Ieri, la sala mare a Prefecturii, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean, în varianta video, ultima din luna martie. Ordinea de zi a conținut nu mai puțin de 20 de puncte, unele dintre acestea de o importanță majoră pentru întreaga comunitate județeană. În plus, au fost făcute trei amendamente care vizau alocarea de resurse financiare destinate luptei cu noul coronavirus.

Dintre acestea, cele mai multe dintre puncte de pe ordinea de au vizat Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Bacău. Astfel, au fost aprobate sumele ce vor fi acordate unor proiecte derulate de DGASPC Bacău, unele în parteneriat cu UAT-uri din județ sau cu diverse ONG-uri, în general, în scopul sprijinirii persoanelor vârstnice și a celor cu dizabilități aflate în instituții rezidențiale, prin acordarea de servicii sociale și medicale la nivelul comunității.

1 milion de lei, cotizația județului la ADIS

Alte proiecte supuse votului s-au referit, de exemplu, la cotizația anuală pe care județul, împreună cu toate UAT-urile din județ, trebuie să o plătească la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, pentru implementarea în bune condiții a proiectului „Managementul integrat al deșeurilor”. Astfel, consilierii județeni au aprobat ca județul să contribuie cu suma de 1 milion de lei, municipiul Bacău, cu 600.000 de lei, iar Oneștiul, cu 80.000 de lei. Restul localităților de rang III – Moinești și Comănești – vor cotiza câte 40.000 de lei, Dărmănești, Buhuși și Târgu Ocna, cu 35.000 de lei, Slănic Moldova, cu 10.000 de lei, iar restul comunelor, în funcție de numărul de locuitori, cu sume între 3.000 și 7.000 de lei. În aceeași ședință, aleșilor județeni li s-au mai supus aprobării organigrama, statul de funcții și regulamentul de organizare și funcționare a Spitalului Județean de Urgență Bacău, precum și bugetul de venituri și cheltuieli al Aeroportului Internațional „George Enescu”. În fine, în cadrul ședinței, s-au mai aprobat și procedurile de închiriere a două spații din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, amplasate în sălile de așteptare ale Ambulatoriului de Specialitate Adulți.

Bani suplimentari pentru Sănătate

În cadrul ședinței, președintele CJ, Sorin Brașoveanu, a depus trei amendamente, toate cu o importanță majoră, în contextul actual al epidemiei noului coronavirus. Unul dintre acestea, privește alocarea, din rezerva bugetară, a 500.000 de lei primăriei din Onești, bani care vor fi destinați spitalului municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca”, devenit, de săptămâna trecută, Centru Județean de suport pentru tratamentul persoanelor izolate și carantinate COVID – 19. Al doilea amendament vizează alocarea a 90.000 de lei Inspectoratului pentru Situații de Urgență, banii fiind destinați reparării a două dintre cele 4 ambulanțe nefuncționale, în prezent, pentru a fi utilizate în scopuri determinate de criza coronavirusului. În fine, cea de-a treia propunere a vizat rectificarea bugetară în scopul alocării a circa 432.000 de lei necesari achiziționării unui aparat pentru testarea noului coronavirus, de tip Real Time PCR, pentru laboratorul Spitalului Județean de Urgență Bacău, suma urmând să fie achitată de Ministerul Sănătății, după punerea în funcțiune a aparatului.PUBLICITATE