Cabinetele Ambulatoriului de Specialitate pentru Adulți și Copii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău vor beneficia de aparate și echipamente medicale de ultimă generație. Achiziționarea lor se va face din fonduri europene, atrase de Consiliul Județean (CJ) Bacău prin Programul Operațional Regional (POR), și din bugetul propriu.

Valoarea totală a investiției este de 1,5 milioane de euro. Înainte de semnarea contractului de finanțare, mai exact pe 11 iulie, Organismul de implementare al POR a trimis o solicitare de clarificare. „Se precizează că este necesar ca proiectul să cuprindă numai clădiri care sunt amplasate pe un număr cadastral comun sau pe numere cadastrale alăturate”, a explicat Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău.

Cele două policlinici, deși afiliate aceleiași adrese – str. Spiru Haret, nr. 2 -, sunt despărțite de parcarea spitalului, cu un număr cadastral diferit. Autoritățile au ales să meargă pe Ambulatoriul de Adulți și să modifice proiectul, urmând ca dotările Ambulatoriului de Specialitate Copii să fie suportate din bugetul județean și bugetul Ministerului Sănătății.
Urmează semnarea contractului

Suma destinată infrastructurii Ambulatoriului de Adulți, accesată prin POR, va depăși 1,3 milioane de euro. CJ Bacău va acoperi 2% din valoarea eligibilă a proiectului, precum și cheltuielile neeligibile.

Pentru a nu pierde fondurile alocate de UE serviciilor de sănătate, aleșii județului s-au reunit, vineri, în ședință extraordinară și au aprobat modificarea necesară. Autoritățile speră ca peste o săptămână, cel mult două, să semneze contractul de finanțare.

Studiul anexat proiectului prezintă și echipamentele de care vor beneficia pacienții Policlinicii Bacău. Iată câteva dintre acestea: unitate de videoendoscopie cu gastroscop și colonoscop, un ecograf Doppler pentru gastroenterologie, citoscop, ecograf cu sonde pentru urologie, stație pentru testare cardiopulmonară de efort, aparat de tomografie computerizată spirală, aparat RX, mamograf digital, electromiograf, unitate ORL cu fibrolanringoscop, echo-doppler extracranian și transcranian.