Soarta a tras scaunul de sub fundul fostului sef al gardienilor pe judetul Bacau. Mai precis, o lege a desfiintat structura judeteana si a lasat in dreptul primariilor sa infiinteze politia locala. Efectul: birocratii cu uniforma de la Bacau au ramas suspendati deasupra prapastiei propriei competente. Si numai cei care au stiut sa se adapteze noilor rigori au fost acceptati de catre primari. Mai cu mot, fostul sef la judeteana de gardieni, vrea sa ramana sef. Nu vrea sa fie neaparat Cel Mare. Chiar mai mic, numai sef sa fie.

Cazul acesta intareste regula ca sefii incompetenti sunt mielusei cu cei mai mari ca ei si zbiri cu subordonatii. Preaplecat in fata imparatiei, acest gen de individ se dezlantuie cand ajunge printre cei mai mici ca el. De unde vine asta? Din incompetenta. Nu stiu sa faca altceva. Au crezut ca sefia dureaza o viata. Si chiar peste. Complexati, ei raman cu gura cascata cand li se trage presul de sub picioare si sunt incapabili de vreo reactie. Si nu-si revin decat foarte greu. Sau niciodata.

Politicienii sunt si ei o astfel de specie. Alearga ca inecatii dupa functii, ca nici nu mai stii de unde sa-i iei. Si te trezesti cu indivizi ciudati in posturile platite bine de la buget. Dupa alegerile trecute, goana dupa functiile de directori a fost (si este inca) una teribila. Se fac jocuri peste tot: in parc, la crasma, in birouri de firma si cine mai stie pe unde se pot ascunde pretendentii. Nu conteaza ce specializare ai. Sa te puna director undeva, oriunde, numai scaun sa primesti. Si secretara, ca sa-ti fie mai dulce cafeaua de dimineata. Asa s-a ajuns la situatii de-a dreptul hilare in institutiile bacauane, conduse in mare parte ori de nepriceputi, ori de oameni cu reputatii triste. DESTEPTAREA a facut nu demult un raid si-a descoperit ca prea multi directori nu erau la prima ora de program la serviciu. Sigur, poate o fi stat omul ceva mai mult cu o seara in urma la munca, aplecat peste harta cu probleme ale judetului. Dar ma indoiesc sa fie prea dese astfel de cazuri. Ca dovada, noii sefi traiesc si acum de pe urma celor pe care i-au schimbat, fara sa incerce sa acumuleze cele necesare postului. Fostii directori au fost trecuti in planul secund, cam cum ascund &#8222gospodinele” gunoiul sub pres. Treaba asta e valabila si pentru fosta putere, si pentru actuala. Dar parca prea e de tot acum. Ca o dovada ca fosta opozitie nu era pregatita sa preia puterea (cel putin in Bacau) sta si faptul ca noua conducere politica a judetului nu si-a permis peste tot sa faca epurari politice. Va puteti imagina ca, desi isi doresc cu ardoare asumarea unui post de director de institutie, nici macar acum, la aproape un an de la alegeri, Alianta nu a identificat pe nimeni cat de cat apt sa fie sef. Si, va dati seama, stacheta e destul de jos lasata. Dar chiar si asa, nu se gasesc pretendenti valabili. De aici trebuie sa traga si ziaristii o invatatura: in campaniile electorale, partidelor trebuie sa li se ceara si numele pe care le propun pentru functiile de raspundere. Si sa ia la tocat toate nulitatile.Scris de Florin POPESCU

Alte articole