că „Nu sunt și nu voi fi de acord niciodată cu numirile politice în fruntea instituțiilor de învățământ! O spun răspicat, pentru a înțelege toată lumea!”. Petre Done semnează un portret cu Talal Hamag Al-Essa, medic sirian trecut la Ortodoxie, viceprimar al Comunei Măgura, Maria Dohotaru scrie o ,,lecție de istorie” cu Ștefan cel Mare, iar prozatoarea Cornelia-Ichim Pompiliu face o frumoasă cronică la cartea lui Dumitru Lecca, „Cronica unei mari familii băcăuane, boierii Lecca”, lansată astă toamnă la „Balta Albastră”.



Un material de o înaltă ținută estetică și morală, „Locul Mioriței în istoria universală”, ni-l oferă prozatorul Victor Ravini, ca o replică dură tuturor celor ce denigrează „Balada Mioriței” și vor s-o scoată din manualele școlare. Într-un cuvânt, iată un număr al „Vieții băcăuane” care merită cu prisosință să fie citit. (Theodor George Calcan)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri