Ședință liniștită în Consiliul Local Bacău

    Pentru că primarul Cosmin Necula nu a participat la ședința de marți, dezbaterile au fost mult mai liniștite, consilierii neavând cu cine încrucișa săbiile și au preferat să-și odihnească argumentele. Din cele 30 de puncte de pe ordinea de zi a ședinței, marea majoritate au constituit-o decizii de natură tehnică sau aprobarea unor asocieri cu diferite instituții și organizații pentru realizarea unor proiecte comune.

    Cetățean de onoare



    Primul punct de pe ordinea de zi l-a constituit conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Bacău, profesorului universitar doctor Valeriu Popa, matematician, cadru didactic al Institutului Pedagogic și, apoi, al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a cărui activitate este mai cunoscută în străinătate decât la el acasă.

    „Este un profesor de o valoare științifică excepțională, un om de o rară modestie și de o cinste și corectitudine exemplare”, l-a caracterizat profesorul Victor Blănuță, fost rector al Universității „Vasile Alecsandri” Bacău.

    „Este unul dintre cei mai mari matematicieni români, care dacă ar fi profesat la Iași, Cluj sau București ar fi devenit membru titular al Academiei Române”, a mai spus el. În aplauzele celor prezenți, profesorul Popa a fost felicitat și i s-au înmânat cheile orașului și diploma de cetățean de onoare.

    Directori pentru Thermoenergy

    Un punct care a suscitat dezbateri aprinse a fost cel referitor la aprobarea procedurii de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de directori executivi la Societatea Thermoenergy Group, în conformitate cu legislaţia privind guvernanţa corporativă.

    Conform proiectului, membrii consiliului de administrație (CA) nu ar fi putut participa la concursul de directori și, un amendament al consilierului Laur Gîțu Șova (PSD) a preluat textul din lege în sensul că directorii vor putea fi numiți din afara CA sau dintre administratori, care devin administratori executivi, cu respectarea procedurii de selecție.

    Votul amendamentului și al proiectului a fost puțin mai complicat deoarece unor consilieri li s-a părut incredibil că un membru al CA devenit director executiv poate să voteze și în consiliul de administrație, situație care este interzisă expres de legislație pentru politicieni.

    Semnalizarea șantierelor

    O altă problemă care a generat discuții a fost cea a șantierelor nesemnalizate de firmele care se ocupă de intervenții. Consilierul Cătălin Crețu (PNL) a solicitat Executivului să rezolve problema aceasta, care persistă de foarte multă vreme.

    Viceprimarul Dragoș Ștefan (ALDE) a spus că problema este în atenția Poliției Locale, însă, legal, deocamdată nu există obligația firmelor care intervin la utilități să-și semnalizeze cu panou lucrarea, această obligație fiind rezervată doar firmelor de construcții.

    El a spus că ar trebui să fie inițiată o hotărâre de consiliu care să oblige și companiile de intervenție la utilități să-și semnalizeze cu panouri informative lucrările, pentru ca lumea să știe cine se ocupă de șantier.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"