20 aprilie 2024
ActualitateSefii din Sanatate au amutit in fata ministrului lor Legea spitalelor,...

Sefii din Sanatate au amutit in fata ministrului lor \ Legea spitalelor, o aberatie in forma de proiect

Un nou pachet de legi ar putea da peste cap

sistemul sanitar asa cum il stim acum, cu bune si rele. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat inca de la numirea sa in functie, ca intentioneaza sa reformeze sistemul. Cel mai

important, dar si cel mai controversat dintre noile proiecte este cel al Legii spitalelor. Cu toate acestea, la videoconferinta de ieri, din nici un judet al tarii nu s-au ridicat voci nemultumite.



Legea spitalelor a implinit abia doi ani, dar fiecare nou ministru de dupa aparitia sa a incercat sa o modifice. Sub Mircea Cinteza a fost conceput un proiect care, la scurt timp de la publicarea pe site-ul Ministerului Sanatatii, a fost retras, dar numai pentru ca intre timp se schimbase ministrul. Noua lege a spitalelor stabileste foarte clar ca un spital nu poate functiona fara autorizatie sanitara si, mai nou, fara acreditare. Constienti de faptul ca foarte putine spitale romanesti ar putea obtine la ora actuala acreditarea, autorii proiectului au stabilit un termen de cinci ani pentru intrarea in legalitate. Supararea ministrului Nicolaescu pe directorii de spitale care cumuleaza prea multe functii si-a gasit ecou in proiectul de lege. Managerii de spitale nu au voie sa detina functii in cadrul unei autoritati executive, legislative sau judecatoresti si nici functii salarizate. De asemenea, nu pot detine functie de conducere, salarizata, aleasa sau numita, in cadrul Colegiului Medicilor sau al altor organizatii profesionale.

Videoconferinta-monolog

La capitolul &#8222scapari&#8221, noul proiect exceleaza: dispare consiliul de administratie, dar apare ca organ de conducere consiliul consultativ, care &#8222dezbate principalele probleme legate de activitatea spitalului&#8221. Cine aproba bugetul de venituri si cheltuieli sau cine demite directorul? Intrebari fara raspuns. La videoconferinta de ieri cu prefectii si sefii sistemului sanitar din toate judetele, ministrul nu a oferit lamuriri, dar nici nu i le-a cerut nimeni. Desi proiectele au fost publicate pe site de luni, nici un glas nu s-a ridicat la invitatia ministrului Nicolaescu de a dezbate noile propuneri legislative. La Bacau, au fost prezenti la videoconferinta prefectul Gabriel Berca, subprefectul Constantin Avram, presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica si ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, directori de spitale. Singurele reactii la vorbele ministrului au fost zambetele ironice, susotelile, atipelile pe ascuns si plecarile in stil englezesc.

&#8222O gluma a celor de la Divertis”

Dr. Leonard Rosu, directorul Spitalului Judetean de Urgenta, ne-a declarat: &#8222Proiectul acesta pare facut de un diletant. Ma intreb daca nu-i o gluma a celor de la Divertis. Daca acest proiect va deveni lege, spitalele se vor inchide a doua zi. Nici un spital nu poate functiona dupa acest proiect. Cine a mai pomenit ca un organ de conducere, cum este acest consiliu consultativ, sa dezbata problemele spitalului? Cine ia hotarari? Cine aproba bugetul, pilonul central al functionarii unui spital? Este jenant! Cine a conceput proiectul ar trebui sa-si dea demisia. In prima parte a proiectului, consiliul de administratie nu este pomenit printre organele de conducere, dar cand se ajunge la partea cu finantarea spitalelor apare de nicaieri consiliul de administratie care negociaza contractul cu casele judetene de asigurari de sanatate&#8221.

Dr. Adrian Cotarlet, directorul Spitalului Municipal Moinesti, ne-a declarat dupa videoconferinta: &#8222Ma abtin sa comentez acest proiect. Astept normele de aplicare&#8221.

Scris de Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri