– consilierii judeteni liberali au mers pe aceeasi strategie: nu au votat la proiectele care necesitau exprimarea in secret a optiunii – potrivit legii, votul este obligatoriu

Intâlnirea de marti a consilierilor judeteni a fost una a disputelor, desi a debutat intr-o nota sarbatoreasca. Inainte de a intra in ordinea de zi, Sorin Brasoveanu a anuntat ca cinci colegi si-au aniversat ziua de nastere in luna august, apoi i-a felicitat.

E vorba despre Gabriel Gritcu, Eugen Ochenatu, Claudiu Ilisan, Vasile Manolache si Tina Cristea, ultima chiar ieri. Urmatorul anunt a fost, de asemenea, unul pozitiv, Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti, invitându-i pe toti cei prezenti la inaugurarea Centrului Cultural “Lira”, o investitie realizata cu sprijinul CJ Bacau.

PUBLICITATE

Ambele momente au fost urmate de aplauzele alesilor si invitatilor. Subiectul care a urmat nu a fost deloc vesel, Sorin Brasoveanu aducând in discutie criza apei si lipsa unui proiect pentru rezerva de apa a Bacaului. El s-a tinut de cuvânt si a propus infiintarea unei comisii care sa analizeze managementul CRAB, comisie formata din trei persoane: una din aparatul tehnic, un consilier al majoritatii (PSD-ALDE) si unul al opozitiei (PNL si PSRo).

„Nu este un moment fericit, nu am vrut sa ajungem aici, dar apa este importanta pentru sanatatea bacauanilor si, azi, noi suntem responsabili.” Din aparatul CJ a fost nominalizata Cornelia Gireada, director Urbanism, PSD l-a propus pe Corneliu Ciobanita, iar PNL si PSRo au refuzat sa participe. Ca sa existe un echilibru, presedintele CJ l-a propus pe independentul Sorin Sova. In fine, s-a trecut la proiecte, alesii aprobând demisia lui Gabriel Bostan, acordarea dreptului de servitute pentru un cablu al Aerostar si un mandat dat companiei Dedeman, care va construi un hangar lânga Aeroport.

Legea ii obliga pe liberali sa voteze

Discutii aprinse au aparut abia la modificarea statutului ADIB si al ADIS. Cezar Olteanu, PNL, a criticat anexele, mai exact “tehnica de redactare”, apoi faptul ca pe site-urile celor doua institutii nu sunt prezentate statutul, regulamentul, structura de conducere, CV-urile etc.

„Chiar daca ADIS si ADIB nu sunt societati, datele ar trebui publicate din respect pentru beneficiarii serviciilor si pentru o buna comunicare si informare”, a precizat Olteanu. El a cerut ca actualizarea articolelor privind Consiliul Director (CD) sa se faca in Regulamentul de functionare, nu in Statut. In final, a cerut retragerea proiectelor. A intervenit Maricica Cosa, ALDE, apoi Angela Bogea, PSD, cu precizari.

„Atributiile CD trebuie trecute obligatoriu in statut pentru ca altfel Registrul Comertului nu inregistreaza documentul. Putem sa le mentionam si in Regulament, acolo trecem ce vrem noi, dar in Statut e obligatoriu!”

Dupa trei proiecte votate fara observatii, la aprobarea reprezentantilor CJ in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, Petrica Mihaila a anuntat: „PNL nu va face propuneri si nu va participa la vot deoarece e vot secret si nu are reprezentanti in Comisia de numarare. Ramânem consecventi desi sunt proiecte la care am fi vrut sa participam, cum ar fi cel de analiza al CRAB.”

Asta vrea PNL, dar ce spune legea? „Consilierii judeteni sunt obligati sa participe la vot, a declarat Ina Zara, secretar al judetului. Consilierii pot vota pentru, impotriva sau se pot abtine. Inteleg ca toti membrii PNL se abtin.”

Poftiti sa treaca de la critici la fapte

Transferarea si casarea unor cladiri si cosuri de fum din curtea Spitalului Judetean, vechi de prin ’64, a stârnit noi discutii, Neculai Nechita acuzând ca o anexa are alt numar cadastral decât cel real. S-a verificat daca exista avizul comisiilor de specialitate, apoi a dat lamuriri arhitectul Gh. Stoina si Adrian Popa, directorul Spitalului, care a precizat:

„De la inceput a fost clar. V-am explicat ca e vorba despre cladirea de lânga Maternitate, care acum e adapost pentru oamenii strazii.”

Disputa a parut fortata deoarece unii fusesera la fata locului si lucrurile se clarificasera in comisii. Ultimul punct care a provocat disensiuni a fost informarea privind stadiul investitiilor la sistemul de apa-canal din Onesti. Desi din trei obiective doua sunt finalizate, Cezar Olteanu a reprosat ca nu a fost construita o statie de epurare noua.

„Intr-adevar, situatia e cea prezentata de doamna director, insa consider ca trebuie regândita pozitia CJ Bacau pentru ca, daca acest obiectiv nu va fi realizat, vom plati taxa de infrigement. Si nu e vorba despre asta, ci de calitatea vietii onestenilor.” Justificarea CJ ca exista un litigiu pe rol privind proprietarul statiei vechi nu sta in picioare deoarece CL Onesti a pus la dispozitie un teren liber de sarcini, sustine liberalul.

Tot Cornelia Gireada a dat lamuriri, anume ca exista un studiu aprobat pentru construirea unei statii noi si conservarea celei vechi, dar nu poti sa casezi si sa conservi un obiectiv daca nu esti proprietar. In plus, statia e legata de inchiderea batalului, conform legislatiei de mediu, deci nu pot fi separate.

In final, Sorin Brasoveanu a precizat ca nu exista rea-credinta in Consiliul Judetean, l-a asigurat pe Cezar Olteanu de toata deschiderea si l-a invitat sa vina cu solutii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. Mai putine orgolii, mai multe fapte.
  Am ajuns la capatul rabdarii in acest oras.
  Cum se dau avize de constructii? Unii pun pavele, altii dupa 2 saptamani le scot si inlocuiesc tevi….lucrari neterminate in tot orasul……Oameni buni treziti-va!

 2. Deci domnul Brasoveanu propune in comisia ca din comisia pentru analizarea activitatii CRAB doua persoane:
  Doamna Gireada
  Domnul Ciobanita.
  Bun.
  Dar atat doamna Gireada cat si domnul Ciobanita fac parte din structura Asociatiei ADIB si au ca scop, conform actului constitutiv, “Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Bacău – A.D.I.B., constituită în scopul înfiinţării, organizării,
  reglementării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu
  apă şi de canalizare (denumit în continuare Serviciul) pe raza de competenţă a unităţilor administrativteritoriale
  membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal
  sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi
  publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia”
  Deci cei care trebuiae sa semnaleze neregulile de la CRAB sunt pusi acum sa analizeze. CE….
  Retribultia de 3.800 lei pe luna pentru comnul Ciobanita. Bani luati de la o asociatie care nu are voie sa desfasoare activitati economice. Sau se incearca musamalizarea problemelor pentru mentinerea in functie ( cu scuze pentru domnul Gaina) si a intrecului consiliu de administratie.

LĂSAȚI UN MESAJ