18 aprilie 2024
ActualitateȘedință furtunoasă la început de an. Despre Dragnea, Boc și Prună în...

Ședință furtunoasă la început de an. Despre Dragnea, Boc și Prună în Consiliul Județean

Prima întâlnire din acest an a consilierilor județeni a fost foarte agitată față de ceea ce anunța ordinea de zi. Primele proiecte propuse de președintele Sorin Brașoveanu au vizat organigrama Consiliului Județean (CJ), organizarea rețelei de învățământ special și salariile de bază ale angajaților aparatului de specialitate și instituțiilor din subordinea CJ Bacău.

Au urmat actualizarea cu rata inflației a redevențelor și chiriilor și acordarea dreptului de servitute unui furnizor de gaz care va extinde rețele. Până aici liniște. Abia la punctul 8, care viza achiziția a șase loturi de teren pentru viitoare investiții – noua bibliotecă, extinderea zonei verzi, un spațiu de ergo-terapie la Pediatrie etc. – au apărut primele intervenții.

„Noi nu putem face observații asupra oportunității investițiilor, dar considerăm că sumele propuse sunt prea mari”, a declarat Liviu Miroșeanu, liderul grupului PNL. Gabriela Mitrea, director economic, a explicat că sumele au fost stabilite de un evaluator autorizat de ANEVAR și că prețul la care se va ajunge va fi rezultatul unor negocieri. „În condițiile în care sumele rezultate din negociere vor fi mai apropiate de ceea ce considerăm noi ca fiind corect, vom aproba proiectele”, a explicat Liviu Miroșeanu. Proiectul a trecut, cu 25 de voturi pentru și 9 abțineri, ale PNL.



Accent pe informarea cetățenilor

Un alt liberal, Gabriel Grițcu, a intervenit la proiectul privind redistribuirea containerelor gestionate în cadrul Sistemului integrat de management al deșeurilor. „Aș vrea să subliniez că există necesitatea informării la nivelul comunităților cu privire la importanța colectării selective. Cred că pe lângă aspectele tehnice, trebuie o mai bună comunicare cu beneficiarii pentru ca acest proiect să fie finalizat cu succes”, a spus Gabriel Grițcu. Sorin Brașoveanu a explicat că s-a discutat la întâlnirea ADIS din 23 ianuarie despre informarea beneficiarilor, atragerea de fonduri și reducerea cantității de deșeuri.

Președintele CJ a vorbit și despre criza provocată de neplata datoriilor și soluțiile identificate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Strategia cuprinzând principalele obiective, acțiuni și indicatorii minimali pentru serviciul polițienesc, prezentată de Vasile Humulescu, ALDE, președinte al ATOP, a stârnit cea mai aprinsă discuție din ședința CJ Bacău de miercuri. După ce Vasile Humulescu a explicat care sunt prioritățile, doi consilieri ai PNL au avut observații. Neculai Nechita a avut o propunere concretă: să fie indentificate și oprite căruțele care circulă pe străzile municipiului Bacău și trimise în comunele din care au venit.

„Se lucrează non-stop la ATOP”

Colegul său de partid, Petrică Mihăilă, s-a referit la discuția din ședința din 29 decembrie și la criticile aduse Poliției legat de creșterea infracționalității. El a afirmat că trebuie mers la cauze și a precizat că răspuderea nu este a CJ Bacău, ci a Guvernelor Dragnea 1, Dragnea 2, Dragnea 3, care sunt preocupate doar de situația infractorilor. Sorin Brașoveanu l-a rugat să vină cu propuneri concrete – obiective noi, completarea obiectelor etc. – la planul prezentat de Vasile Humulescu.

„Vreau să vorbim despre cauze”, a insistat Petrică Mihăilă. A fost invitat la ședința de joi, 31 ianuarie, a ATOP, care este publică, i s-a sugerat să organizeze o conferință de presă pe teme politice sau să vină cu un proiect, cu o informare în ședința viitoare. „Eu nu înțeleg efortul pe care îl faceți în apărarea infractorilor și de ce nu faceți nimic în apărarea cetățenilor”, a spus Petrică Mihăilă, iritat. „E păcat să transformăm orice subiect într-o confruntare politică. Noi suntem deschiși la orice discuție. Acum prezentăm planul strategic pe anul 2018, dar vom veni și cu un raport privind rezultele din 2018, în ședința următoare”, a precizat Vasile Humulescu, dezamăgit, apoi a adăugat că „în ultima perioadă se lucrează non-stop la ATOP”.

A intervenit și Angela Bogea care i-a explicat lui Petrică Mihăilă că semnalele trase în ședința din 29 decembrie au fost transmise parlamentarilor PSD-ALDE și, drept urmare, ministrul Afacerilor Interne a deblocat posturile din Poliție. „Vorbeați despre cauze și una dintre acestea era lipsa resursei umane”, a precizat Bogea. S-a vorbit iarăși despre Dragnea, despre Boc, care a blocat posturile pe vremea când era prim-ministru, și despre ministrul Prună, autor al legii recursului compensatoriu. Într-un târziu, Sorin Brașoveanu a reușit să treacă la „diverse”, unde au mai fost votate patru proiecte.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri