24 aprilie 2024
ActualitateȘedință maraton: Instituția Prefectului i-a chemat pe parlamentari la „Dialog”

Ședință maraton: Instituția Prefectului i-a chemat pe parlamentari la „Dialog”

Sala mare a Palatului Administrativ a fost arhiplină, vineri, la ședința comună a Colegiului Prefectural și a Comisiei de Dialog Social, organizată de Maricica Luminița Coșa, prefectul județului.

Tema aleasă a fost „Prezentarea disfuncționalităților în aplicarea unor legi, precum și propuneri de modificare a acestora.”

Au participat șefii structurilor care fac parte din cele două grupuri de lucru ale Prefecturii Bacău: sindicate, patronate, instituții publice, asociații profesionale. Noutatea a constat în faptul că Maricica Luminița Coșa i-a invitat la dezbateri și pe parlamentarii de Bacău, așa cum promisese.

La fel de surprinzător a fost faptul că au răspuns solicitării opt parlamentari: Lucian Stanciu Viziteu, deputat USR, de la PNL, Tudorița Lungu și Ionel Palăr, deputați, și Daniel Fenechiu, senator, apoi Constantin Avram, deputat ALDE, iar de la PSD, deputații Theodora Șotcan, Ionel Floroiu și Costel Dunava. Cu alte cuvinte, patru la patru, Opoziția și Puterea.



„Am organizat această întâlnire din dorința ca dumneavoastră, parlamentarii prezenți în sală, să duceți mai departe problemele cu care se confruntă sindicatele și patronatele din județul Bacău. Inițiativa este izvorâtă din numeroasele întâniri pe care Instituția Prefectului le-a avut cu sindicatele și patronatele și din convingerea că numai dumneavoastră, reprezentanții noștri în Parlamentul României, ne puteți ajuta”, a declarat Maricica Luminița Coșa.

A spart gheața Gheorghe Huluță, liderul filialei CNSRL Frăția, care a apreciat această „întâlnire unicat”, apoi a vorbit despre Codul Fiscal și Legea 62. „În privința Codului Fiscal, avem o temere, că nu toți salariații vor beneficia de trecerea contribuției de la angajator la angajat”, a declarat Huluță.

Președintele CNSRL a explicat că s-a întâlnit cu Mihai Tudose și a apreciat faptul că premierul nu este un tip conflictual și nu și-a pierdut răbdarea chiar dacă au existat critici dure. „Am reușit să ajungem la încheierea unui protocol și să stabilim că vom monitoriza împreună efectele actului normativ, apoi vom pune pe masă toate inadvertențele constatate”, a declarat Gh. Huluță.

El a vorbit și despre Legea Dialogului Social nr. 62, în care au fost compilate 5 legi și care a provocat disfuncții în activitatea sindicală. În final, Gh. Huluță a solicitat să reapară Contractul colectiv de muncă la nivel național, care ar asigura cadrul legal pentru transferul contribuției.

Sprijin pentru Statutul Polițistului

Reprezentanții sindicatului din World Machinery Works (fosta IMU) au cerut sprijinul parlamentarilor pentru salariații care au lucrat în condiții grele și au dreptul să fie încadrați în grupa a II-a de muncă, iar liderul Sindicatului Polițiștilor, susținerea a patru proiecte.

Marian Pavel a vorbit despre dificultățile întâmpinate de polițiști în teren, neplata amenzilor, lipsa de autoritate și pregătire, necesitatea modificării Statutului Polițistului în folosul polițistului, dar mai ales al cetățeanului. Inițiativa cu privire la statut a fost susținută de chestorul Vasile Oprișan, comandatul IPJ Bacău.
Ionel Palăr, deputat PNL, a afirmat că sindicatele și patronatele, angajații și angajatorii, cetățenii și aleșii, indiferent de culoare politică, trăind în același oraș, trebuie să acționeze unitar.

El s-a referit și la disciplina relațiilor de muncă. „Atâta vreme cât angajatorul nu-l va respecta pe angajat, iar angajatul nu-l va respecta pe angajator, lucrurile nu pot merge înainte. Societatea românească are nevoie de dialog”, a declarat Ionel Palăr, apoi a felicitat inițiativa prefectului, apreciind faptul că discuțiile nu se transformă într-o luptă politică.

Ionel Palăr a promis că, alături de Ionel Floroiu și Constantin Avram, care fac parte din aceeași comisie a Camerei Deputaților, va sprijini propunerile sindicatelor. Tudorița Lungu, deputat PNL, a afirmat că toate solicitările merită și trebuie susținute, iar Theodora Șotcan, deputat PSD, le-a amintit sindicaliștilor că toate aceste probleme sunt pe ordinea de zi a Parlamentului României.

Nu va veni Apocalipsa!

Șirul revendicărilor a continuat. Doru Leonte, reprezentat al SLÎ, a prezentat solicitările cadrelor didactice, iar Remus Tudor Halău, BNS, s-a referit la faptul că Guvernul poate garanta plata contribuțiilor doar pentru cei cu salariul minim și cei din sistemul bugetar. „Problema e că în programul de guvernare erau prevăzute creșteri salariale și acestea se pot face doar pe hârtie”, a intervenit Lucian Stanciu Viziteu, deputat USR.

În schimb, Constantin Avram, deputat ALDE, s-a declarat convins că de la 1 ianuarie nu va veni Apocalipsa, așa cum anunță unii. „În opinia mea, salariile nu vor fi afectate de la 1 ianuarie, iar urgența acestui act normativ este dată de urgența de a avea un buget al asigurărilor sociale și un buget de stat pentru 2018”, a declarat el, adăugând că „salariile nu vor scădea și pentru că impozitele vor scădea de la 16 la 10 la sută.”

Constantin Avram a vorbit și despre faptul că nu trebuie avute în vedere doar măsurile punitive, ci și cele care stimulează „conformarea voluntară” a antreprenorilor, cei care produc taxe și impozite.

Reprezentanții Asociației Medicilor de Familie, Cătălin Andriescu și Mihaela Căliman, s-au referit la prea multele sarcini și veniturile mici ale medicilor și asistenților medicali în raport cu omologii din policlinici, solicitând creșterea finanțării și diminuarea birocrației, iar liderul sindicatului de la Ambulanță, despre „mașinile supărător de uzate” și numărul mic al angajaților acestui serviciu.

Și Aurel Crețu, președintele „Sanitas”, a lăudat Prefectura pentru organizarea acestei întâlniri și pentru celeritatea cu care a înaintat Guvernului propunerile înaintate în ședința precedentă.

Codul Administrativ ajunge în Parlament

Solicitări punctuale au mai prezentat Gheorghe Gavrilă, liderul Federației „Meridian”, președintele Asociațiilor de Proprietari din Bacău și Petru Bordeianu, președintele Federației Naționale a Formatorilor Auto.

Toată lumea a părut mulțumită după cele trei ore de discuții în care directorii de instituții au dat lămuriri în privința unor posibile soluții, parlamentarii au promis că vor sprijin amendamentele și cererile, iar sindicaliștii au acceptat promisiunile.
În final, Ionel Floroiu a făcut un anunț: „În dezbaterea Parlamentului va ajunge foarte curând Codul Administrativ și vă rog, pe toți cei implicați în administrație, să ne trimiteți amendamente clare, în scris, pentru ca noi să le preluăm deoarece comisia care dă raport pe Codul Administrativ este Comisia de Administrație Publică și Dezvoltare Regională. Suntem ultima comisie care dă raport pe acest cod foarte important.”

Și pentru că a venit vorba despre Codul Administrativ, și prefectul Maricica Luminița Coșa a avut o solicitare pentru deputați:

„Vă rog ca, la propunerile dumneavoastră, să adăugați câteva probleme: nu toate prefecturile din țară au aceeași organigramă, ar trebui să existe o organigramă comună, și doi, prefectul este reprezentantul Comitetului pentru Situații de Urgență și răspunde de deszăpezire, dar drumurile naționale, conform legii, nu sunt în coordonarea sa, drumurile județene nici atât. Totuși, în fața Guvernului răspunde prefectul.

Cred că sunt niște aspecte de luat în calcul. Prefectul trebuie să facă tot, dar nu are cadrul legislativ. E încărcat de responsabilitate, ar duce la bun sfârșit responsabilitatea sa, dar nu poate. Pârghiile sunt în altă parte.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri